Šláger víkendu: RB Lipsko – 1. FC Union Berlín

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

RB Lipsko proti 1. FC Unionu Berlín ako šláger I. bundesligy? Pred pár rokmi čosi nepredstaviteľné, respektíve nemožné. Dnes však ide o druhý (Union), respektíve štvrtý (Lipsko) tím tabuľky, oba kluby ťahajú sériu úspešných výsledkov, dokonca sú v hre o titul, a tak je označenie šláger víkendu viac ako oprávnené.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Súboj tých, čo sú Bayernu v pätách

Od 5. kola, keď RB Lipsko prevzal tréner Marco Rose na 11. mieste, mužstvo nazbieralo 31 bodov v 14 bundesligových zápasoch, celkovo je v 18 súťažných dueloch nezdolaný (14 výhier, 4 remízy). Ak by sa tabuľka súťaže zostavovala z obdobia, čo je pri tíme Rose, Lipsko by viedlo bundesligu. Mužstvo hrajúce zo zabezpečenej obrany vie pri zisku lopty rýchlo prepnúť do útoku, prenesením hry dlhou prihrávkou väčšinou cez stred sa dostávajú hráči do prečíslení a šancí. Z brejkov dalo mužstvo 7 gólov. Do listiny strelcov sa v prebiehajúcej sezóne zapísalo už 15 hráčov Lipska, čo je najviac z pelotónu bundesligy.

Berlínčania pod vedením trénera Ursa Fischera si počínajú fantasticky a zažívajú rozprávkovú sezónu. Súťažný zápas prehrali naposledy ešte pred majstrovstvami sveta v Katare, keď 13. novembra podľahli na pôde Freiburgu 1:4. Odvtedy samé víťazstvá od prípravných duelov (6 – posledný proti MŠK Žilina 3:1) cez bundesligové (4), plus výhra v osemfinále Nemeckého pohára.

Union má vo vzájomných zápasoch navrch

Minulý víkend, keď Berlínčania v sobotu zdolali Mainz 2:1, sa približne na 24 hodín ocitli na čele bundesligy, v nedeľu ich zosadil na druhú priečku Bayern. Za ním však zaostávajú iba o bod, štvrté Lipsko stráca na lídra štyri body. Union je veľmi efektívny vo využívaní šancí. Mimoriadne pevný je vzadu, v doterajších 19 zápasoch súťaže inkasoval len 23-krát, menej gólov dostal iba Bayern (18). Naopak, až 12-krát sa presadili hráči Unionu hlavou a až päťkrát po rohových kopoch, čo svedčí o ich sile pri štandardných situáciách.

Lipsku sa v poslednom období proti Unionu vôbec nedarí – ostatné štyri vzájomné zápasy s ním prehralo – zhodne 1:2. S nikým nemajú Sasi takú zlú bilanciu v súťaži z ostatných rokov. K tomuto súperovi sa viaže aj posledná prehra Lipska na domácej pôde v bundeslige, keď na svojom štadióne podľahlo Berlínčanom 23. apríla 2022 1:2.

Prelomí Lipsko nepriaznivú sériu proti Unionu v domácej Red Bull Arene? Zápas sa začína v sobotu 11. februára o 18.30 h.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • ide o mužstvá, ktoré z doterajších 56 účastníkov I. bundesligy vstúpili na elitnú nemeckú scénu ako posledné. Lipsko v roku 2016 ako 55. a Union o tri roky neskôr s poradovým číslom 56.
  • najčastejším výsledkom v súbojoch týchto tímov je 2:1 Z doterajších dvanástich meraní síl vo všetkých súťažiach sa takto skončila rovná polovica – Lipsko takto vyhralo raz, Union až 5-krát – naposledy 20. augusta minulého roka v rámci prebiehajúceho ročníka bundesligy.

KONTROVERZIA

Bitka o Isca bez víťaza
Tak RB ako aj Union chceli počas zimnej prestávky angažovať do tímu bývalú hviezdu Realu Madrid obliekajúcu si dres Sevilly Isca, ktorý sa v decembri stal voľným hráčom. Nemecké kluby si posielali cez twitter odkazy jeden druhému. Zdalo sa, že „vojnu“ vyhrá Union, Isco bol tesne pred podpísaním zmluvy s klubom, absolvoval dokonca v Berlíne aj lekárske testy, na poslednú chvíľu však jeho príchod padol. Príčina? Klub tvrdil, že hráč žiadal viac, než bolo predtým ústne dohodnuté. Iscovi poradcovia zase tvrdili opak, že klub sa nedržal predchádzajúcich dohôd.

Zdroj: twitter.com/fcunion

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • prvý zápas týchto tímov sa odohral v 2. bundeslige 21. septembra 2014 a doma ho vyhral Union 3:1, bolo to jeho prvé víťazstvo v sezóne. Góly padali až v posledných 20 minútach – na 1:0 dal v 70. minúte Sebastian Polter, o sedem minút vyrovnal Dán Yussuf Poulsen a tri body zabezpečil sedem minút pred koncom Polter
  • vôbec prvý zápas v najvyššej nemeckej súťaži vo svojej histórii odohral Union Berlín proti RB Lipsko. V 1. kole ročníka 2019/2020 však domáci tím z Berlína podľahol súperovi 0:4. Odvtedy doma Union v bundeslige vyšším rozdielom neprehral
  • minulý rok narazili na seba v semifinále Nemeckého pohára. Hralo sa v Lipsku. Hostia viedli v 25. minúte po góle Sheralda Beckera, v 61. minúte domáci vyrovnali na 1:1 zásluhou premeneného pokutového kopu Andrého Silvu. O víťazstve Lipska rozhodol v druhej minúte nadstaveného času hlavou Emil Forsberg. Lipsko postúpilo do finále a stalo sa prvý raz v histórii víťazom Nemeckého pohára, keď v súboji s Freiburgom rozhodol až penaltový rozstrel.

PAMÄTNÉ MOMENTY

Tichý protest fanúšikov
Prvému zápasu týchto tímov v 2. bundeslige na Štadióne An der Alten Försterei predchádzal protest fanúšikov Unionu prostredníctvom choreografie, ktorým sa postavili proti komerčným excesom v profesionálnom futbale, ultras boli vo svojom sektore oblečení do čierneho. Prvých 15 minút zápasu zostali schválne ticho a nepovzbudzovali svoj tím.

Štyri góly za prvých 13 minút
Prvýkrát v histórii 2. bundesligy sa stalo, že počas prvých 13 minút zápasu padli štyri góly. Lipsko viedlo po góloch Dominika Kaisera (v 3. minúte premenil pokutový kop) a Joshuu Kimmicha – áno ide o súčasnú hviezdu Bayernu (v 7. min) 2:0, ale Steven Skrzybski znížil v 8. minúte na 1:2 a v 13. min rakúsky obranca Georg Teigl zvýšil na 3:1. V 29. minúte stihol na 2:3 z pohľadu Unionu znížiť Polter a stanovil konečný výsledok. Všetkých 5 gólov zápasu tak padlo v prvej štvrťhodine duelu.

Gólová premiéra Christophera Nkunku
Svoj bundesligový debut absolvoval v drese RB Lipsko Christopher Nkunku práve proti Unionu Berlín a zároveň v ňom strelil svoj premiérový gól v súťaži a upravil ním výsledok duelu na konečných 4:0. Dnes ich má na konte 43, stal sa najlepším futbalistom v Nemecku za minulý rok, reprezentuje Francúzsko.

Zdroj: goal.com/foto: Getty – Christopher Nkunku

👉 Poďte s nami na zápasy NEMECKEJ BUNDESLIGY