Šláger víkendu: Bayern Mníchov – Hertha BSC Berlín

7 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Prusko proti Bavorsku, hlavné mesto krajiny proti metropole spolkového kraja. Aj takýto podtext majú zápasy medzi Herthou BSC Berlín a Bayernom Mníchov. V nedeľu bude v Allianz Arene v hre veľa. Hertha svieti na poslednom mieste tabuľky a každý bodík v boji o záchranu je pre ňu potrebný ako soľ. Bayern si zase už nemôže dovoliť ďalšie zaváhania, ak chce obhájiť majstrovský titul.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Trápenie na oboch koncoch tabuľky

Na lavičkách oboch sedia noví tréneri – Thomas Tuchel a Pál Dárdai. Oba tímy však majú za sebou zlé týždne. Bavori okrem toho, že s Manchestrom City vypadli vo štvrťfinále Ligy majstrov, sa dostali na šikmú plochu aj v bundeslige: stratili doma dva body s Hoffenheimom, čo Borussia Dortmund ešte nevyužila, prehru Mníchovčanov 1:3 v Mainzi však už áno, a vystriedala ich na čele tabuľky s jednobodovým náskokom. Zlá nálada panuje v manažmente klubu a napätie v kabíne, čo najvypuklejšie ilustroval aj nedávny konflikt Mané – Sané, v ktorom prv menovanému ušla ruka…

V Herthe zase pretrváva výkonnostná kríza dlhodobo a čarovný prútik nemá zatiaľ ani staronový muž na trénerskom poste Pál Dárdai, ktorý pri obnovenej premiére na lavičke BSC podľahol doma so svojimi zverencami Werderu Brémy 2:4. Berlínčania nevyhrali v bundeslige v posledných siedmich zápasoch, v ostatných troch nezískali ani bod.

„Musíme sa posunúť o pár metrov a byť kompaktnejší. Popritom musíme zlepšiť koncentráciu a zmeniť mentalitu. S taktickou disciplínou a pripravenosťou to môžeme dosiahnuť. Musíte byť cieľavedomí a hráči musia konať spoločne,“
podotkol pre oficiálnu stránku BSC Pál Dárdai.

Hertha čaká na výhru v Mníchove proti Bayernu už 45 rokov, v prepočte na návštevy 27 zápasov. Celková historická bilancia vzájomných súťažných zápasov hovorí jasne pre Bayern – 82 zápasov, 49 výhier, 21 remíz, 12 prehier (v bundeslige 75, 45, 20, 10). Na jeseň v Berlíne padlo až 5 gólov a všetky v prvom polčase. Rezultát bol 3:2 pre Bayern, ktorý viedol už 3:0.

Pre slovenského reprezentanta Petra Pekaríka, ktorý si oblieka dres „starej dámy“, ako znie prezývka mužstva z Berlína, by to mohol byť už jubilejný 15. zápas, v ktorom sa dostane do hry proti Bayernu. Štyri odohral ešte v drese Wolfsburgu (jediná Pekaríkova výhra proti Bayernu v pomere 5:1 prišla v tomto klube, keď si zahral proti Bavorom prvýkrát), 10 za Herthu. Z nich osem prehral a dvakrát remizoval. Dňa 24. februára 2018 mal na rukáve kapitánsku pásku, keď jeho tím uhral v Berlíne s Bayernom bezgólovú remízu. Zápas sa začína v nedeľu 30. apríla o 15.30 h.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • v Nemeckom pohári sa oba tímy stretli prvý raz v rámci 1. kola 14. januára 1967 a Hertha, hrajúca v tom čase regionálnu ligu Berlín, poriadne potrápila bundesligistu z Mníchova. V 4. minúte predĺženia vyhrávala ešte 2:1, ale potom ostrostrelec Gerd Müller dvoma gólmi otočil skóre v prospech favorita (2:3), ktorý obhájil pohárovú trofej z predchádzajúceho ročníka. Zápas videlo na berlínskom Olympijskom štadióne 35-tisíc divákov, žiaci do 16 rokov zaplatili za vstup symbolickú jednu marku
  • prvý bundesligový duel medzi mužstvami sa uskutočnil 7. septembra 1968 na mníchovskom Stadion an der Grünwalder Strasse, domáci rozhodli o všetkom v prvej tridsaťminútovke, keď súperovi nastrieľali tri góly a ďalší už v dueli nepadol (3:0)
  • v sezónach 1978/1979 a 1979/1980 sa štyri vzájomné bundesligové zápasy týchto tímov v rade skončili rovnakým výsledkom 1:1.

KONTROVERZIE

Zdroj: ultras-tifo.net

Pyrotechnika a zrážka s políciou
Nepríjemnú „vložku“ mal ligový zápas medzi Herthou BSC a Bayernom Mníchov v apríli 2016. Do sektora hostí sa fanúšikom z bavorskej metropoly podarilo prepašovať množstvo pyrotechniky, ktorú odpálili a poriadne zamorili ovzdušie. Dostali sa aj do konfliktu s políciou, pričom sa do toho zamiešali aj fans domáceho klubu. Zranených bolo šesť policajtov, v cele predbežného zadržania skončilo 27 násilníkov z radov fanúšikov.

