SSC Neapol kráča za titulom: Môžu za to gruzínsky „jazykolam“ a nigérijský gólostroj

9 minút čítania
Autor: Jakub Vaverka

SSC Neapol sa stal naposledy majstrom Talianska v sezóne 1989/1990. To bola v kádri Partenopei ešte argentínska legenda Diego Maradona. Odvtedy klub striedal vzostupy aj pády, ale na vrchol Serie A nedosiahol. Teraz by sa to mohlo zmeniť a dôvodov, prečo si to myslieť, je hneď niekoľko.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Gruzínsky klenot

Jedným z jednoznačne najdôležitejších hráčov súčasného SSC Neapol je 22-ročný gruzínsky reprezentant Khvicha Kvaratskhelia. Jeho meno patrí medzi najkomplikovanejšie vo svete futbalu, ale jeho výkony sú jednými z najlepších, aké máme možnosť v prebiehajúcom ročníku sledovať. Neapolčania Khvichu získali jv úli 2022 z Dinama Batumi za 10 miliónov eur. Podľa portálu Transfermarkt je jeho aktuálna trhová cena na úrovni 60 miliónov eur. A očakáva sa, že táto suma bude ešte rásť.

Rodák z mesta Tiflis vstúpil do talianskej ligy ako víchor, v úvodných 18 zápasoch si pripísal 9 gólov a 11 asistencií. Futbal na Apeninskom polostrove mu chutí, tréneri mu veria a spoluhráči v ňom vidia jedného z lídrov. Darí sa mu aj v Lige majstrov, skupinovú fázu zakončil s bilanciou 5 zápasov, 2 góly a 3 asistencie.

Často riešime, ako kluby míňajú astronomické čiastky na hráčov, ktorí sa potom nedokážu presadiť. Toto je úplne opačný prípad, klub spod Vezuvu trafil v Kvaratskheliovi úplný jackpot. Navyše, je na mieste si myslieť, že tento hráč sa bude zlepšovať. Treba k tomu dodať fakt, že ide o pokorného a učenlivého mladíka, ktorý si plní svoj sen.

Stanislav Lobotka ako súčasť skladačky

Keď Stanislav Lobotka v roku 2020 prestupoval zo Celty Vigo do SSC Neapol, zrejme ani sám netušil, že bude o dva roky neskôr patriť medzi najdôležitejších hráčov Partenopei. 28-ročný stredopoliar so skúsenosťami z Dánska či Španielska sa v Serie A našiel. Tréner Luciano Spalletti ho umiestnil na post defenzívneho záložníka a slovenský reprezentant začal predvádzať výkony, o ktorých sa hovorí v celom futbalovom svete. Lobotka je jasným prípadom toho, že keď je hráč zdravý a cíti dôveru hlavného kormidelníka, jeho výkony sú konzistentne kvalitné.

Nie je prekvapením, že sa vo veľkej miere hovorí o tom, že Stanislava sledujú viaceré európske veľkokluby. On sa ale sťahovať nechystá, pod sopkou Vezuv sa cíti výborne a Neapol má tím, ktorý môže byť úspešný nielen v ligovej súťaži, ale aj na európskej scéne.

Zdroj: napolipiu.com/foto Ettore Griffoni (LiveMedia)

Marek Hamšík urobil slovenskému futbalu v Taliansku fantastické meno, na juhu krajiny sa stal nielen kapitánom, ale aj najlepším strelcom histórie, keď prekonal aj Maradonu. Lobotku berú domáci Tifosi ako pokračovateľa jeho futbalového dedičstva. Neapol je jedným z mála známych európskych miest, v ktorých, keď sa povie Slovensko, tak miestni budú presne vedieť, o ktorej krajine hovoríte.

Trénerský mág Luciano Spalletti

Luciano Spalletti má 63 rokov a vyzerá to tak, že Neapol mu naozaj sedí. Hráči mu dôverujú, osvojili si jeho herný štýl aj celkovú filozofiu. Po tom, čo v roku 2019 skončil na lavičke Interu Milánu si tento lodivod dal dva roky pauzu. V roku 2021 sa stal hlavným kormidleníkom Partenopei a odvtedy je badateľný herný progres klubu spod sopky Vezuv. V minulosti trénoval nielen na San Sire, ale viedol aj AS Rím, Empoli, Zenit Petrohrad, Sampdoriu Janov či Udinese Calcio.

