Šláger víkendu: Juventus – SSC Neapol

8 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Ak by Juventusu neodrátali pätnásť bodov za finančné machinácie, lídra tabuľky by vítal z tretej pozície. Vzhľadom na tento hendikep je však až siedmy a pokúsi sa ešte zaútočiť v Serii A o jednu priečku vyššie, aby sa dostal pre nasledujúcu sezónu aspoň do Európskej ligy. Neapol, naopak, zrejme čakajú iné „starosti“ – majstrovské.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Bude Lobotka o krok bližšie k titulu?

V prípade, ak by SSC u rivala vyhral, titul by mal už naozaj na dosah ruky, veď tabuľku by viedol 7 kôl pred koncom prinajmenšom o štrnásť bodov pred Laziom, čo je momentálny stav. Po utorku sa už Neapol môže plne koncentrovať na finiš v Serii A, keď stopku vo štvrťfinále Ligy majstrov mu vystavil zhodou okolností ďalší rival z Apeninského polostrova AC Miláno, ktorý po domácej výhre 1:0 uhral v Neapole remízu 1:1, čo mu stačilo na postup do semifinále. Gól „Partenopei“ strelil nigérijský ostrostrelec Victor Osimhen, ktorý sa vrátil na trávnik po zranení.

Juventus, ktorý vo štvrtok čakal odvetný zápas štvrťfinále Európskej ligy na trávniku Sportingu Lisabon, sa v nedeľu chce revanšovať za potupnú prehru 1:5 na Štadióna Armanda Diega Maradonu z 13. januára, kde dvakrát inkasoval aj od spomenutého Osimhena.

“Viem, že niektorí ma prirovnávajú k Iniestovi, ale myslím si, že som typologický iný hráč. Je pekné porovnávať sa s nim porovnávať, je to obrovské zadosťučinenie. Očakávania od fanúšikov a tlak na moju osobu mi pomohli k lepším výkonom.“
Stanislav Lobotka pre Corriere dello Sport

Neapol v ére Mareka Hamšíka neraz stúpal na päty Juventusu, ale majstrovskú bitku s ním zakaždým prehral. Toho, čoho sa nedožila slovenská futbalová ikona, sa s veľkou pravdepodobnosťou dočká jeho krajan Stanislav Lobotka. A ak získa SSC Neapol titul, ktorý by mu už nemal uniknúť, bude mať na tom malý veľký Slovák svoj výrazný rukopis.

V Serii A to bude 154 vzájomný duel Neapola a Juventusu, výrazne lepšiu bilanciu má „stará dáma“ so 70 víťazstvami, 48 remízami a 35 prehrami. Zápas sa začína v nedeľu 23. apríla o 20.45

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • prvý raz si zmerali oba tímy sily v rámci majstrovstiev Divisione Nazionale 21. decembra 1926, Neapol doma podľahol Juventusu 0:3
  • prvý vzájomný zápas týchto mužstiev v rámci Serie A sa odohral hneď v prvom kole prvého ročníka Serie A (1929/30), Juventus v ňom zdolal doma Neapol 3:2
  • najvyššie víťazstvo Juventusu nad týmto súperom sa zrodilo 6. marca 1927, v rámci majstrovstiev Divisione Nationale vyhrala „stará dáma“ 8:0.

KONTROVERZIE

Sever proti Juhu (a naopak)
Rivalita Neapola a Turína má svoje korene v geografickej polohe, ale aj v oblasti sociálnej, kultúrnej i ekonomickej, keď to vychádza z kontrastu bohatého severu a chudobného juhu. V Taliansku na to majú výraz Campanilismo, čo symbolizuje lokálpatriotizmus často v tej najdivokejšej podobe. Fanúšikovia Neapola museli často čeliť skandovaniu či chorálom mieriacim na chudobu, zločiny, erupciu Vezuvu, vypuknutie cholery v meste.

V roku 2013 dostal Juventus podmienečný trest zavretia tribúny za hanlivé pokriky na Neapolčanov. Trest prišiel na základe nového pravidla o takzvanej regionálnej diskriminácii, ktoré sa postihujú miernejšie ako rasistické pokriky. Keďže pri nasledujúcej príležitosti sa diskriminačné urážky Turínčanov voči Neapolčanom opakovali, sektor Curva Sud na štadióne Juventusu uzatvorili na dva zápasy.

Zdroj: golazoargentino.com

Privítanie s 50-tisíc píšťalkami
Keď v lete 2016 opustila argentínska hviezda Gonzalo Higuaín Neapol a zamierila rovno ku konkurentovi za 90 miliónov eur, Neapolčania soptili viac ako Vezuv. Vyhlásili ho za judáša, zradcu. Začalo sa pálenie dresov s jeho číslom a menom, vyhrážali sa mu dokonca smrťou. Jeden majiteľ reštaurácie v Neapole vyhlásil, že keď sa El Pipita, ako znie prezývka Argentíčana, zraní v drese Juventusu, bude ponúkať pizzu zdarma. Na dračku šiel aj toaletný papier s podobizňou hráča.

