El Clásico: FC Barcelona – Real Madrid CF

8 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Opäť prichádza na rad španielske El Clásico medzi FC Barcelona a Realom Madrid, v poradí už tretie v tomto kalendárnom roku. V predchádzajúcich dvoch – v Španielskom superpohári a v Kráľovskom pohári vyhrali Katalánci. Ak sa im podarí hetrik víťazstiev, urobia obrovský krok smerom k zisku majstrovského titulu.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Zápas, ktorý povie vážne slovo do boja o titul

Barcelona po troch rokoch siaha po titule. Zosadiť z trónu môže práve madridského rivala. Ak ho v nedeľu večer zdolá, v tabuľke La Ligy mu utečie na dvanásť bodov. A hoci aj potom bude hrať každý tím ešte o 36 bodov, Xaviho zverenci si už sotva nechajú vziať prvenstvo. Dobrou správou pre mužstvo je, že v derby už bude k dispozícii Pedri, čím sa údernosť v útočnej fáze Barcelony zvýši. Naopak, Ousmane Dembélé sa zo svojho zranenia ešte plne nezotavil a podľa všetkého ho v nedeľu v akcii neuvidíme.

S prácou trénera Xaviho vládne v katalánskom klube spokojnosť. Momentálna zmluva s klubom ho viaže do roku 2024, no prezident Joan Laporta mu chce ponúknuť jej predĺženie do roku 2025. Prvé rozhovory na túto tému by mali prebehnúť už po El Clásicu…

Madridský Real v stredu večer potvrdil svoj postup medzi najlepších osem tímov Ligy majstrov, keď zdolal FC Liverpool 1:0 gólom uzdraveného Karima Benzemu v 79. minúte. Pri tom si však hviezdny francúzsky útočník opäť zranil nohu, ale podľa správ bezprostredne po zápase by mal byť pripravený zasiahnuť do hry v El Clásicu.

„Vinícius Jr., je momentálne pre mňa najlepší hráč na svete,“
Ancelotti po zápase s Liverpoolom

Carlo Ancelotti nešetril slová chváli na adresu Brazílčana Vinícius Juniora, ktorý v tejto sezóne v 40 zápasoch vo všetkých súťažiach strelil 19 gólov a pridal 10 asistencií. Aj v Madride proti Liverpoolu asistoval na gól.

Istota menom ter Stegen 

Prelomia hráči Realu skalopevnú defenzívu Barcy, ktorá doposiaľ inkasovala v ligovom ročníku v 25 zápasoch iba 8 gólov a 19-krát odišla zo zápasu s čistým kontom?

Nedeľňajšie El Clásico bude v poradí už 253. súťažným duelom v histórii, o niečo lepšiu bilanciu v ňom má Real so 101 víťazstvami. Barcelona vyhrala v 99 prípadoch, remízou sa skončilo 52 duelov. Aj laligová bilancia je vyrovnaná: 77 výhier „bieleho baletu“, 73 blaugranas, 35 duelov nemalo víťaza.

Rivalita Realu a Barcelony trvá už 121 rokov. Katalánsky klub mal tri roky a Real Madrid len niekoľko mesiacov (paradoxne ho založili dvaja Katalánci žijúci v hlavnom meste krajiny), keď si prvý raz skrížili futbalové zbrane. Bolo to 13. mája 1902 v Cope dela Coronación. Na štadióne Hipodrómo v Madride boli úspešnejší Katalánci.

Zápas sa začína v  nedeľu 19. marca o 21.00 h (štadión Camp Nou)

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • prvé derby vyhrali Katalánci 3:1 (1902) a prvé ligové El Clásico vyhral Real v roku 1929 2:1 (hralo sa v Barcelone).
  • Slovák Peter Dubovský okúsil El Clásico raz, a to v zápase Španielskeho superpohára hranom 2. decembra 1993, keď prišiel na Štadióne Santiaga Bernabéua na ihrisko v 65. minúte namiesto Ivána Zamorana. Biely balet vyhral tento duel 3:1. V lige sa však počas dvojročného pobytu v klube proti barcelonskému rivalovi na ihrisku neobjavil.
  • od roku 1984 do roku 2003 Real ani raz nezvíťazil na Camp Nou. Zo 17 ligových duelov tam prehral 14 a trikrát remizoval.
  • najúspešnejším strelcom El Clásica je Lionel Messi s 26 gólmi (zaznamenal aj štrnásť asistencií), z nich dal v lige 18, hetrik zaznamenal dvakrát. V drese Realu dali najviac gólov Barcelone Cristiano Ronaldo a Alfredo di Stéfano – po 18.

👉🏼 Prečítajte si: 🇪🇸 El Clásico nie je iba o futbale: Prečo je stret Barcelony s Realom Madrid zážitkom na celý život?

