Slovensko by mohlo zamiešať postupovými kartami

3 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Bývalý taliansky reprezentant Gianluca Zambrotta svojim žrebom rozhodol, že v kvalifikácii na ME 2024 zabojuje Slovensko v J-skupine s Portugalskom, Bosnou a Hercegovinou, Islandom, Luxemburskom a Lichtenštajnskom. Šampionát sa uskutoční v Nemecku v termíne 14. júna až 14. júla 2024. Slováci boli pred žrebom až v piatom koši.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Čaká nás už štrnásta kvalifikácia

Slovenskú reprezentáciu čaká štrnásta kvalifikácia v ére samostatnosti. Nezačína sa nešťastne. Žreb nesklamal, prihral jej súperov, ktorí sú celkom atraktívni a zároveň prijateľní. Pri žrebe futbalovej kvalifikácie ME 2024 sme z každého koša okrem prvého mohli dostať silnejšieho súpera. Iste, aj slabšieho, ale väčšia bola pravdepodobnosť prvého tvrdenia.

V našej J-skupine by sme na európsky šampionát mohli zamiešať postupovými kartami. Nie sme favoriti, jasným kandidátom na prvé miesto je majster Európy z roku 2016 Portugalsko. V kvalifikácii ME 2000 sme s ním doma prehrali 0:3 a vonku 0:1 a v kvalifikácii  MS 2006 sme doma hrali 1:1 a vonku prehrali 0:2.

O svetové hviezdy nebude núdza

O postupových ambíciách Portugalska z prvého miesta netreba pochybovať. Na záverečnom turnaji nechýbalo od roku 1996 a v súčasnosti disponuje stále výborným mužstvom skúsených, ale aj talentovaných hráčov. V portugalskej zostave by stále nemal chýbať ani hviezdny Cristiano Ronaldo.

Spomedzi konkurentov v boji o postupové priečky nemajú Slováci príjemné spomienky na Džekovu Bosnu a Hercegovinu, za ktorou v kvalifikácii MS 2014 zaostali až o 12 bodov na treťom mieste. Body v kvalifikáciách sme už postrácali aj s Lichtenštajnskom a Luxemburskom, zato s Islandom sme si doposiaľ zmerali sily len v priateľských dueloch.

zdroj: besoccer.com

Podľa Calzonu potrebujeme pozitívne výsledky

Naši futbalisti počas septembrového asociačného termínu absolvovali nevydarený záver Ligy národov pod vedením nového trénera Francesca Calzonu, ktorý si veľmi dobre uvedomuje, že sa musíme vo všetkom zlepšiť. Podľa jeho vyjadrenia na webe SFZ najsilnejšie mužstvo v skupine je Portugalsko, ale vo futbale bolo už veľa prekvapení. Calzona tvrdí, že si nezaslúžime pozíciu, ktorú aktuálne máme. Ako dodáva, na Slovensko prišiel, aby z hráčov dostal  maximum.

,,Musíme veriť, že môžeme postúpiť, čo vedie len cez tvrdú prácu a to je náš cieľ,“
prízvukuje taliansky tréner. 

Ak si chceme udržať postupovú nádej až do konca, musíme mať oveľa viac hráčov v dobrej športovej forme. Veľa času nám neostáva. Do začiatku ďalšej kvalifikácie je to pol roka. Najdôležitejšie bude, aby sa reprezentanti maximálne sústredili na túto kvalifikáciu a tomu podriadili všetko.

Na ME bude hrať znova 24 mužstiev

Priamu účasť má potvrdenú domáci usporiadateľ Nemecko. Z kvalifikačných skupín postupujú na finálový turnaj prví dvaja, celkom teda 20 tímov. Posledné tri miesta obsadia najlepší z 12-členného play-off na základe Ligy národov. Spolu sa teda zúčastní na majstrovstvách Európy 24 mužstiev.

Chceli by ste si vychutnať atraktívne duely Slovákov na vlastné oči? Sledujte náš web, kde už čoskoro nájdete ponuky zájazdov a vstupeniek na kvalifikáciu EURO 2024.