Šláger víkendu: SSC Neapol – AS Rím

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Domáci na čele s „motorovou myšou“ Stanislavom Lobotkom majú našliapnuté k majstrovskému titulu a hostia bojujú o účasť v Lige majstrov. Pod Vezuvom SSC Neapol privíta v nefalšovanom „južanskom“ derby o mimoriadne dôležité body veľkého rivala AS Rím. Hoci tieto tímy delí v tabuľke 13 bodov, na atraktivite súboja to vôbec neuberá.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Na koho sa usmeje slnko?

Rimanom v tomto kalendárnom roku ide karta, zatiaľ nepoznajú, čo je prehra. Zo štyroch ligových zápasov tri vyhrali, remizovali iba na pôde AC Miláno. Uspeli aj Talianskom pohári proti FC Janov a už sú vo štvrťfinále.

Neapol síce do nového roka nevstúpil dobre (prehra s Interom Miláno), ale nasledovali tri ligové víťazstvá: famózne nad Juventusom (5:1) a bezproblémové nad Sampdoriou a Salernitanou. Mužstvo vypadlo z Talianskeho pohára po penaltovom rozstrele s Cremonese, no aspoň sa môže plne koncentrovať na Seriu A (popri Lige majstrov).

Rimania by radi vrátili súperovi domácu prehru z jesene (0:1). Navyše tohto protivníka nezdolali v Serii A už šesť zápasov, naposledy nad ním zvíťazili v novembri 2019. Z doterajších 151 vzájomných zápasov v Serii A vyhral Neapol 47, AS 52, zvyšných 52 nemalo víťaza.

Neapol získal v prvej polovici súťaže 50 bodov, čo je nový „polčasový“ klubový rekord. Taliansky drží Juventus s 53 bodmi. Neapolčania majú v tabuľke dvanásťbodový náskok pred AC Miláno, ale ak si chcú udržať postavenie a získať titul, nesmú poľaviť. A vie to aj ich tréner Luciano Spalletti (ten sa stal medzi trénermi rekordérom v počte víťazstiev v Serii A, keď so svojimi mužstvami vyhral už 276-krát), ktorý po víťazstve v ostatnom ligovom kole nad Salernitanou povedal:

„Vieme, že máme bezprecedentnú príležitosť a musíme sa k tomu primerane správať. Nesmieme premrhať šance, hrať náš futbal, zostať pokorní a profesionálni.“

Zdroj: news.italy24.press

Fanúšikovia AS budú na tribúnach chýbať

Neapolčania sú však známi tým, že sú poverčiví, takže z úst trénera slovo Scudetto nezaznelo… Proti AS sa okrem kolektívneho výkonu bude tréner spoliehať aj na gólovú potenciu Victora Osimhena. Nigérijčan strelil v tejto sezóne vo všetkých súťažiach 14 gólov.

Do zostavy AS by sa mal vrátiť stredopoliar Lorenzo Pellegrini, ktorého – keďže nebol ešte úplne fit – tréner Jose Mourinho v poslednom ligovom vystúpení proti Spezii šetril.

Derby Del Sole (Derby Slnka) sa nesie v posledných desaťročiach v znamení nezmieriteľných konfrontácií fanúšikov oboch tímov. Práve pre ich vzájomné potýčky sa už nie raz prihodilo, že ultras hostí nemali prístup na tribúny hostiteľa. Tentoraz bude derby bez fanúšikov AS Rím. Rozhodlo o tom nedávno talianske ministerstvo vnútra po tom, ako sa ultras oboch tímov zapojili do hromadnej bitky na čerpacej stanici na diaľnici A1, čím spôsobili dopravný chaos. Ministerstvo nariadilo uzavrieť na dva mesiace sektory hostí na všetkých štadiónoch, kde budú hrať AS Rím a SSC.

Zápas sa začína v nedeľu 29. januára o 20.45 h.

