Šláger víkendu: Sparta Praha – Slavia Praha

8 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Prichádza najočakávanejšie české derby. Zápas, ktorý v sebe nesie určitú dávku adrenalínu nie len na tribúne, ale aj na samotnom ihrisku. Prečítajte si zaujímavosti o derby pražských „S“.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Priske: Vieme, ako vyhrať derby

Minuloročná prehra Sparty 0:4 bola najvýraznejším gólový rozdielom vo výsledkoch týchto tímov v samostatnej českej lige.

„Pravda je, že v tom zápase sme neboli mentálne pripravení. Vtedy sme utrpeli nielen vysokú porážku, ale sme dostali aj cennú lekciu. Teraz už všetci vieme, nielen ako derby hrať, ale i ako ho vyhrať,“
vyslovil sa tréner Sparty Brian Priske.

„Myslím si, že pri derby zápasoch sa nič nemení, každý zápas chceme vyhrať. Tieto zápasy potrebujeme vonku urvať bojovnosťou, na krv, nedostať gól.“
tréner Slavie Jindřich Trpišovský po remíze v Mladej Boleslavi.

Pôjde už o 307. derby pražských S v histórii, z nich Sparta vyhrala 137, Slavia 96, 73 nemalo víťaza.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • prvým autorom platného gólu v derby pražských S bol hráč Slavie Josef Bělka, inak odchovanec Sparty. Stalo sa tak 13. októbra 1907 a duel na ihrisku Slavie sa skončil 2:2.
  • ako prví mali svoj štadión v časti Prahy zvanej Letná slavisti (prisťahovali sa tam ešte v roku 1897), v roku 1901 tam otvorili nové ihrisko, dokonca vybudovali poschodovú tribúnu. Sparťania zakotvili na Letnej v roku 1905, nejakých 200 krokov od slavistov.
  • v derby, ktoré sa odohralo 25. októbra 1914 na Sparte a hostia v ňom vyhrali 1:0, stál v bránke „rudých“ slávny komik Vlasta Burian. Keď raz pre futbal zmeškal predstavenie v Rokoku, tak ho z divadla vyhodili…
  • najvyššie víťazstvo Slavie nad Spartou (9:1) sa zrodilo v priateľskom zápase 24. novembra 1907 (5 gólov dal Bělka), Sparta si najviac zgustla na rivalovi po výsledku 8:1, v zápase hranom 14. júna 1952 (niektoré pramene uvádzajú 13. jún) v rámci Pohára mieru a priateľstva.
  • najviac divákov videlo derby 4. septembra 1965, keď na Strahove bolo v hľadisku v ligovom dueli 50 105 divákov, ktorí boli svedkami remízy 2:2.

Po druhej svetovej vojne si rivali navzájom pomohli, že jeden druhému poskytli dočasný domov u seba. V roku 1950 Slavia sa ocitla bez vlastného stánku a okrem iných štadiónov hrávala istý čas na sparťanskej Letnej a keď „rudým“ rekonštruovali ich domov v 60. rokoch, našli útočisko v Edene, dokonca tam odohrali aj zápas PEM proti Realu Madrid.

Spoločné mužstvo Slavie a Sparty v máji 1935 zdolalo na Letnej tím Manchestru City 5:1, ktoré bolo vtedy tretím najúspešnejším klubom anglickej ligy. V odvete v Manchestri vyhrali domáci 4:1 a súperovi venovali na znak úcty symbolický pohár.

Rekordná návšteva v súboji žien Sparta – Slavia (1:0) sa zrodila len nedávno: na ligovom zápase na Letnej bolo 26. marca 2023 prítomných 5734 divákov.

Zdroj: slavia.cz

KONTROVERZIE

Prvé derby – prvý škandál
Hneď prvé derby medzi pražskými S sa skončilo škandálom. V rámci turnaja štyroch pražských klubov na Cisárskej lúke sa postavili 29. marca 1896 proti sebe futbalisti v červeno-bielych „polených“ košeliach s červenou päťcípou hviezdou (Slavia) a v čiernych tričkách s veľkým bielym S na prsiach (Sparta). V zápase padol jediný gól zo sparťanskej strany, lenže ten rozhodca Josef Rössler-Ořovský po zápase na nátlak slavistov odvolal a „do zápisu“ šiel výsledok 0:0. Vtedy platilo pravidlo, že výsledok musia odsúhlasiť kapitáni oboch tímov a slavistický sa pod 0:1 nechcel podpísať. Urazení sparťania odišli z turnaja a zrodila sa nevraživosť týchto klubov na niekoľko desaťročí. Kluby sa nestretli 11 rokov.

Nedohrané derby
Prvý raz sa derby nedohralo 8. decembra 1912 na Sparte, keď zápas majstrovstiev  Českej koruny ukončil rozhodca po polhodine hry za stavu 1:1 po potýčke slavistu Rozmaisla a Sparťana Fivébra. Zápas sa mal opakovať, s čím Slavia nesúhlasila. Futbalový zväz tak za víťaza majstrovstiev vyhlásil Spartu. Potom sa v histórii stalo ešte štyrikrát, že sa derby nedohralo.