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • naposledy víťazne v Mníchove – v poradí 13. kolo bundesligy ročníka 1977/1978, 29. október 1977, Olympijský štadión v Mníchove. Favoritom bol, pochopiteľne, domáci tím s hráčmi ako Sepp Maier, Uli Hoeness, Gerd Müller, Karl-Heinz Rummenigge… Lenže po pol hodine hry sa hostia ujali vedenia zásluhou Gerharda Graua a ich víťazstvo spečatil v 89. minúte Bernd Gersdorff.  Odvtedy Hertha na trávniku Bayernu nevyhrala, či už to bolo na Olympijskom štadióne alebo v Allianz Arene.
  • desaťgólové galapredstavenie – tento zápas si fanúšikovia nadlho zapamätali. Dňa 25. mája 1991 v Mníchove videli v zápase 31. kola bundesligy dohromady desať gólov. Domáci fanúšikovia si gól zakričali 7-krát, berlínski 3-krát. Mužom zápasu sa stal Olaf Thon, autor hetriku.
  • víťazstvo po 19 rokoch – dňa 14. februára 1998 cestoval úradujúci majster Bayern k nováčikovi Herthe Berlín. Tréner Giovanni Trapattoni mal v tíme hviezdy ako Oliver Kahn, Lothar Matthäus či Mario Basler, ale nič mu to neboloplatné. Oduševnene hrajúci Berlínčania dali dva góly zásluhou Michaela Preetza a Anteho Čoviča (po prihrávke Preetza). Preetz bol naozaj vo všetkých góloch, keď v 84. minúte hlavou prekonal vlastného brankára Gábora Királya. Nemusel však smútiť, domáci vyhrali 2:1 a svojho súpera zdolali po 19 rokoch a 11 mesiacoch.
  • VIDEO: „Tenisových“ 3:6 – v máji 2003 videlo 59 200 divákov na Olympijskom štadióne v Berlíne 9-gólové predstavenie. Výsledok na svetelnej tabuli? 3:6. Za hostí dal Giovane Elber hetrik, dva góly pridal Claudio Pizzarro a jeden Michael Ballack. Ten v 85. minúte gólom kompenzoval svojho vlastenca z 5. minúty, po ktorom vyhrávali domáci 1:0. V ich tíme dvakrát trafil Marcelinho Parabía.

PAMÄTNÉ MOMENTY

Zdroj: fcbayern.com

Tri dotyky podávačov lôpt
V zápase štvrťfinále Nemeckého pohára 19. februára 1977 kopala Hertha v 116. minúte predĺženia rohový kop. Pri položení lopty na miesto kopu pri rohovej zástavke sa činili až traja podávači lôpt, všetci sa pri tom dotkli lopty (VIDEO). Jeden z hráčov Berlína však ešte skôr, ako zahral roh, dal polohe lopty definitívnu polohu. Tá sa v šestnástke poodrážala k Berndovi Gersdorffovi, ktorý pečatil víťazstvo Herthy 4:2 po predĺžení a jej postup do semifinále. Nakoniec si zahrala aj finále, kde však podľahla 1. FC Kolín.

11 gólov, 5 zásahov Gerda Müllera
Bola to poriadna divočina. Dňa 12. júna 1976 hostil Bayern na Olympijskom štadióne v poslednom kole sezóny Berlínčanov. Tréner hostí Georg Kessler sa pred zápasom vyjadril, že „proti Bayernu chceme hrať otvorený futbal“. Nuž otvorený duel to bol, až príliš. Do prestávky inkasovali jeho zverenci 6 gólov, z nich 4 od Gerda Müllera (dal ich za 31 minút!). Kessler po zápase priznal, že po polčase sa obával, že prehrajú dvojciferným skóre. Lenže po prestávke začali dávať góly hostia, do siete trafili štyrikrát, pričom sa medzi nich gólovo vklinil iba Müller svojím piatym presným zásahom v zápase. Konečný výsledok – 7:4! Viac gólov vo vzájomných dueloch týchto tímov nikdy nepadlo.

Zdroj: spox.com/foto: Horstmüller(Imago) – Franz Beckenbauer a Gerd Müller

Beckenbauerov vlastenec
Pre Franza Beckenbauera nebol 1. február 1975 šťastným dňom, a ani pre Bayern. V rámci 19. kola bundesligy hostila Hertha doma Mníchovčanov a už v 9. minúte si kapitán Bayernu dal vlastný gól. Karl- Heinz Rummenigge síce o tri minúty vyrovnal na 1:1, ale po prestávke strieľali už iba domáci: pridali tri góly (jeden z nich po chybe Beckenbauera) a víťazstvo 4:1 pre Herthu je dodnes najvyššie v dueloch s Bayernom Mníchov. Mohlo byť ešte vyššie, ale Uwe Kliemanns v závere zápasu zahodil pokutový kop.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na NEMECKÚ LIGU