Stopercentný už len Liverpool. Dočká sa titulu po 30 rokoch?

Píše Miroslav Kováčik

FC Liverpool je klubom, ktorý sa môže pochváliť veľkými úspechmi. Osemnásťkrát ovládol domácu súťaž, šesťkrát triumfoval v Lige majstrov a celkovo v histórii klubu získal 65 trofejí.

Napriek tomu jeho fanúšikom stále niečo k spokojnosti chýba. Je to zisk ligového titulu v ére Premier League. Najvyššia anglická súťaž nesie tento názov od roku 1992, no odvtedy je pre „The Reds“ maximom druhé miesto. Aktuálny ročník začali troma víťazstvami, ako jediní ešte nestratili bod, a tak je na mieste otázka, či sa im podarí prelomiť 30-ročné čakanie na majstrovský titul.

Najlacnejší Liverpool v sezóne: Liverpool – Newcastle (letecky)

Sezóna, v ktorej aj jedna prehra bola veľa

Mužstvo od rieky Mersey sa počas leta posilnilo len minimálne. Na veľké zmeny nebol dôvod, veď hráči Liverpoolu majú za sebou vynikajúcu sezónu. Vyhrali Ligu majstrov a v domácej súťaži nazbierali úctyhodných 97 bodov. Prehrali iba jeden zápas, no napriek tomu skončili na druhom mieste o bod za Manchestrom City.

So zverencami Pepa Guardiolu predviedli strhujúci súboj o titul, neustále sa menili na vedúcej priečke a dokonca ešte 60 minút pred koncom sezóny mal navrch Liverpool. „Citizens“ to však napokon zvládli a otočili zápas na pôde Brightonu (4:1).

Hviezdni útočníci sú v Liverpoole spokojní

Liverpool v aktuálnej sezóne ešte nezaváhal, keď postupne zdolal Norwich, Southampton a v šlágri tretieho kola aj londýnsky Arsenal. Mužstvo z Anfield Road získalo všetky body v dvanástom ligovom dueli po sebe, čím vytvorilo nový klubový rekord v ére Premier League. Niekdajší obranca Manchestru United Gary Neville sa pre Sky Sports vyjadril, že ho bolí pozerať sa na také dobré výkony úhlavného rivala. „Liverpool podpísal troch 30-miliónových hráčov (Sadio Mané, Mohamed Salah, Roberto Firmino) a urobil z nich 150-miliónových útočníkov,“ dodal Neville.

AKCIA: Vstupenky na Liverpool – Newcastle

Útočná sila Liverpoolu je mimoriadna. Svedčí o tom fakt, že Salah s Maném zaznamenali v predošlom ligovom ročníku po 22 presných zásahov. Navyše, obaja hráči sú v klube z mesta Beatles spokojní a napriek vábeniu iných európskych gigantov zostali na Anfield Road. „Som šťastný v Liverpoole, páči sa mi mesto, milujem fanúšikom a oni majú radi mňa,“ vyjadril sa Salah pre televíziu CNN. Egypťanovi to zatiaľ strieľa aj v tomto ligovom ročníku, keď zaznamenal už tri góly.

Adrián nie je takou istotou ako Alisson

Tím úradujúceho šampióna Ligy majstrov má potenciál predvádzať ešte lepšie výkony než v minulej sezóne. Zdravotne fit sú Alex Oxlade-Chamberlain s Joeom Gomezom, obrovská konkurencia je v stredovej formácii a hviezdnemu útočnému triu kryje chrbát Belgičan Divock Origi. Zdá sa, že v Liverpoole takisto vyriešili post druhého stopéra vedľa Virgila van Dijka. Kamerunčan Joel Matip sa každým zápasom zlepšuje a pozitívnym impulzom je pre neho aj strelený gól do siete londýnskeho Arsenalu.

Snáď jediným súčasným problémom je zranenie Alissona Beckera. Brazílsky brankár nedohral hneď úvodné stretnutie s Norwichom, v ktorom si poranil lýtkový sval. V bráne tak dostáva šancu bývalý gólman West Hamu Adrián.

Španiel bol hrdinom zápasu o európsky Superpohár, no medzi troma žrďami nepôsobí tak suverénne ako Alisson. Rezervy má najmä v rozohrávke, čo sa ukázalo pri inkasovanom góle na St. Mary’s Stadium či v niekoľkých situáciách proti Arsenalu. Za nerozhodného stavu 0:0 mal veľké šťastie, že jeho chybné vybehnutie nepotrestal Pierre-Emerick Aubameyang. Alisson by mal chýbať ešte približne mesiac a potom opäť preberie post brankárskej jednotky.

Faktor Klopp

Netreba zabúdať ani na persónu na trénerskej lavičke, teda Jürgena Kloppa. Nemec má so svojimi hráčmi kamarátsky vzťah, čo je veľmi dôležité pre hernú pohodu v tíme. Tá ide ruka v ruke s úspechmi, ktoré sa v poslednom období dostavujú. Klopp vie, aké je to vyhrať nemecký titul, keď úspešne viedol Borussiu Dortmund v sezóne 2010/2011 a v tej nasledujúcej titul obhájil.

V tomto ročníku má s Liverpoolom veľkú šancu dobyť Britské ostrovy, keďže má široký káder s výbornými individualitami a zdvojenými postmi. Najbližší domáci zápas odohrajú „The Reds“ proti Newcastle a uvidíme, či si na Martinovi Dúbravkovi nevylámu zuby ako nedávno londýnski kohúti.