Superclásico: Zápas, ktorý presahuje hranice futbalu

3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Je to jeden z najväčších derby zápasov vo svete futbalu. Hlavné mesto Argentíny Buenos Aires sa rozdelí na dva tábory, jeden fandí Boce Juniors a druhý River Plate. Nezmieriteľní rivali proti sebe nastupujú v meraní síl, ktoré nesie názov Superclásico. A zďaleka nejde iba o futbal.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Viac ako storočná rivalita

Prvýkrát proti sebe nastúpili v auguste 1913 a doposiaľ proti sebe odohrali 258 zápasov. Či už sa hrá na štadióne La Bombonera, kde je doma Boca, alebo na El Monumental, kde je doma River, jedno je isté, vždy sú plné tribúny, na ihrisku sa bojuje o každý milimeter priestoru a fanúšikovia zápasom žijú už dlhé týždne pred ním a niekoľko týždňov po ňom. Štatistiky ukazujú, že až 70 percent futbalových fanúšikov v Argentíne fandí jednému z týchto dvoch klubov.

Paradoxne, jeden z najlepších opisov toho, ako to vyzerá na futbale v Argentíne, priniesol známy hollywoodsky herec Matt Damon, ktorý navštívil jeden zo zápasov Bocy. Juniors vtedy nastúpili proti San Lorenzu, písal sa rok 2008.

„Futbalový zápas v Argentíne patrí medzi najšialenejšie veci, aké som v živote videl,“
opísal svoje prvé dojmy Matt Damon

Zdroj: fanpage.it

Strýko mu dokonca odporúčal, aby šiel bez manželky a deti. Tri policajné kontroly pred vstupom na štadión, ploty s ostnatým drôtom, ťažkoodenci a veľký hluk dotvárali veľkoleposť zápasu. Na najlepších miestach na štadióne nikto nesedel, pretože fanúšikovia do tých priestorov často niečo hádzali. Po každom zápase domáci diváci musia ostať na svojich miestach a počkať, kým odídu všetci fanúšikovia súpera, inak by to bolo nebezpečné.

Superclásico ako nijaký iný zápas

Damonove spomienky jasne deklarujú, aký špecifický futbal v Argentíne je, žije ním každý. A to ešte nebolo Superclásico! Niekto by mohol namietať, že vidieť naživo duel River Plate – Boca Juniors je nebezpečné, ale v prvom rade, je to zážitok na celý život, ktorý vo vás bude žiť naozaj do konca vašej existencie na tejto planéte. V roku 2004 magazín The Observer uviedol, že Superclásico je jedným zo športových podujatí, ktoré by ste mali vidieť, kým umriete. Podľa FourFourTwo je to zas najväčšie futbalové derby na svete, ktorému sa nevyrovnajú ani zápasy Real Madrid – FC Barcelona či Liverpool FC – Manchester United.

Čo netreba opomenúť v Buenos Aires:

  • fanúšikovia steakov a dobrého vína budú v nebi. Argentína je svojou gastroscénou známa po celom svete
  • tí čo majú radi kultúru ocenia Teatro Colón, jeden z najslávnejších operných domov sveta. Na Májovom námestí sa nachádza budova Cabildo, centrum Májovej revolúcie v roku 1810 a dnes múzeum
  • prechádzka uličkami San Telmo a návšteva štvrť Tigre
  • skvelým spestrením je výlet do neďalekého Montevidea. Hlavné mesto Uruguaja je vzdialené iba hodinu letu  alebo tri hodiny plavby loďou
  • návšteva štadióna La Bombonera (Boca) a Monumental (River)

Náboženstvo = futbal

V krajine úradujúcich majstrov sveta je futbal náboženstvo (doslova, veď zosnulý Diego Maradona má vlastnú cirkev). V priebehu rokov Superclásico prinieslo množstvo nezabudnuteľných zápasov, momentov, kontroverzií ale aj tragédií. Jedna z najznámejších pochádza z roku 1968 a nesie názov Puerta 12 (Vstup 12). Pri vstupe na štadión kvôli obrovskej tlačenici vtedy zahynulo 12 osôb a ďalších 150 bolo zranených.

Štadión La Bombonera

Keď River Plate nastupuje proti Boce Juniors, život v Buenos Aires na niekoľko hodín úplne zastaví. Celkovo je zo vzájomného merania síl úspešnejšia Boca, ktorá vyhrala 91 zápasov, zatiaľ čo jej úhlavný rival zvíťazil v 84 dueloch. V tomto prípade nejde iba o športovú udalosť, ale aj o kultúrnu. Ak by ste niekedy boli v Argentíne a mali možnosť túto rivalitu zažiť na vlastnej koži, neváhajte.

POZNÁVACI ZÁJAZD: River Plate – Boca Juniors (11 dní)