Šláger víkendu: Manchester Utd − Manchester City

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Rivalita medzi nimi trvá už viac ako 140 rokov. Ich štadióny sú vzdialené od seba iba 6,4 kilometra. V tabuľke Premier League delia ich tímy momentálne dve priečky a štyri body. Štvrtý Manchester United hostí  v sobotňajšom megašlágri Premier League druhý Manchester City.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Ďalšia veľká bitka o Manchester

V lige sa stretli doposiaľ 165-krát. Úspešnejší bol United so 65 víťazstvami, 48 remízami a 52 prehrami. Posledné tri vzájomné zápasy v Premier League sa skončili výhrou The Citizens, úplne posledný divokým výsledkom 6:3.

Zverenci Erika Ten Haga sú vo výbornej forme, posledných osem zápasov v troch domácich súťažiach vyhrali, z nich štyri v Premier League. Hladko postúpili do semifinále Ligového pohára, keď v utorok vyradili v zďaleka nie najsilnejšej zostave Charlton Athletic 3:0, aj keď víťazstvo poistil dvoma gólmi až v nadstavenom čase striedajúci Marcus Rashford.

City, naopak, nečakane vypadlo v Ligovom pohári po prehre so Southamptonom 0:2, pričom zvrat neprivodili ani druhopolčasové príchody Kevina de Bruyneho a Erlinga Haalanda.

Zdroj: nj.com/foto: Dave Thompson a southamptonfc.com/foto: Matt Watson

Jubilejný zápas pre Guardiolu

Ak chce ešte ponaháňať City na čele tabuľky Arsenal (stráca naň 5 bodov), musí nutne vyhrávať. United zase potrebuje body, aby si upevnil miesto v prvej štvorke znamenajúcej účasť v Lige majstrov. Tréner Citizens Pep Guardiola – pre neho to bude v sobotu 500. zápas v najvyšších súťažiach (doteraz: 152 s FC Barcelona v LaLige, 102 s Bayernom Mníchov v bundeslige, 245 s Manchestrom City v Premier League) –  sa vyslovil, že na to, aby jeho tím vyhral nad United musí vymyslieť niečo „absurdné“ či „zábavné“.

Tak uvidíme, či niečím prekvapí rivala (zo 17 zápasov ho dokázal zdolať ako tréner deväťkrát, prehral 6-krát), ktorý, zdá sa, hrá momentálne vo veľkej pohode. Tréner Erik ten Hag zaviedol v tíme disciplínu – tak na ihrisku i mimo neho – a prejavuje sa to. Mužstvo sa chce revanšovať za posledné derby v Premier League, v ktorom mestskému rivalovi podľahlo 3:6 – bolo to gólovo najbohatšie derby týchto tímov v histórii.

Kto bude úspešnejší v sobotu? Kto vyhrá mikrosúboj najlepších strelcov oboch tímov: v PL sedemgólový Rashford alebo 21-gólový Haaland? Zápas sa na Old Trafforde začína (sobota) o 13.30 nášho času.

Zdroj: Youtube/FCCunha

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že…

  • najviac divákov v histórii derby (78-tisíc) sa zišlo 20. septembra 1947 na Maine Road, ktoré bolo v tom čase domovom oboch klubov. Old Trafford totiž prechádzal renováciou po silnom poškodení počas bombardovania v 2. svetovej vojne. United hral na vtedajšom štadióne City dlhých osem rokov (1941 – 1949)
  • najúspešnejším strelcom manchesterského derby je Wayne Rooney (United) s 11 presnými zásahmi, z tímu Citizens Joe Hayes trafil 10-krát
  • najväčšími menami medzi hráčmi, ktorí nastúpili za oba tímy sú Denis Law, Brian Kidd, Andy Cole, Carlos Tevez, Owen Hargreaves a Peter Schmeichel

KONTROVERZIE

Bestov nevyberavý zákrok
Jeden z najhorších incidentov sa prihodil v decembri 1970. George Best si vyšliapol na Glyna Pardoa tak nešetrne, že obrancovi City hrozila amputácia nohy.

Ručne, ale nie stručne
V marci 1974 sa v zápase ručne pustili do seba Mike Doyle (City) a Lou Macari (United), za čo boli vylúčení. Lenže to nebolo všetko, odmietli odísť z trávnika a rozhodca poslal oba tímy do šatní. Asi po desiatich minútach sa podarilo zariadiť, aby sa „kohúti“ na trávnik nevrátili. Macariho však museli strážiť dvaja policajti.

Keanov likvidačný faul
Po hororovom zákroku Roya Keana na Old Trafforde v apríli 2001 na hráča City Nóra Alfa-Ingeho Haalanda si to odnieslo hráčovo koleno. Následky zranenia pretrvávali, a tak o dva roky na to skončil kariéru (o sedem rokov ju ešte oprášil v 3. nórskej lige).

Zdroj: goal.com/foto: Getty

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • prvý zápas medzi týmito klubmi sa odohral ešte v čase, keď sa volali inak – West Gorton (budúce City) a Newton Heath (neskôr United). Zápas sa uskutočnil 12. novembra 1881, vyhrali ho „červení diabli“ 3:0. Pod súčasnými názvami sa premiérovo stretli manchesterskí rivali na Vianoce roku 1902 a rozišli sa po zmierlivom výsledku 1:1
  • prvý duel pod reflektormi odohrali oba tímy ešte v 19. storočí? Tie zasvietili počas druhého polčasu nedeľňajšieho zápasu vo februári roku 1889 na počesť banského nešťastia v Hyde Coal. Žiaru nie silných reflektorov sa pokúsili znásobiť pomocou dynám a batérií
  • v októbri 2011 City rozprášilo United na Old Trafforde 6:1, čo bola najhoršia domáca prehra Red Devils od roku 1955. Tréner domácich Alex Ferguson sa vyjadril, že to bol jeho najhorší deň života vo futbale

PAMÄTNÉ MOMENTY

  • Law odprevadil svoj bývalý klub – slávny Škót Denis Law, ktorý sa v sezóne 1973/1974 vrátil po 11 rokoch strávených na Old Trafforde do City, strelil deväť minút pred koncom derby gól do siete United pätičkou (neoslavoval ho však) a prispel tak k jeho zostupu z najvyššej súťaže po 36 rokoch. Po tomto góle sa nechal vystriedať a v súťažnom zápase si už nikdy nezahral
  • Rooneyho „nožničky“ do šibenice – v roku 2011 Wayne Rooney po Naniho prihrávke krásnymi nožničkami poslal loptu do šibenice bránky bezmocného Joea Harta a strhol víťazstvo na stranu svojho tímu (United vyhral 2:1). Gól patrí medzi najkrajšie v celej histórii derby, ale aj ligy.
Zdroj: nbcsports.com/foto: Martin Rickett (PA Images)

👉 Poďte s nami na zápasy MANCHESTER UNITED alebo MANCHESTER CITY