Šláger víkendu: SSC Neapol – Inter Miláno

6 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Futbalisti SSC Neapol chcú v zápase proti rivalovi Interu Miláno demonštrovať to, že sú v Taliansku v tejto sezóne najlepší. Lobotka a spol. prehrali vôbec prvý zápas v tomto ročníku Serie A práve na trávniku Interu, ktorému podľahli v rámci 16. kola (5. januára 2023) 0:1, gól im strelil Edino Džeko.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Majster verzus finalista Ligy majstrov

Oba kluby zažívajú eufóriu. SSC Neapol žije v znamení osláv majstrovského titulu po 33 rokoch, Inter zase postupom do finále Ligy majstrov po trinástich rokoch. Aktuálne prvý a tretí tím Serie A si skrížia v nedeľu futbalové zbrane v rámci najvyššej talianskej súťaže. Ak by sa podarilo „partenopei“ revanšovať za prehru v prvom vzájomnom zápase (0:1), určite by sa potešil aj slovenský reprezentant v drese Neapola Stanislav Lobotka, ktorý si víťazstvo nad Interom priamo na trávniku v neapolskom drese ešte nikdy nevychutnal – tešil sa síce z výhry nad ním v Talianskom pohári vo februári 2020, ale vtedy do hry nezasiahol.

SSC naposledy zdolal Inter v Serii A pred tromi rokmi, 19. mája 2019, pod Vezuvom vyhral 4:1. Aj historická bilancia vzájomných duelov týchto súperov v súťaži vyznieva lepšie pre mužstvo z Milána, ktoré zo 155 meraní síl 70 vyhralo, 39 remizovalo a 46 prehralo.

Inter, ťahá šnúru 8 víťazstiev v rade vo všetkých súťažiach, v uplynulých piatich kolách Serie A bodoval naplno a už mu chýba iba málo k definitívnej miestenke pre budúci ročník Ligy majstrov. Tú si má možnosť zabezpečiť okrem umiestnenia v prvej štvorke aj ďalším spôsobom: ak vyhrá tohtoročnú Ligu majstrov. Od toho delí zverencov Simoneho Inzaghiho iba jeden zápas – finálový. Zápas SSC Neapol – Inter Miláno sa začína v nedeľu 21. mája o 18.00.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • Vôbec prvý raz si proti sebe zahrali Neapol a Inter Miláno 10. marca 1926 v rámci Divisione Nazionale. Hralo sa v Neapole, no úspešnejší boli hostia, ktorí vyhrali 3:0. Historicky prvý gól strelil Fulvio Bernardini, rímsky rodák.
  • Aj prvý zápas týchto tímov v rámci Serie A vyhral Inter (vtedy pod názvom AS Ambrosiana) doma 2:1, bolo to 5. januára 1930. Góly strelili hráči s krstným menom Antonio s chorvátskymi koreňmi. Oba domáce góly zaznamenal rodák zo Splitu Antonio Blasevich, za hostí korigoval  výsledok v poslednej minúte Antonio Vojak, ktorý sa narodil v Pule. Mužstvo Interu doviedol v tejto premiérovej sezóne Serie A k prvenstvu Maďar Árpád Weiss. Neapol skončil piaty.
  • Slovenský futbalista Marek Hamšík nastúpil v Serii A v drese Neapola proti Interu 21-krát, má absolútne vyrovnanú bilanciu 7 víťazstiev, 7 remíz a 7 prehier. Do siete čierno-modrých trafil trikrát, zaznamenal dve asistencie.
  • Slovenský futbalista Milan Škriniar si za Inter zahral proti Neapolu v najvyššej talianskej súťaži 12-krát s bilanciou 5-4-3.
Zdroj: sport.aktuality.sk/foto: Max Rossi(REUTERS)

