Slovenská reprezentácia nezvíťazila vonku skoro dva roky. Zmení sa to vo Walese?

Pôvodný článok nájdete na ProFutbal.sk

Zápasy na ihriskách súperov boli kedysi silnou zbraňou slovenskej futbalovej reprezentácie. Nový zážitok zo štadióna, špecifická atmosféra, to všetko hnalo sokolov vpred. V ostatnom období sa však stali vonkajšie duely našou nočnou morou. Posledné víťazstvo datujeme ešte na 10. júna 2017 v Litve.

Rok 2017 sme začali dvomi vonkajšími zápasmi na Malte a v Litve. V oboch sa výraznou mierou na víťazstvách podieľal krídelník Vladimír Weiss, ktorý pred nedávnom prerušil svoju reprezentačnú kariéru pre nezhody s novým trénerom Pavlom Hapalom. Od daného leta ubehol rok a pol, počas neho sme postupne prehrali v Anglicku, Škótsku, na Ukrajine, uplynulý kalendárny rok proti Maroku vo Švajčiarsku, v rámci turnaja Liga národov na Ukrajine a proti Česku, v októbri sme remizovali na pôde Švédska.

Negatívnu sériu bez víťazstva pozostávajúcu zo siedmich duelov, z ktorých sme šesť prehrali, môžeme pretrhnúť už v marci, rok a trištvrte od posledného trojbodového zápisu. Ten prišiel ešte v kvalifikácii na majstrovstvá sveta, v marci proti Walesu to už bude úvod nasledujúceho kvalifikačného cyklu, ktorý rozhodne o účastníkoch majstrovstiev Európy. Tie sa budú v roku 2020 konať naprieč starým kontinentom, od nás najbližšie v Budapešti, na Britských ostrovoch v Londýne, Glasgowe či Dubline.

Súboj s Walesom sa bude konať v nedeľu 24. marca na krásnom Cardiff City Stadium s kapacitou viac ako 33-tisíc divákov. Príjemný víkendový výlet na Ostrovoch môžete zakončiť zápasom našich sokolov. Tí sa tri dni predtým predstavia na domácej pôde v Trnave proti Maďarsku, neskôr nás v kvalifikačnej skupine preverí vicemajster sveta Chorvátsko a outsider skupiny Azerbajdžan. Pozrite si tri najlákavejšie súboje, ktoré prináša marcové meranie síl s Walesom.

Bale vs. Stoch

Po odchode Weissa zostal našou najjagavejšou postavou na krídle navrátilec Miroslav Stoch. Líder pražskej Slavie sa na klubovej úrovni pravidelne gólovo presádza, avšak pri svojom dosiaľ jedinom novembrovom zraze vyšiel naprázdno. Verme, že si nejaké zásahy pošetril práve na rok 2019, jeho rýchlosť, individuálne danosti a presné zakončenie budeme v Cardiffe potrebovať.

Na rovnaké danosti spoliehajú aj Walesania pri svojej hviezde Garethovi Baleovi. Dvadsaťdeväťročný líder ofenzívy Realu Madrid vsietil v národnom tíme už 31 gólov, z toho dva do siete Slovenska. Najprv v roku 2006 pri víťazstve Slovenska 5:1, ďalší o desať rokov neskôr na ME v Rusku (1:2). Tretí mu azda náš Martin Dúbravka nedovolí, veď predsa na Britských ostrovoch už vychytal ako brankár Newcastlu nejedno víťazstvo.

Ramsey vs. Hamšík

Svoju možno poslednú kvalifikáciu načína v marci niekoľko hráčov zo silnej generácie Slovenska, medzi nimi aj tridsaťjedenročný Marek Hamšík. Hráč s najväčším počtom štartov histórii (111) a spolu so Szilárdom Némethom druhý najlepší strelec (22), len gól od Roba Vitteka, bude našim najsilnejším prvkom zostavy. V strede poľa bude zvádzať neľahké súboje, svojim perfektným čítaním hry môže pripravovať góly Stochovi, Dudovi, Rusnákovi či Zreľákovi.

Na ihrisku sa bude často stretávať s druhou najväčšou postavou waleského mužstva Aaronom Ramseym. Dlhoročný hráč Arsenalu je po Baleovi najlepší strelec súčasnej generácie, zo stredu ihriska organizuje hru.

Hovorí sa, že keď skóruje, vždy zomrie slávna osobnosť. Krátko po jeho góle odišli zo sveta zakladateľ významnej technologickej spoločnosti Steve Jobs, speváčka Whitney Houston a jej kolega David Bowie, herci Paul Walker či Robin Williams, basketbalista Ray Williams, fyzik Stephen Hawking a mnohí ďalší. Ďalšie, dúfajme, nedopustíme.

Giggs vs. Hapal

Okrem hráčskych sa môžeme tešiť aj na pútavý súboj trénerský. Od januára minulého roku totiž vedie waleskú reprezentáciu z pozície hlavného trénera niekdajšia hráčska hviezda Ryan Giggs. Bývalý hráč Manchestru United sa mediálne spájal aj s pôsobením na Old Trafford, napokon sa však na lavičku posadil jeho niekdajší spoluhráč Ole Gunnar Solskjær.

Za rok vo Walese zaznamenal výhru nad domácou Čínou a na jeseň dve víťazstvá nad Írskom, dvomi prehrami s Dánskom však prišiel o prvenstvo v skupine Ligy národov.

Ďalej Walesania podľahli Uruguaju (0:1), Španielsku (1:4) a Albánsku (0:1), remizovali s Mexikom (0:0). Aj pre tieto výsledky sa uvažovalo o trénerskej zmene, tá zatiaľ neprišla.

Na Slovensku sa však po päť a pol roku zmena udiala. Najúspešnejší tréner histórie Ján Kozák odstúpil po kauze nočných výletov hráčov a jeho miesto zaujal bývalý tréner slovenskej reprezentácie do 21 rokov Pavel Hapal.

Český kormidelník zatiaľ absolvoval iba jeden zraz, v Trnave rozdielom triedy zdolal Ukrajinu (4:1), následne podľahol v Prahe svojej rodnej krajine (0:1). „Chorvátov treba považovať za topfavorita, veď na nedávnom svetovom šampionáte skončili druhí. S Maďarskom a Walesom to bude otvorený boj. Podľa mňa máme kvalitu na to, aby sme postúpili. Momentálne nechcem nič viac riešiť ako len samotnú kvalifikáciu a fakt, aby sme boli v nej úspešní,“ povedal k blížiacej sa kvalifikácii.

Poďte do Cardiffu pomôcť našim sokolom v jednom z kľúčových duelov v boji o účasť na európskom šampionáte, miesto na marcový charterový zájazd si už teraz môžete rezervovať na TOMTO ODKAZE.

[interaction id=“5c5440099c5ce9b10712904e“]