Derby della Madoninna: Inter Miláno – AC Miláno

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Taliansky futbal ponúka veľký počet derby zápasov, ktoré, keď sú na programe, akoby na niekoľko dní zastane čas. Jedným z nich je aj súboj o Miláno, slávne Derby della Madoninna. AC a Inter sú nezmieriteľnými rivalmi, ktorí sa však stále delia o štadión. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Derby della Madoninna. Jedinečná futbalová bitka 

Celkovo sa tieto tímy súťažne stretli takmer 200-krát a o niečo úspešnejší je Inter. Derby si v doterajšej histórii zahrala už trojica Slovákov – Vratislav Greško, Juraj Kucka a Milan Škriniar. Posledne menovaný doviedol čierno-modrých proti AC aj k trofeji v talianskom Superpohári. Odkedy Milan odišiel v lete 2023 do francúzskeho Paríža Saint-Germain, nemá naša krajina v tomto derby zápase svoje zastúpenie.

V uplynulých rokoch patril medzi opory milánskeho Interu Milan Škriniar. Zdroj: AP/foto: Luca Bruno

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • milánske derby Derby della Madoninna je nazvané podľa sošky Panny Márie na vrchole milánskej katedrály Duomo di Miláno
  • Inter vznikol ako revolta z AC Miláno. Niektorí členovia Associazione Calcio, presnejšie milánskeho futbalového a kriketového klubu, založeného v roku 1899 dvoma anglickými prisťahovalcami, protestovali proti tomu, že AC uzavrel svoje brány pred hráčmi zo zahraničia a aj preto si dali do názvu Internazionale (v roku 1908)
  • v roku 1947 sa San Siro stalo aj domovom Interu, pričom oba kluby sa dohodli, z ekonomických dôvodov sa o financovanie štadióna podelia a to platí dodnes
  • Interu fandí napríklad spevák Andrea Bocelli či motocyklový pretekár Valentino Rossi. Fanúšikom AC je tenisová megahviezda Novak Djokovič
Zdroj: tecnosuper.net

KONTROVERZIE

Sektory ultras vedľa seba
Najmä v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch, keď sa sektory ultras oboch tímov nachádzali na San Sire vedľa seba, došlo k množstvu kontroverzií a konfliktov. Aj preto neskôr prišlo opatrenie, v rámci ktorého sa presunuli  interisti do severného sektora (Curva Nord) a milanisti do južného (Curva Sud).

Mazzola verzus Facchetti
V šesťdesiatych i sedemdesiatych rokoch bola rivalita stelesnená najväčšími hviezdami Sandrom Mazzolom a Giacintom Facchettim na jednej strane (Inter) a Giannim Riverom na druhej (AC). Rivalita sa prejavovala aj v reprezentácii, keď spravidla pri striedaniach odišla z ihriska trojica hráčov jedného klubu a nahradilo ju trio z druhého.

Holandské trio verzus nemecké
Na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch vznikla zase rivalita medzi holandskou légiou v AC (Gullit, Rijkaard, Van Basten) a nemeckou v Interi (Brehme, Klinsmann, Matthäus). Tá nabrala intenzitu po tom, ako na MS 1990 po vzájomnej „pľuvancovej“ potýčke museli z ihriska predčasne Frank Rijkaard a Rudi Völler.

Svetlica na Didovom pleci
Škandalózne dopadol odvetný štvrťfinálový duel týchto súperov v Lige majstrov 12. apríla 2005. AC šiel do vedenia gólom Andrija Ševčenka (mimochodom, tento Ukrajinec je so 14 gólmi najúspešnejší strelec milánskeho derby), no po neuznanom góle Cambiassa sa spustilo peklo. Svetlica zasiahla brankára AC Didu do pleca, museli ho vystriedať, rozhodca Markus Merk prerušil zápas, rossoneri vyhrali 3:0. S celkovým skóre 5:0 šli ďalej červeno-čierni, Inter dostal pokutu 200-tisíc eur a v nasledujúcej sezóne musel odohrať v LM štyri duely bez divákov. Jedným z nich bol aj duel s Artmediou Petržalka (4:0).

VIDEO: Takto to schytal Dida

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • doteraz najvyššie víťazstvo nerazzuri nad rossoneri sa zrodilo 5. februára 1910 a skončilo sa víťazstvom Interu 5:0. Modro-čierni v tom roku slávili prvý taliansky titul.
  • v novembri roku 1949 vyhral v lige Inter nad svojím rivalom 6:5, čo je najvyšší počet gólov, ktorý padol v derby týchto tímov. Góly začali padať až v 19. minúte (v priebehu 45 minút ich padlo 11, čiže v priemere každé štyri minúty jeden), strelcom duelu bol interista Amedeo Amadei, ktorý skompletizoval svoj hetrik víťazným gólom na 6:5 v  64. minúte.
  • bol to zápas 30. kola Serie A sezóny 2000/2001, v ktorom sa stretli milánske tímy. Katastrofu Interu (0:6) akoby predznamenal portrét ultras AC, ktorý odhalili pred zápasom. Na ňom červený diabol škrtil modrého hada. Okrem Andrija Ševčenka dal dva góly aj Gianni Comandino, ktorý v celej svojej kariére v AC strelil dohromady tri góly. Kamera zachytila trénera Interu Marca Tardelliho po šiestom inkasovanom góle ako vyslovuje slová „mamma mia“.
Zdroj: contra-ataque.it – choreo fanúšikov AC proti v sezóne 2000/2001

PAMÄTNÉ MOMENTY

Prvý zápas
V roku 1908 sa vo Švajčiarsku odohral prvý vzájomný zápas v rámci Chiasso Cupu (výhra AC 2:1). Za prvé oficiálne derby sa považuje to z 10. januára 1909 v rámci talianskeho šampionátu, v ktorom červeno-čierni triumfovali na čierno-modrými 3:2.

Najrýchlejší gól
V roku 1963 na svoje prvé derby proti AC nastúpil Sandro Mazzola. Brankára súpera sa mu podarilo prekonať už po trinástich sekundách. Pri prvej akcii Interu sa žiaden hráč súpera nedotkol lopty. Zápas sa síce skončil 1:1, ale na konci sezóny sa Inter a Mazzola tešili z titulu, pre tohto velikána bol prvý zo štyroch. V klube strávil celú kariéru – 17 rokov.

„Citrónová“ penalta
V sezóne 1957/58 vyhral v jednom z ligových derby Inter 1:0 po premenenej penalte Guida Vincenziho. Zápas je však pamätnejší pre inú penaltu. Tú nariadil rozhodca Lo Bello proti Interu. Keď sa ten nedíval, útočník čierno-modrých Benito Lorenzi položil na penaltový bod polovicu citróna. Krídelník AC Ernesto Cucchiaroni aj vďaka tomu z penalty bránku vysoko prekopol. Inak Lorenzi mal prezývku Jed.

Patov skorý gól
Oba tímy bojovali o titul, keď sa stretli v derby 2. apríla 2011. AC vyhral 3:0 a urobil dôležitý krok k scudettu, ktoré potom aj získal so šesťbodovým náskokom pred mestským rivalom. Zaujímavosťou zápasu bolo, že Brazílčan Pato strelil gól už po 42 sekundách zápasu. Nie je to však najrýchlejší gól v histórii derby.

Zdroj: nostalgiaultras – ikonická foto: Marco Materazzi a Rui Costa

👉 Poďte s nami na zápasy INTER MILÁNO alebo AC MILÁNO