Šláger víkendu: Tottenham Hotspur – West Ham United

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Sever proti východu. Londýnske derby Tottenham – West Ham, v ktorom je fanúšikovská rivalita veľmi intenzívna a zďaleka nie mierumilovná. Práve naopak, znepriatelené tábory si medzi sebou často vymieňajú názory ručne a na tribúnach sa častujú provokatívnymi pokrikmi. Mužstvá si skrížia zbrane vo víkendovom zápase Premier League.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Liga majstrov verzus záchrana

V súťaži sú oba kluby na piatom mieste, avšak rozdiel je v tom, že West Ham je piaty od konca. Postavenie oboch tímov v tabuľke svedčí o naliehavej potrebe bodov tak na jednej, ako aj na druhej strane. Tottenham sa usiluje preniknúť do prvej štvorky (na štvrtý Newcastle stráca len dva body), čo zaručuje účasť v budúcom ročníku Ligy majstrov a West Ham by sa chcel vyhnúť boju o záchranu.

Doposiaľ ich posledný vzájomný súboj v Premier League nemal víťaza – 31. augusta 2022 sa skončil remízou 1:1. Do siete sa vtedy trafili iba hráči West Hamu – najprv si dal vlastný gól Nemec Thilo Kehrer, vyrovnával Čech Tomáš Souček. Historická ligová bilancia hovorí v prospech „kohútov“, ktorí zo 124 zápasov proti „kladivárom“ 54 vyhrali, 43 prehrali, vo zvyšných 27 dueloch sa zrodila remíza.

Tottenham má kolísavú formu. Po skvelom víťazstve nad Manchestrom City v Premier League nasledovala vysoká prehra 1:4 na trávniku Leicestru City po matnom výkone a mužstvo ťahalo za kratší koniec aj v Lige majstrov v utorok na pôde milánskeho AC (0:1). Trénerovi Antoniovi Contemu bude chýbať možno až do konca sezóny stredopoliar Yves Bissouma, ktorý má zranený členok. Na dlhej maródke je aj ďalší „štítový“ záložník Rodrigo Bentancur. Conteho v Miláne uspokojili výkonom mladí stredopoliari Oliver Skipp a Pape Sarr, ale pripomenul, že „máme len troch záložníkov a možno si budeme musieť s nimi vystačiť do konca sezóny“.

West Ham získal cennú remízu 1:1 v Newcastli a bol rovnocenným súperom aj v derby s Chelsea (1:1). Posledné štyri zápasy (vrátane jedného zápasu v FA Cupe) zverenci Davida Moyesa neprehrali. Stredopoliar tímu Flynn Downes hovorí o rastúcom sebavedomí mužstva.  „Ak sa pozriete na zopár našich posledných zápasov, sme veľmi dobrí, pevní,“ povedal pre oficiálnu stránku klubu. „Každý má kúsok sebavedomia. Mohli ste vidieť v poslednom vystúpení, že sme súdržnejší,“ dodal. Aj preto vládne v tíme pred nedeľňajším derby mierny optimizmus.

Zápas sa začína v nedeľu 19. februára o 17.30 h.

 

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

Tieto kluby sú rivalmi od 3. septembra 1898, keď v  prvom vzájomnom zápase West Ham, vtedy pod názvom Thames Ironworks, prehral doma s rivalom zo severu Londýna 0:3.

Vzájomný súboj medzi týmito mužstvami sa nedohral iba raz, a to 7. septembra 1940. Pre letecký poplach bol v 80. minúte predčasne ukončený. Výsledok 4:1 pre Spurs však zostal v platnosti.

Vladimír Labant, bývalý slovenský reprezentant, si toto derby zahral v drese West Hamu 13. apríla 2002, keď na White Hart Lane pobudol hodinu v základnej zostave. V obrane s ním nastúpil aj Čech Tomáš Řepka. Duel sa skončil 1:1. 

