Šláger víkendu: Liverpool FC – Arsenal FC

8 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

„Kanonieri“ ťahajú šnúru siedmich víťazných zápasov v Premier League, s vysoko aktívnym skóre 23:6. Ak si pripíšu na svoje konto tri body aj proti Liverpool FC na Anfielde, titul sa im o ďalší krok priblíži. Arsenal si udržuje v tabuľke osembodový náskok pred Manchestrom City (ten má zápas k dobru), ale vyhrané ešte nemá.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Urobia „kanonieri“ ďalší krok k titulu?

Sila Arsenalu je predovšetkým v ofenzíve. V doterajšom priebehu ligy strelil už 70 gólov, čo je už teraz viac, než aké počty dosiahol v predchádzajúcich troch ročníkoch (61, 55 a 56). Dobrou správou pre ofenzívu tímu je aj to, že po dlhých patáliách so zraneným kolenom sa dostáva do formy brazílsky útočník Gabriel Jesus, ktorý skóroval v dueli proti Leedsu (4:1) – do siete trafil prvý raz od októbra 2022.

Podľa medializovaných správ by však na Anfield nemal cestovať francúzsky stopér William Saliba, ktorý sa ešte nedal do poriadku po zranení chrbta. Kým londýnsky tím bojuje o titul, liverpoolsky aspoň o účasť v európskych pohároch. Od priečky zaručujúcej Ligu majstrov delí „červených“ sedem bodov, čo bude veľmi ťažké skresať.

„Arsenal teraz očividne lieta, sú v neuveriteľnej forme, hrajú super futbal. Sme tu však aj my, hráme doma, kde nie sme takí zlí ako vonku. To znamená, že sa na tento zápas skutočne teším, pretože proti Chelsea som videl krok vpred, ktorý som chcel vidieť,“
povedal po utorkovej bezgólovej remíze svojho tímu v zápase Premier League na Stamford Bridge tréner The Reds Jürgen Klopp.

V jesennom zápase vyhral Arsenal doma nad Liverpoolom 3:2. Tímy sa stretli medzi sebou už 238-krát, 94 duelov vyhrali „červení“, 82 „kanonieri“ a 62-krát sa skončilo nerozhodne. Zápas sa začína v nedeľu 9. apríla o 17.30.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • prvý zápas medzi týmito protivníkmi sa odohral pred bezmála 130 rokmi! Na vtedajšom štadióne Arsenalu Manor Ground domáci Royal zdolal hostí z Liverpoolu 28. októbra 1893 pred 9-tisíc divákmi 5:0 v rámci súboja druhej divízie.
  • najvyššie víťazstvo Arsenalu nad Livepoolom FC sa zrodilo 1. septembra 1934 v zápase prvej divízie, skončil sa výsledkom 8:1 s prispením hetrikov Raya Bowdena a Teda Drakea.
  • najvyššia výhra Liverpoolu nad Arsenalom sa datuje k 18. aprílu 1964, domáci vyhrali 5:0 v rámci vtedajšej prvej divízie.

Bývalý slovenský reprezentant Martin Škrtel v drese Liverpool FC strelil v Premier League Arsenalu tri góly v priebehu necelého roka. Dňa 8. februára 2014 bol pri víťazstve 5:1 autorom prvých dvoch gólov svojho tímu (úvodný dal už po 52 sekundách!) a v tom istom roku 21. decembra zachránil The Reds bod po vyrovnávajúcom góle na 2:2 v siedmej minúte nadstavenia. Skóroval s obviazanou hlavou, keď ho v 2. polčase trafil kopačkou Olivier Giroud.

👉🏼 Prečítajte si: Užite si futbal na Anfielde z VIP priestorov

KONTROVERZIE

Fraška rozhodcu Polla
V ligovom zápase 21. augusta 2000 medzi Arsenalom a Liverpoolom nemal medzinárodný rozhodca Graham Poll svoj deň. V dueli vylúčil z domáceho tímu Patricka Vieiru, z hosťujúceho až dvoch: Garyho McAllistera a Dietmara Hamanna. Neskôr Poll pripustil, že rozhodnutie vylúčiť Hamanna bolo nesprávne. McAllistrovo vylúčenie FA anulovala a zmenila iba na kartu žltej farby. Domáci vyhrali 2:0.

Odoprená penalta Arsenalu
Vo finále FA Cup v roku 2001 mal Arsenal kopať v 17. minúte za stavu 0:0 penaltu po tom, ako na bránkovej čiare zblokoval loptu obranca Liverpoolu Stephane Henchoz rukou po strele Thierryho Henryho. Penalta sa však nekopala, a tak ani obranca nevidel červenú kartu, ktorú mal dostať. Arsenal prehral zápas 1:2.

Liverpoolu upreli penaltu
Rozhodca Michael Oliver uprel jedenástku Liverpoolu v jesennom zápase Premier League hranom 9. októbra 2022 na Emirates Stadium hosťom. Domáci hráč Gabriel Magalhaes zasiahol loptu rukou v šestnástke, keď ju mal v neprirodzenej polohe, čím zabránil centru Dioga Jotu. Arbiter sa však rozhodol, že penaltu neodpíska. Ani po intervencii VAR sa pokutový kop nekonal. Vyvolalo to incidenty medzi hráčmi oboch tímov a rozhorčenie medzi fanúšikmi Liverpoolu. Aj experti nad tým krútili hlavou. Arsenal vyhral 3:2.

