Súboj gigantov aj snaha trpaslíka prekvapiť

Píše Milan Valko

Prvý diel osemfinálových stretnutí Ligy majstrov vo futbale zakončí v stredu megašláger ťažkých váh Real Madrid – Manchester City a v druhom súboji narazia na seba Olympique Lyon a Juventus Turín.

Najlepšia reklama na futbal

Sergio Ramos verzus Fernandino, Toni Kroos verzus Kevin De Bruyne, Karim Benzema verzus Sergio Aguero, Isco verzus Raheem Sterling. Takéto skvelé dvojice ponúka nekompromisný boj futbalových gigantov a ich najjagavejších hviezd. Najlepšia reklama na futbal, akú si svet najpopulárnejšej hry vie v súčasnosti predstaviť. 

🇫🇷 X 🇩🇿

Uverejnil používateľ Manchester City Pondelok 24. februára 2020

Real Madrid, rekordný 13-násobný víťaz Ligy majstrov, po vlaňajšej nevydarenej sezóne, v ktorej nič nevyhral, sa v tomto ročníku postavil na nohy a znova bojuje o majstrovský titul v La Lige. Zidanovci síce tento ročník neodštartovali aj vinou viacerých zranení podľa svojich predstáv, ale postupne svoje výkony ustálili a väčšinou vyhrávajú jeden zápas za druhým. 

Pravda, naposledy v 25. kole La Ligy nečakane zlyhali na pôde Levante, kde prehrali 0:1 a na prvom mieste ich vystriedal odveký rival FC Barcelona. Real sa po odchode Ronalda do Juventusu dlho hľadal, ale v súčasnosti je znova pripravený zabojovať o najcennejšiu európsku pohárovú trofej.  

Real prvý raz v La Lige prehral od októbra 2019, navyše Eden Hazard, ktorý naposledy Bielemu baletu chýbal pre zranenie 89 dní, v druhom polčase odkrivkal z ihriska so zraneným členkom.

Vedenie Realu v nedeľu na svojom webe oznámilo, že Hazard utrpel fraktúru ihlice pravej nohy v oblasti, kde sa dotýka členkovej kosti. Belgický reprezentant bude zrejme vyradený z hry až dva mesiace. Na listine maródov sú aj Bale, Nacho a Asensio. 

👀 Look who’s back in the squad…¡Mirad quién está de vuelta!👉 Eden Hazard#RealMadridCelta | #HalaMadrid

Uverejnil používateľ Real Madrid C.F. Sobota 15. februára 2020

Tvrdý trest pre City

Manchester City neobháji titul v Premier League, ale oveľa horšie pre Citizens je, že UEFA anglického majstra pre porušenie pravidiel finančnej fair play a licenčných predpisov na najbližšie dve sezóny vylúčila z európskych pohárov. City okrem toho zaplatia pokutu 30 miliónov eur. Anglický šampión sa odvolal, o celej veci by sa malo rozhodnúť tento rok.

Španielsky tréner Pep Guardiola už ovládol Ligu majstrov dvakrát, v oboch prípadoch ako šéf lavičky FC Barcelona. Tentoraz po tejto trofeji aj so svojimi zverencami ešte viac túži ako kedykoľvek predtým. Manchester City má za sebou úspešný týždeň. Najprv doma vyhral v dohrávke nad West Hamom 2:0 a v sobotu v boji o druhé miesto zdolal Leicester na jeho pôde 1:0 gólom striedajúceho Jesusa. 

,,Hrať proti Realu je vždy veľmi vzrušujúce, chcem však vyhrať Ligu majstrov. Snívam o tom a užívam si prípravný proces pred zápasom,“ cituje denník Marca Guardiolu. Španielsky tréner verí, že bude mať už k dispozícii kľúčového obrancu Laporta a tiež anglického reprezentačného krídelníka Sterlinga. Naopak, Davida Silvu stále trápi natiahnutý sval. 

Wishing our family at Mumbai City FC the very best for their final League game of the regular season as they look to qualify for the ISL playoffs!