KONTROVERZIE

Opäť proti Sozzovi
Viacerí súperi milánskych tímov sú alergickí na to, ak na ich zápasy nominuje rozhodcovská komisia rodáka z mesta módy Simoneho Sozzu (trvalý pobyt však má mimo Milána). Fanúšikovia Neapola tiež zúrili, keď sa dozvedeli, že 4. januára tohto roku bude ich zápas na San Sire viesť spomenutý arbiter. A ani tréner „partenopei“  Luciano Spalletti nebol z jeho nominácie nadšený. Všetci totiž mali v živej pamäti kontroverzné rozhodnutia Sozzu z novembra 2022, keď pískal inému milánskemu tímu AC proti Fiorentine. Faktom je, že ten Neapolu šťastie nepriniesol, keď v zápase utrpel tím okolo Stanislava Lobotku prvú prehru sezóny (0:1). Dnes to však Neapolčanom, keď držia v hrsti majstrovský titul, môže byť ukradnuté. A Interu sa môžu revanšovať doma.

De Laurentiis o (ne)čestnosti titulov
Podľa šéfa SSC Neapolu Aurelia De Laurentiisa mohol Neapol získať za uplynulých 33 rokov aj viac titulov, ak by sa o scudetto bojovalo čestne. Narážal na niektoré prvenstvá nielen Juventusu, ale aj milánskych klubov, ktoré sa zrodili za kontroverzných okolností. V každom prípade jeho vyhlásenia iritovali predstaviteľov turínskeho klubu, ako aj AC Miláno či Interu.

„Niekedy sme finišovali druhí, no mohli sme byť prví… Cítim to tak, že ak by sa hralo čestne, vyhrali by sme viackrát scudetto,“
povedal nedávno prvý muž klubu spod Vezuvu

Tragický prípad
Zápas Serie A, hraný 26. decembra 2018 medzi Interom a Neapolom, priniesol tragédiu. Pri násilnostiach medzi fanúšikmi zrazil minivan 35-ročného muža Danieleho Belardinelliho, ktorý sa nachádzal v skupine priaznivcov Interu. Na následky zranení v nemocnici zomrel. Išlo o člena ultras pochádzajúceho z Varese, ktorý šesť rokov predtým dostal zákaz návštevy na inom stretnutí Interu. Neďaleko štadióna San Siro prišlo pred zápasom k potýčkam fanúšikov, štyria neapolskí sa zranili, jedného z nich bodli nožom. Približne 10 minivanov s fanúšikmi hostí prichádzalo ku kontrolám v blízkosti štadióna. Obklopila ich asi sto stovka fans vyzbrojených palicami, dvoch z nich zrazil minivan.

Zdroj: ilpost.it – počas zápasu AC-Inter (máj/2019) Priatelia zostávajú navždy

PAMÄTNÉ ZÁPASY

 

  • Jedenásťgólová úroda
    19. decembra 1926 v rámci Divisione Nazionale (predchodca Serie A) sa na San Sire duel skončil výsledkom 9:2.  Viedenský rodák v tíme Interu Anton Powolny bol autorom štyroch gólov (v  sezóne 1926/27 sa stal kráľom strelcov celej súťaže s 22 gólmi v 27 zápasoch), hetrik zaznamenal Luigi Cevenini (za Inter 186 gólov v 190 zápasoch). Je zaujímavé, že profesionálne si zahrali futbal aj dvaja jeho starší i dvaja mladší bratia. Kvinteto futbalových bratov vošlo do histórie takto: Aldo ako Cevenini I, Mario ako Cevenini II, Luigi ako Cevenini III, Cesare ako Cevenini IV a Carlo ako Cevenini V. Luigi a Aldo si obliekli aj dres talianskej reprezentácie.
  • Zápas o scudetto
    V máji 1989 hostili Milánčania v 30. kole Serie A „partenopei“, pričom na konte mali pred výkopom 50 bodov a ich súper v boji o titul 43. V praxi to znamenalo, že víťazstvo by pre čierno-modrých definitívne zaistilo 13. scudetto, ak by prehrali, Neapol by ešte tiež mohol živiť nádeje na titul. Lepšie začali hostia, ktorí šli do polčasových kabín s vedením 1:0, keď v 36. minúte skóroval Brazílčan Careca. K vyrovnaniu pomohli Interu Neapolčania, keď v 59. minúte strelu Nicolu Bertiho tečoval do vlastnej bránky Luca Fusi. Na víťazný gól, znamenajúci trinásty klubový titul pre Inter, si domáci fanúšikovia museli počkať do 83. minúty. Ten moment však stál za to: Lothar Matthäus skóroval nezadržateľne z priameho kopu.

