Derby: Liverpool FC – Manchester United

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Sú to historicky najúspešnejšie anglické kluby, odvekí rivali. Keďže majú za sebou desiatky miliónov fanúšikov po celom svete, ich vzájomné konfrontácie vzbudzujú obrovské očakávania a záujem. Jednoducho najväčšie derby v Anglicku.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • rivalita týchto súperov sa začala už v roku 1894 a hneď zostra. Manchesterský klub vystupoval pod názvom Newton Heath (ako United účinkuje od roku 1902) a skončil v prvej divízii (vtedy najvyššia súťaž) na poslednom mieste. Liverpool FC zase vyhral druhú najvyššiu súťaž bez prehry. Zahrali si medzi sebou baráž o účasť v nasledujúcom ročníku First Division a keďže vyhral víťaz druhej ligy (2:0), svojho súpera vymenil medzi elitou
  • bývalý slovenský reprezentant Martin Škrtel si vychutnal derby medzi „červenými diablami“ a The Reds pätnásťkrát s bilanciou 6 výhier, 1 remíza, 8 prehier. „Je normálne, že vás ako hráča Liverpoolu na Old Trafforde vybučia. Ja som to mal rád. S Liverpoolom som bol úspešný, tak ma nemali fanúšikovia United radi,“ spomínal na derby náš stopér
  • najrýchlejšie vylúčenie pre Stevena Gerrarda v jeho kariére prišlo práve proti Manchestru United, keď po svojom príchode na trávnik sa na ňom zdržal len 38 sekúnd. Rozhodca mu udelil červenú kartu za nešetrný zákrok na Andera Herreru. Gerrard si počas kariéry nikdy nevymenil dres s hráčom United…

„Jeden môj kamarát mal dres kapitána United Bryana Robsona a hrali sme futbal. Spýtal som sa ho, či by som si ho nemohol dať na seba. Keď to však videl môj otec, zakázal mi to,”
Steven Gerrard a jeho príhoda z detstva

Zdroj: goal.com/foto: Getty – Suárez a Evra

FA Cup: Manchester United – Liverpool (letecky), 17. marec

KONTROVERZIE

Príčinou vzniku rivality kanál
Rivalita klubov má korene nielen v blízkosti oboch miest – vzdialených od seba približne 50 kilometrov, ale aj v ich obchodnom prepojení na konci 19. storočia. V Manchestri vyrobený tovar sa v Liverpoole predával, respektíve vďaka tamojšiemu prístavu putoval do sveta. V roku 1894 však v Manchestri vybudovali kanál pre lode, čím prišlo v Liverpoole mnoho robotníkov o prácu.

„Mojou najväčšou výzvou je vytlačiť Liverpool FC z jeho zasraného podstavca. A pokojne to takto napíšte,“ 
Alex Ferguson o svojich začiatkoch v klube

Gary Neville nemohol vystáť Liverpool
Bývalá opora United Gary Neville sa netajila nenávisťou k tomuto protivníkovi. V jednom rozhovore, vtedy ešte ako veľmi mladý hráč, dokonca povedal: „Nemôžem vystáť Liverpool. Nemôžem vystáť ľudí z Liverpoolu. Nemôžem vystáť nič, čo má niečo spoločné s Liverpoolom.“ V tom momente zasiahol jeho otec a novinárovi vypol mikrofón. „Ale otec, pochop ma, naozaj ich nenávidím,“ bránil sa mladík.

Luis Suárez verzus Patrice Evra
V súboji United a Liverpoolu v roku 2011 prišlo ku kontroverziám medzi Liverpoolčanom Luisom Suárezom a Patriceom Evrom z Manchestru. Suárez protihráčovi mal nadávať do „negrov“, za čo si vyslúžil osemzápasový dištanc. Pri nasledujúcej zápasovej príležitosti Suárez odmietol Evrovi podať ruku.

Zdroj: goal.com/foto: Getty – fanúšikovia Liverpoolu s jasným odkazom

Hanlivé skandovania o tragédiách
Rivalita medzi fanúšikovskými tábormi zašla tak ďaleko, že fanúšikovia United mali hanlivé skandovanie o tragédiách v Hillsborough a na štadióne Heysel, Liverpoolčania zase znevažovali mníchovskú tragédiu United.

Od roku 1964 bez prestupu
O rivalite medzi klubmi svedčí aj fakt, že od roku 1964 sa už neudial žiaden priamy hráčsky transfer medzi klubmi. V spomenutom roku prestúpil útočník United Phil Chisnall za 25-tisíc libier do tímu vtedy úradujúceho majstra Liverpoolu.

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • najvyššie víťazstvo Liverpoolu nad Manchestrom United pochádza ešte z 19. storočia, presnejšie z roku 1895, keď ho na Anfielde zdolal 7:1. Bolo to v druhej lige
  • najvyššou výhrou United proti Liverpoolu sa skončil zápas z roku 1946 vo vtedajšej najvyššej súťaži, domáci vyhrali 5:0. Nehralo sa však na Old Trafforde, ktorý bol po bombardovaní počas druhej svetovej vojny značne zničený, ale na trávniku mestského rivala Manchestru City Main Road
  • najväčšej gólovej úrody sa diváci v tomto derby dočkali 25. marca 1908 na Anfielde, v ktorom zvíťazil FC Liverpool nad rivalom 7:4
planetfootball.com – manažér Manchester United Tommy Docherty (v strede) oslavuje víťazstvo v FA Cupe s Lou Macarim (tretí zľava) a Gordon Hillom (druhý sprava)

PAMÄTNÉ MOMENTY

Prvý raz o pohárovú trofej
V roku 1977 sa kluby stretli prvý raz medzi sebou vo finále o pohár, konkrétne v FA Cupe. Korenie zápasu pridal aj fakt, že sa FC Liverpool usiloval o treble a United mu ho chcel prekaziť. Aj sa mu to podarilo, keď vyhral 2:1 a tešil sa z pohárovej trofeje po štrnástich rokoch.

Beardsleyho hetrik
V roku 1990 v najvyššej anglickej súťaži zdolal FC Liverpool na svojom štadióne Manchester United 4:0, keď hrdinom zápasu bol Peter Beardsley, ktorý mal na výhre leví podiel – v 81. minúte zavŕšil svoj hetrik.

Päťka a Salahov hetrik
V ligovom zápase 24. októbra 2021 sa na Old Trafforde zrodila najvyššia domáca prehra Manchestru United s Liverpoolom v histórii derby. „Červení diabli“ podľahli 0:5 a v tíme hostí hviezdil trojgólový Mohamed Salah. United prvýkrát v histórii Premier League prehrával doma po polčase 0:4.