Slovákov pošteklia ofenzívne klenoty Nórska

Píše Samuel Ďurinský

Iba šesť dní pred začiatkom finálového turnaja majstrovstiev Európy čaká našich slovenských reprezentantov generálka proti futbalistom z Nórska. Ani jeden z týchto tímov nemá istý postup na záverečný šampionát, oboch však ešte čaká marcová baráž.

Naši si v nej zmerajú sily najprv s Írskom a v prípade úspechu následne aj s víťazom zápasu Bosna a Hercegovina – Severné Írsko. Nóri si to rozdajú so Srbskom, v druhom zápase kvalifikačnej skupiny C sa stretne Škótsko s Izraelom.

Uverejnil používateľ UEFA EURO 2020 Piatok 22. novembra 2019

Najväčšou zbraňou a ofenzívnym lákadlom nášho súpera bude bezpochyby iba 19-ročný superstrelec Erling Braut Haaland. Ten na seba upútal už v lete, keď na majstrovstvách sveta do 20 rokov dokázal streliť deväť gólov v jedinom zápase proti Hondurasu. Ide o rekord tohto turnaja.

Vstup do sezóny v drese Salzburgu mal taktiež úchvatný, svoj debut v Lige majstrov okorenil hetrikom, v lige sa mu na jeseň podarilo streliť šestnásť gólov v štrnástich zápasoch. Niet divu, že po ňom v zime siahla Borussia Dortmund, kde svojej povesti kanoniera neostal nič dlžný. O jeho streleckom začiatku v BVB si môžete prečítať tu.

Okrem neho sa však naši budú musieť mať na pozore aj pred útočníkom anglického Bournemouthu Joshuom Kingom. 28-ročný útočník je v aktuálnom kádri najlepším reprezentačným strelcom so sedemnástimi presnými zásahmi a v zime sa špekulovalo aj o jeho prestupe do Manchestru United. Z toho napokon zišlo.

🏆 Man. of. the. Match.

Uverejnil používateľ Borussia Dortmund Streda 19. februára 2020

Ofenzívnu hrozbu bude okrem dvoch spomínaných útočníkov predstavovať aj stále iba 21-ročný Martin Odegaard. Kmeňový hráč Realu Madrid prežíva na hosťovaní v Reale Sociedad skvelé obdobie a dokazuje, že prestup do Bieleho baletu si zaslúžil právom.

Už minuloročné hosťovanie v holandskom Vitesse sa dá považovať za extrémne vydarené, veď v žlto-čiernom drese dokázal vo všetkých súťažiach streliť jedenásť gólov a na ďalších dvanásť prihrať. Túto sezónu potvrdzuje kvality aj v španielskej lige.

Aj smerom dozadu disponujú Nóri talentovanými futbalistami. Spomenúť treba napríklad defenzívneho stredopoliara Sandera Bergeho, ktorý sa v zime sťahoval do anglickej Premier League, konkrétne do Sheffieldu United, či stopéra glasgowského Celticu Kristoffera Ajera. V bráne im chrbát bude kryť skúsený Rune Jarstein, ktorý má v aktuálnom kádri najviac odohraných zápasov za reprezentáciu.

Naša ofenzíva sa bude bezpochyby spoliehať na mladého Róberta Boženíka, ktorý v zime opustil slovenskú Fortuna ligu a namieril si to do Feyenoordu Rotterdam. V drese 15-násobného majstra Holandska strelil gól už vo svojom druhom zápase, keď v samom závere rozhodol o víťazstve Feyenoordu nad PEC Zwolle.

Uverejnil používateľ Feyenoord Rotterdam Nedeľa 16. februára 2020

Ďalším reprezentantom, ktorý v zime menil dres, je aj Lukáš Haraslín, ktorý si v drese Sassuola okúsi taliansku Seriu A. Stal sa tak už šiestym Slovákom, ktorý v aktuálnej sezóne pôsobí v najvyššej talianskej súťaži. Okrem neho sú to ešte Milan Škriniar (Inter), Denis Vavro (Lazio), Juraj Kucka (Parma), Stanislav Lobotka (Neapol) a Nikolas Špalek (Brescia).

Ostáva len dúfať, že naši reprezentanti zvládnu marcovú baráž a zápas proti Nórsku bude pre nich skutočne generálkou pred záverečným šampionátom a nie iba posledným zápasom pred letnými dovolenkami.


FOTO: Facebook/en.as.com