Der Klassiker: Bayern Mníchov – Borussia Dortmund

8 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Po reprezentačnej prestávke prichádza na rad v rámci 26. kola nemeckej bundesligy súboj klasikov, pričom ide o zápas prvých dvoch tímov tabuľky. Po prehre Bayernu Mníchov v Leverkusene (1:2) a streleckom koncerte Borussie Dortmund s 1. FC Köln (6:1) prišlo na čele ku striedaniu stráží.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Čierno-žltí predstihli Bavorov v tabuľke o jeden bod a ak by sa im podarilo zvíťaziť v Allianz Arene, išli by do štvorbodového mini trháka. Môžu však o líderskú pozíciu aj prísť, ak rivalovi podľahnú.

Čierno-žltí sa môžu pokúsiť o mini trhák

Po jesennom 15. kole, ešte pred majstrovstvami sveta v Katare, sa nezdalo, že by Borussia mohla súperiť v aktuálnej sezóne s Bayernom o prvú priečku, veď v tom čase naň strácala deväť bodov. Lenže v kalendárnom roku 2023 zverenci Edina Terziča nepoznajú v súťaži prehru: deväť víťazstiev a jedna remíza, to sa muselo odzrkadliť aj tabuľke. Z 30 možných bodov získali 28, Bayern v tom istom období o desať menej.

Bol to práve Dortmund, ktorý naposledy nedovolil uchmatnúť Bayernu majstrovský titul. Stalo sa tak ešte v roku 2012 a odvtedy ťahajú Bavori nepretržitú sériu desiatich prvenstiev. Mimochodom, desiatku pečatili vlani práve po priamom súboji so svojím rivalom vo veľkom predstihu. Bude to Borussia, ktorá naruší hegemóniu rekordného majstra? Odpoveď na túto otázku síce nepríde tento víkend, ale to, ako dopadne ich vzájomný zápas, môže zohrať významnú úlohu aj v konečnom účtovaní.

Strata prvej priečky v tabuľke stála v Bayerne miesto trénera Juliana Nagelsmanna, ktorého nahradil pri kormidle Thomas Tuchel. Ten s Bavormi podpísal kontrakt do roku 2025. Mimochodom Dortmund viedol v rokoch 2015 – 2017.

„Je to obrovský zápas, ktorý v tejto konštelácii bude pre nás ešte väčší. Vzhľadom na našu stratu, ako aj to, že Borussia je v laufe, dostáva ešte väčšiu výbušnosť,“
vyjadril sa k blížiacemu sa duelu Tuchel na svojej úvodnej tlačovke na novom pôsobisku.

V jesennom meraní týchto tímov v Signal Iduna Parku sa zrodila remíza (2:2), keď bod domácim zachraňoval v nadstavenom čase Anthony Modeste. Tentoraz pôjde už o 108. bundesligový súboj nemeckých klasikov. Historická bilancia hovorí v prospech Bayernu: 52 výhier, 30 remíz, 25 prehier.

Derby proti Dortmundu musí byť obľúbené pre hráča Bayernu Kingsleyho Comana, ktorý v doterajších 10 zápasoch s týmto súperom ani raz neprehral, deväťkrát vyhral za sebou. V tomto smere je historickým rekordérom. Dortmund nevyhral nad svojím rivalom v posledných siedmich bundesligových konfrontáciách a v súťažných dueloch deväťkrát.

Zápas sa začína v sobotu 1. apríla o 18.30.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • prvý raz sa oba kluby stretli 16. októbra 1965 v bundesligovom súboji a v Mníchove bola úspešnejšia Borussia po výsledku 2:0. Ligový ročník 1965/1966 vyhral TSV 1860 Mníchov pred Dortmundom a Bayernom (obaja získali zhodný počet bodov), ktorý bol nováčik súťaže.
  • Borussia získala ako prvý nemecký klub európsku trofej, keď vyhrala PVP v roku 1966 a Bayern ju napodobnil o rok neskôr.
  • V roku 2004, keď sa Borussia ocitla na pokraji bankrotu, práve pôžička v sume dvoch miliónov eur od Bayernu prispela k tomu, že sa klub otriasol a dokázal sa finančne spamätať.

Robert Lewandowski odohral počas 12 rokov 40 zápasov v dueli týchto tímov (všetky súťaže), 14 v čierno-žltom drese, 26 v mníchovskom. Dal v nich 32 gólov. V ligových dueloch to bolo 24 gólov, z nich v drese Dortmundu dosiahol iba jeden. Sú to rekordné čísla. Najmladším strelcom v histórii derby klasikov je Youssoufa Moukoko z Borussie, ktorý vlani v októbri trafil do siete Bayernu ako 17-ročný.