Trestné oznámenie
Derby z 8. novembra 1931 (Slavia – Sparta 3:1) sa označuje za najtvrdšie v histórii. Bilancia? 50 faulov, 5 výronov, otras mozgu a zlomenina nohy (po zákroku sparťana Braineho na slavistu Nováka). Slavisti za tento „masaker“ podali na súpera trestné oznámenie, ktoré potom stiahli. Iróniou osudu bolo, že výťažok zo zápasu vo výške 158-tisíc korún šiel na konto Úrazového fondu. V roku 1932 oba  kluby uzatvorili medzi sebou zmier, ktorý spečatili aj písomnou formou.

Bitky o najlepších hráčov
Nečudo, že oba kluby sa odjakživa bili o najlepších dobových hráčov. V roku 1937 takto uchmatla Slavia pred sparťanmi slávneho kanoniera Josefa Bicana, keď tí za viedenským rodákom prišli iba dve hodiny po tom, ako dal slovo „zošívaným“. Bican dal funkcionárom Sparty košom, hoci tí mu ponúkali dvojnásobok peňazí v porovnaní so Slaviou. S 35 gólmi je doteraz rekordným strelcom derby. Iný bol príbeh jedného z najlepších brankárov dvadsiatych a tridsiatych rokov minulého storočia Františka Pláničku, ktorého pre nízky vzrast v mladom veku Sparta odmietla, a tak zaklopal na Slavii, kde odchytal 16 rokov a stal sa (nielen) slavistickou legendou.

Zdroj: english.radio.cz/foto: Slavia Praha – Josef Bican (vľavo)

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • tucet gólov – nikdy predtým a nikdy potom viac gólov v derby nepadlo. Zápas Župného pohára hraný 3. júla 1943 na štadióne Sparty sa skončil 4:8 (polčas 3:3). Za hostí dal Čestmír Vycpálek štyri góly.
  • spečatený titul proti Slavii – niet väčšej radosti, keď zdoláte rivala a hneď po zápase môžete sláviť titul. Takéto euforické chvíle sa naskytli hráčom Sparty po víťazstve 5:1 nad slavistami 6. mája 2000 na Letnej, hoci v dueli sa ujali vedenia hostia. Do konca českej ligy síce chýbali ešte dve kolá, ale Sparta viedla tabuľku s náskokom siedmich bodov pred Slaviou, a tak už o titul nemohla prísť.
  • Prestrelka v jubilejnom derby – bol 16. marec 2001 a Sparta privítala doma Slaviu v jubilejnom 250. derby. Pred výkopom prevzal ocenenie Sparťan storočia slovenský rodák Andrej Kvašňák. Po polčase vyhrávali domáci 2:0, no v druhom polčase v rozpätí šiestich minút Pavel Kuka vyrovnal na 2:2. Krátko na to Josef Obajdin poslal Spartu opäť do vedenia, lenže Kuka vyrovnal na 3:3 a skompletizoval svoj hetrik. Potom síce domáci zásluhou Radima Holuba opäť viedli, lenže posledné gólové slovo mal v 90. minúte peknou strelou z 25 m Tomáš Kuchař (4:4). Je to gólovo najúrodnejšie derby týchto tímov v samostatnej histórii českej ligy.

PAMÄTNÉ MOMENTY

Zdroj: sport.aktualne.cz/foto: Ondřej Besperát

Labantov najhorší okamih
Najnešťastnejší moment vo futbalovej kariére slovenského futbalistu Vladimíra Labanta prišiel v zápase 13. kola českej ligy medzi Slaviou a Spartou 8. novembra 1999 (posledné derby v starom Edene). Po tom, ako sa s ním zrazil v 22. minúte v sklze spoluhráč Petr Gabriel, ho odniesli z ihriska na nosidlách so zlomenou nohou! V tom čase si už obliekal „rudý“ dres, keď k rivalovi prestúpil zo Slavie v lete 1999. Bol vo výbornej forme, no zranenie ho vyradilo z hry takmer na rok a malo to vplyv na zvyšok jeho kariéry.

Päť gólov za 28 minút
V ligovom zápase hranom 22. apríla 1988 čakali diváci na štadióne Sparty na gól až hodinu hry, keď v 13. minúte za domácich nepremenil penaltu Jozef Chovanec. Lenže v záverečnej polhodine sa vrece s gólmi roztrhlo, ale iba v sieti hostí. Dva góly Tomáša Skuhravého a Stanislava Grigu a jeden Vítězslava Lavičku za 28 minút priniesli „rudým“ víťazstvo 5:0 a nezadržateľne kráčali za titulom.

Štyri góly u rivala
Vyhrať na pôde rivala a navyše mu streliť štyri góly, to poteší dvojnásobne. To sa podarilo hráčom Slavie 6. októbra 2008, keď na Letnej vyhrali 4:1, ich dva góly dal Vladimír Šmicer. V sezónach 2007/2008 a 2008/2009 slavisti ovládli ligu a v tomto období dvakrát vyhrali na štadióne rivala.