V rokoch 2006 a 2007 bol talianskym trénerom roka a medzi jeho najväčšie úspechy patrí zisk talianskeho pohára z roku 2006, keď trénoval AS Rím. Zaujímavosťou je, že s profesionálnym futbalom začal až po 20. roku života. Jeho hráčska kariéra nebola bohatá, najvyššie to dotiahol do Serie C, kde obliekal dres Empoli. Avšak, už vtedy mal líderske schopnosti a videl v hre prvky, ktoré neskôr zúžitkoval v trénerskej pozícii.

Spalletti je jasným dôkazom toho, že úspešnými trénermi sa častokrát nestávajú hviezdni hráči, ale skôr futbalisti, ktorí možno počas svojich profesionálnych rokov nepatrili k úplnej svetovej špičke. Koniec koncov, José Mourinho, Thomas Tuchel či Jurgen Klopp by vedeli o tom hovoriť svoje.

Zdroj: football-italia.net – Luciano Spalletti

„Naše mesto a títo fanúšikovia nás držia v strehu, pretože každý cíti túžbu vyhrať. Hráči musia byť pripravení sa zničiť na ihrisku, aby dosiahli výsledok,
povedal Spalletti o motivácii vyhraž Scudetto

Všetko hrá do karát

Súčasný Neapol nie sú iba Spalletti, Kvaratskhelia a Lobotka. Medzi hlavné tváre súčasného kádra patrí aj Victor Osimhen, ktorý prekonal hranicu 100 gólov za 197 zápasov, čím prekonal aj najlepších z najlepších: Messi (210 zápasov) a Cristiano Ronaldo (301). Pred nim sú len Haaland  (146) a Mbappé (180). Ďalšími dôležitými hráčmi v tíme Partenopei sú Piotr Zielinski, Kim Min-Jae či Hirving Lozano. Menovať by sme mohli ďalej, spod sopky Vezuv ide pocit, že každý presne vie, čo má robiť. Okrem toho, v meste cítiť, že tím si uvedomuje, že môže zaznamenať veľký úspech. Získať taliansky titul by bolo niečo špeciálne a zodpovedali by tomu aj oslavy.

👉 Prečítajte si: Vášniví talianski fanúšikovia: Toto sú najväčšie derby zápasy! 🇮🇹

Taktiež netreba zabúdať na to, že Neapol je účastníkom osemfinále Ligy majstrov, kde ho čaká dvojzápas s úradujúcim víťazom Európskej ligy Eintrachtom Frankfurt.

Zdroj: edition.cnn.com/foto: Marco Bertorello(Getty Images)

Neapol hrá ako tím, herne dozrel, je efektívny a zvláda aj tesné zápasy. Hráči hrajú jeden za druhého a vedia reagovať aj na nepriaznivé vývoje duelov. Ani majstrovstvá sveta v Katare do fungovania mužstva príliš nezasiahli, väčšina opôr na šampionáte buď neštartovala, alebo sa nedostali ďaleko. A zatiaľ čo AC Miláno, Juventus Turín, Inter Miláno, AS Rím, Lazio či Atalanta Bergamo riešia rôzne druhy problémov od poklesov formy, zranení až po korupčné škandály, Partenopei sa môžu sústrediť na zbieranie bodov a kráčanie za vytúženým Scudettom.

Zatiaľ je priskoro prognózovať, ale všetko nasvedčuje, že po viac ako 30-tich rokov titul pôjde do Neapola. Náskok sa každým kolom zväčšuje a tímy z Ríma a Milána strácajú dych. Kľúčová časť sezóny je však pred nami, ale môžeme s pokojom napísať, že ak sa nestane niečo nepredvídateľné, Stanislav Lobotka bude v máji so svojimi neapolskými spoluhráčmi dvíhať nad hlavu trofej za víťazstvo v talianskej najvyššej súťaži. A stále hlasnejšie sa hovorí, že SSC môže miešať karty aj v Lige majstrov, pretože rok 2023 nezachytil väčšinu favoritov práve v oslnivej forme.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na taliansku SERIE A 🇮🇹