 

KONTROVERZIE

Xenofóbne prejavy

V ligovom zápase Tottenham – West Ham v novembri 2012 fanúšikovia „kladivárov“ údajne syčaním napodobňovali zvuk napĺňania plynových komôr a spievali chorály velebiace Hitlera (Tottenham má silnú židovskú fanúšikovskú základňu). Policajti zadržali dvoch fanúšikov, ktorí používali nacistické pozdravy. Zákazom vstupu na štadión klub potrestal jedného držiteľa sezónnej permanentky.

Mela cez prestávku

V prestávke ligového zápasu medzi týmito mužstvami na London Stadium v októbri 2021, kde je doma West Ham, sa jednému z priaznivcov Tottenhamu podarilo prejsť okolo štyroch usporiadateľov strážiacich dvere medzi sektormi fanúšikovských táborov a prelomiť bariéru. Pripojili sa k nemu ďalší a strhla sa bitka. Strážcom poriadku sa podarilo ich oddeliť tým, že vytvorili vlastnú bariéru medzi nimi. „Fans“ hádzali po sebe plastové poháre od piva. 

Policajti v akcii

Pred štvrťfinále Carabao Cupu (Ligový pohár) medzi Tottenhamom a West Hamom v decembri 2021 došlo k masívnym bitkám oboch fanúšikovských táborov na uliciach, respektíve pred štadiónom. Polícia ich musela spacifikovať obuškami, piatich zadržala. Výkop zápasu sa oneskoril.

Chceli sa priviazať o žrde

Počas ligového derby Tottenhamu s West Hamom 30. marca minulého roka vnikli na ihrisko dvaja protestujúci – jedna žena a jeden muž, v tričkách s nápisom Just stop oil (Len zastavte ropu). Chceli sa pokúsiť priviazať o bránkové žrde, čo sa im však nepodarilo – usporiadatelia im v tom zabránili.

PAMÄTNÉ ZÁPASY

Desaťgólový debakel

Najvyššie víťazstvo Tottenhamu nad West Hamom sa zrodilo 9. januára 1905, keď v pohári Southern Charity Cup „kohúti“ zdolali rivala 10:0.  Rovnú polovicu gólov dosiahol Vivian Woodward, čo je strelecký rekord hráča v tomto derby.

Šesťgólový triler

Zápas 6. kola FA Cupu medzi „kohútmi“ a „kladivármi“  v marci 1956 pred návštevou 69 118 divákov priniesol vzrušujúci súboj s výsledkom 3:3. Za „kladivárov“ sa hetrikom zaskvel John Dick. V opakovanom dueli vyhrali Spurs 2:1 a postúpili.

Z 0:3 na 3:3!

V ligovom zápase Tottenham – West Ham v októbri 2020 na Tottenham Hotspur Stadium viedli domáci po šestnástich minútach 3:0, ale nakoniec nevyhrali. Tromi gólmi v posledných trinástich minútach hostia zachránili bod, pričom vyrovnávajúci gól dal Manuel Lanzini v 4. minúte nadstaveného času výstavnou strelou do horného rohu. West Ham sa stal prvým tímom v Premier League, ktorý neprehral po tom, čo v 81. minúte prehrával minimálne trojgólovým rozdielom.

VIDEO: https://youtu.be/n4PMzZVNqzE

PAMÄTNÉ MOMENTY

Linekerov prvoaprílový „žart“

Gary Lineker, famózny útočník, si v drese Spurs  „zažartoval“ s obranou West Hamu, keď 1. apríla 1992 sám zariadil hetrikom ligové víťazstvo svojho tímu nad londýnskym rivalom 3:0.

Priotrávení „kohúti“

Tottenhamu išlo v poslednom kole sezóny 2005/2006 v zápase proti West Hamu o veľa. Víťazstvo v Upton Parku by im prvý raz zabezpečilo účasť v Lige majstrov. Väčšina mužstva sa pred týmto duelom priotrávila jedlom, a tak klub žiadal o preloženie zápasu. Nebolo mu vyhovené a „kohúti“ prehrali 1:2 a na Ligu majstrov si museli pár rokov počkať. Zápas vošiel do dejín ako „Lasagna gate“, keďže pred zápasom konzumovali hráči Tottenhamu lazane a špagety.

Poďte s nami na zápasy 👉 ANGLICKEJ PREMIER LEAGUE