Hneď v prvom zápase v Turíne proti bývalému klubu Higuaín skóroval, bol to víťazný gól duelu, on ho však z úcty voči svojmu bývalému klubu neoslavoval. Keď prišiel prvý raz do Neapola v drese „starej dámy“, pred zápasom rozdali domácim fanúšikom 50-tisíc píšťaliek, aby ho mohli takto „privítať“. Pískali sa už pri rozcvičke a potom pri každom jeho dotyku s loptou, až do konca zápasu.

👉 prečítajte si: SSC Neapol kráča za titulom: Môžu za to gruzínsky „jazykolam“ a nigérijský gólostroj

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • „Tenisový“ výsledok – domáci vedení bývalým hráčom SSC Luisom Viníciom sa snažili kopírovať holandský „totálny“ futbal z MS 1974, čo sa im celkom darilo. Až narazili na Juventus, s ktorým prehrali tenisovým výsledkom 2:6. Hostia mali hviezdny tím s hráčmi ako Zoff, Gentile, Scirea, Capello, Causio, Bettega. Zápas sa hral 8. decembra 1974.
  • vlastenec pochoval nádej – dve kolá pred koncom ročníka 1980/1981 bolo poradie na čele tabuľky nabité: Juventus 40, AS Rím 39, SSC Neapol 38 bodov. Partenopei cítili šancu na zisk prvého titulu, navyše hostili 17. mája 1981 turínsky tím. Ich sny sa rozplynuli v 64. minúte, keď Mario Guidetti trafil do vlastnej siete. Ďalší gól už v zápase nepadol,  Namiesto nich slávil scudetto o sedem dní neskôr Juventus, keď zdolal Fiorentinu.
  • päťka na pôde súpera – nastrieľať na trávniku rivala 5 gólov, to už niečo znamená. Neapolčanom sa to v Turíne podarilo 20. novembra 1988. Hostia viedli po prvom polčase 3:0 dvoma gólmi Carecu a jedným Carnevaleho. V druhej časti hry behom 10 minút domáci znížili na 2:3, ale Careca skompletizoval svoj hetrik a Neapol vyhrával 4:2. V závere padli ešte dva góly z penált – De Agostini znížil z pohľadu „starej dámy“ na 3:4, ale posledné slovo mal z bieleho bodu Renica – 3:5.
  • pohárové finále – oba tímy sa stretli proti sebe dvakrát vo finále Talianskeho pohára a štyrikrát si to rozdali o Taliansky superpohár. Neapolčania vyhrali obe finále Talianskeho pohára, v Superpohári je bilancia fifty-fifty (po dve víťazstvá).

PAMÄTNÉ MOMENTY

Platini verzus Maradona
V osemdesiatych rokoch boli tri roky súpermi a veľkými rivalmi v Serii A. A ich zásluhou nadobudla rivalita medzi klubmi skutočné grády. Dvaja geniálni hráči s číslom 10 na drese, Diego Maradona v neapolskom a Michel Platini v turínskom. V sezóne 1986/1987 získal SSC svoj prvý historický titul v Serii A zásluhou Argentínčana. Napriek veľkej rivalite týchto dvoch hráčov mali k sebe obrovský rešpekt a uznávali jeden druhého.

Ako sa po mnohých rokoch Platini vyjadril, raz mal počas pobytu na Apeninskom polstrove nejaký rodinný problém a po zápase v Neapole sa mu Maradona ponúkol, že ak bude potrebovať pomoc, kedykoľvek mu môže zavolať. Keď sa Maradona ubytoval v jednom hoteli v Turíne, Platini ho navštívil.

Zdroj: sportstar.thehindu.com footitalia.com/foto: Getty Images

Hamšík verzus „stará dáma“
Slovenský futbalista mal do činenia s Juventusom ešte ako hráč Brescie v Serii B. Od roku 2007 si už vychutnával súboje s týmto súperom v najvyššej súťaži, ale aj v Talianskom pohári či Superpohári. Zahral si proti nemu 32-krát (jeho najčastejší súper v Taliansku) a strelil mu 8 gólov. Viackrát prekonal na Apeninskom polostrove iba brankárov Bologne.

Medzi najpamätnejšie ligové zápasy Hamšíka proti Juventusu sa zaradil ten z 31. októbra 2009, keď dvoma gólmi zariadil víťazstvo 3:2 svojho tímu v Turíne, pričom hostia prehrávali už 0:2. Sobota 20. máj 2012 bola veľkým dňom pre Neapol i Hamšíka. Vo finále Talianskeho pohára v Ríme Neapolčania viedli nad Juventusom po premenenej penalte Edinsona Cavaniho, v 83. minúte Goran Pandev uvoľnil Hamšíka a Marekova pravačka sa nemýlila (2:0). Získal svoju prvú trofej s SSC a prišiel o vlasy, keď dodržal sľub, že v prípade víťazstva pôjde „kohút“ z jeho hlavy dolu. O Hamšíka mal Juventus dlho eminentný záujem, Marechiaro však zostal verný Partenopei.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na JUVENTUS a SSC NEAPOL