👉🏼 Prečítajte si: Arsenal má všetko na to, aby sa stal majstrom: Prečo sú The Gunners favoriti?

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • súboje o FA Cup – 29. apríla 1950 sa vo finále FA Cupu (Wembley) pred 98 294 divákmi po dvoch góloch Rega Lewisa tešili „kanonieri“. O 21 rokov si finále oba kluby na rovnakom mieste pred 100-tisíc divákmi zopakovali a tentokrát bol úspešnejší londýnsky tím – vyhral 2:1, pričom všetky góly padli v predĺžení. Až v roku 2001 sa revanšovali Liverpoolčania, ktorí vyhrali 2:1 dvoma gólmi Michaela Owena.
  • „Hokejové“ výsledky – je to takmer neuveriteľné, že v súboji týchto dvoch silných tímov padlo v priebehu 90 minút až desať gólov a nebolo to ešte vo futbalovom „praveku“, ale nedávno. Vo 4. kole anglického Ligového pohára 30. októbra 2019 sa vzájomný duel medzi Liverpoolom a Arsenalom skončil 5:5, keď na tento stav vyrovnával Divock Origi z Liverpoolu v druhej minúte nadstaveného času. Na penalty bol úspešnejší Liverpool 5:4 (predĺženie nebolo). Iná bohatá gólová úroda sa zrodila tentoraz v 5. kole Ligového pohára 9. januára 2007. Zápas na Anfielde sa skončil prehrou domácich 3:6, pričom v drese hostí trafil štyrikrát Brazílčan Júlio Baptista. Takýmto divokým výsledkom zdolal Arsenal tohto protivníka aj 7. marca 1928 v zápase prvej divízie na Highbury.

VIDEO: 10-gólový zápas z 30. októbra 2019

  • Kto z koho? – posledný zápas ligovej sezóny 1988/1989. Liverpool v ňom hostil Arsenal, pred ktorým viedol tabuľku o dva body (v tom čase sa ešte za víťazstvo udeľovali dva body). Každý nerozhodný výsledok, ale aj prehra o jeden gól by znamenali pre The Reds majstrovský titul. Hostia potrebovali na majstrovský skalp výhru o dva góly. Viedli od 52. minúty po presnom zásahu Alana Smitha, ale nie a nie dať potrebný druhý gól. Ten nakoniec prišiel v nadstavení z poslednej šance, ktorú využil Michael Thomas. Titul tak získalo mužstvo z Highbury, Anfield bol z druhého miesta sklamaný. Pri rovnosti bodov (76) i rovnakom rozdiele skóre (+37), rozhodol o prvenstve vyšší počet strelených gólov (Arsenal 73, Liverpool 65). Inak zápas sa mal hrať už o mesiac skôr, avšak tragédia na Hillsborough, kde prišlo o život 96 fanúšikov Liverpoolu, spôsobila jeho preloženie.

PAMÄTNÉ MOMENTY

Zdroj: arsenal.com

Historický prenos
Televízna spoločnosť BBC práve zápasom medzi Liverpoolom a Arsenalom odštartovala 22. augusta 1964 svoj prvý prenos v rámci legendárnej relácie Match of The Day (Zápas dňa), ktorá bola prvým pravidelným televíznym futbalovým programom v Británii. Tento zápas vyhral Liverpool 3:2.

Štyri góly Aršavina nestačili
Ruský krídelník Andrej Aršavin, ktorý sa svojím prestupom za 15 miliónov libier zo Zenitu Petrohrad postaral o vtedajší prestupový rekord Arsenalu, strelil v zápase svojho tímu v Premier League hranom 21. apríla 2009 do siete FC Liverpool všetky štyri góly svojho tímu. Lenže ani tie nepriniesli „kanonierom“ víťazstvo, duel sa totiž skončil 4:4.

Fowlerov hetrik za necelých 5 minút
Čo všetko sa dá stihnúť za 4 minúty a 33 sekúnd? To predviedol v tom čase ešte iba 19-ročný hráč FC Liverpool Robbie Fowler, ktorý v rozpätí 26. a 31. minúty zaznamenal hetrik do siete Arsenalu. Ďalší gól v zápase už nepadol (inak o necelé dva roky neskôr sa mu tiež pošťastil proti „kanonierom“ hetrik). Stalo sa tak 28. augusta 1994. V tom čase najrýchlejší hetrik v histórii Premier League prekonal Sadio Mané v drese Southamptonu tromi presnými zásahmi do siete Aston Villy v roku 2015 – za 2 minúty a 56 sekúnd.

Zdroj: dailymail.co.uk – Robbie Fowler žiadal rozhodcu aby penaltu odvolal

Opäť Fowler v titulkoch
V dôležitom zápase Premier League 24. marca 1997, keď oba tímy boli v hre o titul, zapískal rozhodca Gerald Ashby penaltu pre Liverpool po súboji Fowlera s brankárom Davidom Seamanom. Útočník presviedčal rozhodcu, aby penaltu odvolal, pretože nedošlo ku kontaktu medzi ním a brankárom. Ten však trval na svojom verdikte. Penaltu šiel kopať Fowler. Jeho slabučkú strelu brankár Seaman vyrazil, ale z dorážky skóroval Jason McAteer. Zápas vyhrali The Reds 2:1. Na konci sezóny Fowlerovi udelila UEFA Cenu fair play.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na LIVERPOOL FC a ARSENAL FC