Zdroj: ultras-tifo.ne

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • derby medzi týmito klubmi sa nazýva Derby Del Sole (Derby Slnka) z dôvodu, že ide o súboj tímov mimo priemyselných centier severného Talianska a hrá sa v slnečných regiónoch Talianska
  • najviac gólov v zápase týchto tímov strelil Belgičan Dries Mertens, ktorý v drese Neapola trafil do siete AS Rím 9-krát. Aj svoj stý gól v Serii A strelil proti tomuto súperovi
  • Marek Hamšík za neapolský tím skóroval do siete AS Rím päťkrát a všetky góly strelil v Serii A. Proti tomuto tímu odohral 25 zápasov, z nich 21 v Serii A

KONTROVERZIE

Lopta cez deravú sieť
Už v prvom ligovom zápase medzi týmito mužstvami (10. novembra 1929, 2:2) prišlo ku kontroverzii, keď hráč Neapola Camillo Fenili poslal prudkú strelu pod brvno a lopta sa odrazila od opory za bránkou. Rozhodca nariadil kop od bránky, čo rozzúrilo hráčov Neapola. Dokonca aj športový riaditeľ Rimanov povedal, že lopta prešla pod brvnom. Ako sa ukázalo, sieť tam bola porušená a jeden z podávačov lôpt ju hneď opravil. Bol ním Balilla Lombardi, ktorý sa neskôr stal hráčom AS.

V roku 1987 koniec priateľstva
Kým dlhé desaťročia boli vzťahy medzi fanúšikmi Neapola a AS Rím nadštandardne priateľské – spájali sa proti klubom zo Severu – zápas v roku 1987, keď hráč SSC Salvatore Bagni oslavoval vyrovnávajúci gól „dáždnikovým gestom“ a viac-menej ukázal fanúšikom AS prostredník, zasadil tomu koniec. Odvtedy boli oba fanúšikovské tábory znepriatelené „na život a smrť“. Rivalita nabrala obrátky v časoch, keď za SSC hral slávny Diego Maradona.

Smrť fanúšika
V roku 2014 nastúpil SSC Neapol vo finále Talianskeho pohára v Ríme proti Fiorentine. Pred zápasom prišlo medzi fanúšikmi SSC a AS Rím k nepokojom a streľbe. Riman Daniele de Santis strieľal na neapolského fanúšika Cira Esposita. Ten na následky zranení 53 dní po incidente zomrel. Po správach o streľbe v uliciach pred finále žiadali fanúšikovia Neapola zápas odložiť. Priamo na štadióne s nimi vyjednával kapitán mužstva Marek Hamšík. Zápas sa začal so 45-hodinovým oneskorením. Neapol získal trofej po výhre 3:1.

Zdroj: goal.com – nešportové gesto hráča SSC Salvatore Bagniho, ktoré rozpútalo napätie medzi klubmi

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • najvyššie víťazstvo AS Rím nad Neapolom sa zrodilo v sezóne 1958/1959, keď Rimania na Olympijskom štadióne rozdrvili SSC 8:0, hetrik dosiahol Brazílčan de Costa. Ten bol dlhé roky najúspešnejším strelcom derby s ôsmimi gólmi
  • v sezóne 1989/90 bojoval Neapol o svoj druhý titul, v jeho úsilí sa ho snažil zastaviť AS. Ten sa ujal už vo 4. minúte vedenia gólom obrancu Sebastiana Nelu z priameho kopu. Potom však Maradona premenil dve jedenástky a Careca krásnym gólom upravil na konečných 3:1 pre SSC, ktorý nakoniec získal svoj druhý a nateraz posledný titul
  • duel na Olympijskom štadióne v Ríme priniesol v októbri 2007 „hokejový“ výsledok 4:4, pričom sa do streleckej listiny na strane hostí zapísal aj vtedy iba 19-ročný Slovák Marek Hamšík, ktorý navyše na dva góly svojho tímu prihral.

PAMÄTNÉ MOMENTY

Prvý gól
Vôbec prvý gól sa zrodil v prvom vzájomnom zápase týchto tímov 8. apríla 1928 a jeho autorom bol v 8. minúte Gontrano Innocenti. Partenopei však zápas prehrali 1:4. Stalo sa tak v rámci turnaja na Motovelodromo Appio.

Prvý zápas po smrti Maradonu (VIDEO)
V prvom zápase po smrti Diega Maradonu 29. novembra 2020 vyhral SSC Neapol nad AS 4:0 (vyrovnané historicky najvyššie víťazstvo Partenopei nad týmto súperom). Domáci na počesť Maradonu nastúpili v dresoch na štýl argentínskej reprezentácie a Lorenzo Insigne po svojom góle si zbehol po dres s Maradonovým menom a číslom 10 a pobozkal ho.

Zdroj: khaleejtimes.com/foto: AP

👉 Poďte s nami na zápasy SSC NEAPOL alebo AS RÍM