VIDEO – gól Lothara Matthäusa

PAMÄTNÉ MOMENTY

Keď Maradona očaril San Siro (VIDEO)
V novembri 1985 sa v drese hostí sústredila najväčšia pozornosť na Diega Maradonu. Bola to druhá talianska sezóna Argentínčana a dostal sa do famóznej streleckej formy. A jeho chvíľa prišla v 49. minúte. Center Bruna Giordana pred bránku Interu si Maradona elegantne stlmil hruďou a svojou smrtiacou ľavačkou, halfvolejom, krásne zavesil. Plný bodový zisk však Neapolu nepriniesol. V 73. minúte po faule argentínskeho obrancu Daniela Bertoniho na Fulvia Collovatiho nariadil rozhodca Carlo Longhi penaltu, ktorú premenil Ír Liam Brady a stanovil konečný výsledok 1:1.

Hamšíkov prvý i jubilejný
Sezóna 2010/11, 1. október 2010, šieste kolo Serie A, zápas Inter – SSC Neapol. Marek Hamšík „odmietol“ ponuku na otvorenie skóre v 43. minúte, keď brankár Cesar vyrazil jeho pokutový kop, Campagnaro však poslal loptu z dorážky do siete. V 56. minúte zvýšil Christian Maggio na 2:0 pre hostí. Gólu sa dočkal aj slovenský reprezentant, ktorý sa svojou ľavačkou v 75. minúte nemýlil a upravil na konečných 3:0 z pohľadu tímu spod Vezuvu. Nielenže bol jeho jubilejný 50. súťažný v drese SSC, ale zároveň aj prvý do siete nerazzurri. Dovtedy bol Inter jediným tímom Serie A, proti ktorému sa Hamšíkovi nepodarilo skórovať…

👉 prečítajte si: Stanislav Lobotka zažíva sezónu snov: Jeho kariéra nabrala hviezdne rozmery

Škriniar dolámal Osimhena (VIDEO)
V zápase Serie A medzi Interom a Neapolom dňa 21. novembra 2021, čo bol šláger 13. kola, videli diváci 5 gólov, z nich tri padli do siete hostí a dva do domácej. Bola to prvá prehra Neapolčanov v ročníku 2021/2022 a navyše v zápase stratili aj svojho hviezdneho útočníka Victora Osimhena. Bola to „práca“ slovenského stopéra Interu Milana Škriniara, ktorý sa dostal v 55. min do tvrdého hlavičkového súboja a zrážky hlavami s Nigérijčanom. Na zemi sa po nej ocitli obaja, ale oveľa horšie dopadol Osimhen. Nielenže musel z ihriska, ale skončil v nemocnici. Diagnóza: fraktúra lebky, zlomenina očnice a ľavej lícnej kosti. Museli ho operovať. Dostal sa však z toho relatívne rýchlo, Istý čas musel nosiť ochrannú masku.

„Išiel som do súboja a prakticky môžem povedať, že som riskoval život. Škriniar ma skoro prizabil, všetko však dobre dopadlo a som mu teraz vlastne vďačný. Po pauze som sa vrátil ešte lepší a silnejší, moje výkony na ihrisku to dokazujú,“
spomínal Osimhen po návrate na trávniky.

Tieto slová útočníka neboli vôbec prehnané, chirurg, ktorý ho operoval, sa vyjadril, že mal šťastie, lebo mohol prísť o zrak…

🇮🇹 Darujte svojim blízkym DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na TALIANSKY futbal