KONTROVERZIE

Bitka o Di Stéfana
V roku 1953 získal madridský Real do svojich radov Alfreda di Stéfana (z kolumbijského Millonarios FC), ktorého chcel mať stoj čo stoj v mužstve aj katalánsky rival. Oba kluby si nárokovali právo na neho, podpísali s ním separátne zmluvy, Di Stéfano dokonca odohral zopár zápasov aj po boku Ladislava Kubala v Barcelone. Spor sa mal vyriešiť šalamúnsky, a síce, že jednu sezónu bude hrať za Real, ďalšiu za Barcu. Navrhla to FIFA. Barcelončania sa však urazili a nechali odísť Argentínčana k rivalovi. Dve superhviezdy Kubala a Di Stéfano potom stelesňovali klubovú rivalitu medzi Barcelonou a Realom, ale zároveň si ctili jeden druhého.

Ultras ako kriminálna organizácia
V osemdesiatych rokoch sa vzťahy medzi fanúšikmi oboch klubov pritvrdili. Premietlo sa to do vzniku skupín ultras. V Reale Madrid sa sformovali takzvaní Ultra Sur a v Barcelone Boixos Nois. Hlavne barcelonskí fans boli radikálni, ale najhorším sa stala frakcia The Casuals, ktorá sa premenila na kriminálnu organizáciu. Mala byť zapletená aj do biznisu s drogami, kradla produkty marockých a kolumbijských dílerov.

Zdroj: Twitter/brfootball

Zapredanec Figo a prasacia hlava
Portugalčana Figa po prestupe z Barcelony do Madridu v roku 2000 „vítali“ na Camp Nou nápisy ako zradca, judáš, odpad, zapredanec… Na ihrisko dopadali v zápase v roku 2002 rôzne predmety, medzi nimi sa objavila aj hlava z prasaťa… Stalo sa to, keď išiel zahrávať rohový kop.

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • rekordná výhra 11:1 – po tom, ako FC Barcelona vyhral v prvom semifinále Copy del Generalisímo 3:0, cestoval na zápas do Madridu (13. jún 1943). V ňom podľahol 1:11, pričom Real vyhrával už po polčase 8:0. Hostia hrali pod obrovským tlakom, až „policajným terorom“ a vyhrážkami, ako sa vyjadrili „s obavami o život“, takáto atmosféra bola spôsobená situáciou v spoločnosti. Bol to jeden z medzníkov rastúcej rivality medzi oboma klubmi.
  • v priebehu roka 5:0 a 0:5 – dňa 8. januára 1994 FC Barcelona vedený Johanom Cruyffom zdemoloval v La Lige Real 5:0 zásluhou hetriku Brazílčana Romaria. Boli to jeho jediné góly, ktoré dal tomuto súperovi. „Odveta“ prišla do roka, takmer na deň presne, hralo sa 7. januára 1995 a „biely balet“ zvíťazil 5:0, autorom hetriku bol tentoraz Zamorano. Za domácich nastúpil aj Michael Laudrup, ktorý predtým hral päť rokov za Barcu.
  • demolácia na San Bernabeu – v zápase hranom 2. mája 2009 privítal na Štadióne Santiaga Bernabeua Real lídra tabuľky Barcelonu, ktorá mala o bod viac ako druhé „pusinky“. Zverenci Pepa Guardiolu vyhrali 6:2, keď skóre uzatváral svojím prvým ligovým gólom v drese Barcelony Gerard Pique. Xavi prihral na štyri góly.
Zdroj. infobae.com – Zamorano a Romário

PAMÄTNÉ MOMENTY

Obrat prišiel s Di Stéfanom
Hneď vo svojom prvom El Clásicu (25. októbra 1953) sa na demolácii rivala 5:0 podieľal Di Stéfano dvoma gólmi. Hoci v „odvete“ sa skóre otočilo do opačného garde (5:1 pre Barcu), aj v nej sa zapísal do streleckej listiny. Hneď v prvej sezóne s Di Stéfanom slávil Real titul po 21 rokoch. Pre kráľovský klub prišli štyri tituly v rade. Ten ovládol nielen domácu, ale aj európsku scénu nevídaným spôsobom – päťkrát po sebe triumfoval v Pohári európskych majstrov.

Najrýchlejší v El Clásicu
V derby hranom 10. decembra  2011 po zlom odkope brankára Victora Valdesa a sérii chýb obrany blaugranas trafil zblízka do siete útočník Realu Karim Benzema už po 21 sekundách od úvodného hvizdu, čo je najrýchlejší gól v histórii El Clásica (VIDEO).

„Striptíz“ Messiho i C. Ronalda
V apríli 2017 dal Messi víťazný gól v 93. minúte zápasu La Ligy proti Realu Madrid a oslávil ho tým, že si vyzliekol dres Barcy a pridržal pred fanúšikmi. V auguste toho istého roku Ronaldo skóroval proti FC Barcelona v 80. minúte v zápase Španielskeho superpohára nádherne do šibenice a zapózoval s vyzlečeným dresom pred fanúšikmi Barcy. Zápas však nedohral, pre nafilmovanie penalty videl svoju druhú žltú kartu v zápase, čiže červenú.

Zdroj: snl24.com

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na FC BARCELONA a REAL MADRID CF