Uverejnil používateľ Manchester City Piatok 21. februára 2020

Naposledy sa v Lige majstrov obaja súperi stretli v ročníku 2015/2016. Vtedy v semifinále v Manchestri bola remíza 0:0 a v odvete Real vyhral 1:0 vlastným gólom Fernandinha. Aj tentoraz to bude zrejme veľmi vyrovnaný dvojzápas, maličkú výhodu môže mať City, lebo odveta bude na anglickej pôde, kde je mimoriadne silný.    

Lyon sa spolieha na Dembeleho

Francúzsky zástupca Olympique Lyon je väčšinou pravidelným účastníkom Ligy majstrov, do tohtoročnej edície postúpil ako tretí tím Ligue 1 priamo. Hoci vlani v lete mu odišli opory Mendy, Ndombele a bratia Fekirovci, v kontinentálnom pohári číslo jeden sa mu darí oveľa viac ako v domácej súťaži, v ktorej je po 26. kolách až na siedmom mieste. 

Olympique naposledy po sérii štyroch nevyhratých stretnutí, z ktorých získal iba dva body, zvíťazil na ihrisku Metz 2:0 gólmi Dembeleho z penalty a striedajúceho Aouara. Práve dravý útočník Moussa Dembele je so štrnástimi gólmi najlepším strelcom Lyonu, ktorý sa na jeho kanonierske schopnosti bude spoliehať aj proti Juventusu. 

Uverejnil používateľ Olympique Lyonnais – OL Sobota 22. februára 2020

Garcia chváli Juventus

Tréner Olympique Rudi Garcia dobre pozná taliansky futbal z pôsobenia z AS Rím v rokoch 2013-2016. Na adresu Juventusu  pre noviny Gianluca Di Marzio povedal: ,,Proti nám je veľkým favoritom, lebo má vynikajúce mužstvo a po príchode Ronalda je ešte silnejšie. Pravda, vo futbale je všetko možné, videl som, ako Atalanta vyhrala rozdielom triedy nad Valenciou, Dortmund porazil PSG a Atletico Madrid zdolalo v Premier League suverénny a neporaziteľný Liverpool. To sú príklady, ktoré treba nasledovať.“ 

Juventus v posledných rokoch nemá v Taliansku konkurenciu. Káder má nabitý viacerými hviezdami, vrátane päťnásobného najlepšieho futbalistu sveta Cristiana Ronalda, ktorý vládne so 128 gólmi poradiu historicky najlepších strelcov LM. ,,Nemôžeme sa na súpera sťažovať aj vzhľadom na to, že vlani sme v osemfinále dostali Atletico Madrid. Lenže pokiaľ nie ste vo februári a v marci v dobrej športovej forme, ťažko môžete niečo hrať. Prognózy favorizujú nás, ale to sa nepočíta, rozhoduje momentálna výkonnosť,“ povedal klubový web klubu Pavel Nedvěd, bývalý legendárny český futbalista a viceprezident Juventusu.

Juventus v Serii A už dvakrát prehral, zakaždým 1:2 – v Neapole a vo Verone.  Túto sobotu vyhral na pôde SPAL Ferrara 2:1 a udržal si vedenie v tabuľke. Cristiano Ronaldo odohral jubilejný tisíci zápas v profesionálnej kariére. 35-ročný Portugalčan ho ozdobil jedným presným zásahom. 

Cristiano Ronaldo oslávil 1️⃣0️⃣0️⃣0️⃣. zápas v kariére gólom ⚽

Uverejnil používateľ FutbalTour.sk Sobota 22. februára 2020

Lyon a Juventus narazili na seba naposledy v skupinovej fáze Lige majstrov v sezóne 2016/2017. Lyon doma prehral 0:1, ale v Turíne remizoval 1:1. Favoritom na postup je neporovnateľne slávnejší Juventus, ktorý má najmä väčšie skúsenosti v pohárovej Európe.      


FOTO: Facebook/Manchester City