👉🏼 Prečítajte si: Futbal ako vykúpenie: Tieto hviezdy sa skrátka odmietli vzdať

KONTROVERZIE

Matthäus verzus Möller
Stalo sa vo vzájomnom zápase v roku 1995. Lothar Matthäus z Bayernu označil protihráča z Dortmundu Andreasa Möllera v dôsledku toho, že „filmuje“ plačkom, čo ukázal aj názorne gestom, keď pred ním imitoval padajúce slzy. Kolega z reprezentácie mu ich zase pre zmenu „utrel“.

Kahn proti Herrlichovi a Chapuisatovi
Písal sa apríl 1999. Bayern prehrával po vyše polhodine s Borussiou 0:2 a jeho brankárovi Oliverovi Kahnovi tiekli nervy. Po tom, ako sa ho snažil útočník súpera Heiko Herrlich v súboji pretlačiť s loptou za bránkovú čiaru, na neho vybehol a zaboril hlavu do jeho tváre, len-len, že sa mu nezahryzol do krku. Potom zase vyletel na Stephana Chapuisata vystretou nohou v štýle Kung-fu, našťastie sa len trocha o neho obtrel. Zápas sa skončil 2:2.

Trinásť kariet, tri červené
Rekordná bilancia kariet vo vzájomných súbojoch týchto tímov sa zrodila v zápase 7. apríla 2001, keď rozhodca rozdal trinásť kariet, pričom z nich tri boli červenej farby. Je to zároveň aj bundesligový rekord.

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • jedenástka inkasovala jedenásť – Bayern rozdrvil Borussiu v bundesligovom zápase hranom 27. novembra 1971 výsledkom 11:1, čo je nielen najvyššie víťazstvo Bavorov nad týmto tímom, ale vôbec najvyššie v bundeslige. Z jedenástich gólov strelil Gerd Müller štyri, skóre zápasu otváral (v 11. minúte) i zatváral (v 90. minúte). Čestný gól čierno-žltých zaznamenal  Dieter Weinkauff.
  • párty v Lige majstrov – v roku 2013 si to oba tímy rozdali vo finále Ligy majstrov na londýnskom Wembley, keď Arjen Robben v 89. minúte rozhodol o tom, že predĺženie sa konať nebude a „ušatú trofej“ dvihnú nad hlavu hráči Bayernu po víťazstve 2:1.
  • poltucet v lige – v zápase hranom 31. marca 2018 vyprevadil Bayern Dortmund z ihriska svojho rivala po debakli 6:0, pričom hetrikom k nemu prispel Robert Lewandowski.
  • prvé double Borussie – vo finále Nemeckého pohára, 12. mája 2012, zdolal Dortmund svojho konkurenta 5:2 aj zásluhou hetriku Lewandowského, a ako predčasný majster mohol sláviť double, svoje prvé v histórii.

VIDEO: To najlepšie zo súboja klasikov

PAMÄTNÉ MOMENTY

Brankár Koller
V ligovom zápase hranom 9. novembra 2002 za stavu 2:1 pre Bayern rozhodca vylúčil v 67. minúte po dvoch žltých kartách brankára Dortmundu Jensa Lehmanna. Keďže hostia už vyčerpali kontingent striedaní, do brány musel hráč z poľa. Voľba padla na českého útočníka Jana Kollera (VIDEO). Ten zlikvidoval medzi žrďami viacero nebezpečných striel súpera, uchoval si čisté konto (hoci jeho tím prehral 1:2) a športový magazín Kicker ho zaradil do zostavy kola – samozrejme, nie na post útočníka, ale brankára!

Zdroj: sports.yahoo.com

Rozbité okuliare Kloppa
Bol to dôležitý zápas v boji o titul. Stalo sa v 24. kole bundesligy v Mníchove na jar roku 2011. Keď v 60. minúte strelil Nuri Sahin vedúci gól hostí na 2:1, pri objímaní sa s trénerom nešťastne zrazil okuliare z tváre Jürgena Kloppa, rozbil ich a spôsobil mu poranenie pod okom. Duel vyhrali žlto-čierni 3:1 a sezónu dotiahli do víťazného konca.

„Odvtedy sú tie okuliare v múzeu Borussie,“
vrátil sa po čase k tomuto „incidentu“ Klopp.

Ten raz prišiel o okuliare pri oslavách gólu aj ako tréner Liverpoolu. Od leta 2021, po operácii oka, ich už nenosí. Definitívne sa zbavil okuliarov po 46 rokoch.

Zdroj: spiegel.de foto: DPA

Götze na oboch stranách barikády
Odchovanec Borussie Mario Götze v roku 2013 prestúpil k rivalovi za rekordných 37 miliónov eur (dovtedy najvyššia prestupová suma medzi nemeckými klubmi), kde mu však ruže príliš nekvitli, a tak sa o tri roky neskôr vrátil do žlto-čierneho košiara.

Najpamätnejší gól zaznamenal 23. novembra 2013 v drese Bayernu, keď stál prvý raz na opačnej strane barikády, pričom ho dosiahol len pár minút po tom, ako prišiel na ihrisko v úlohe striedajúceho hráča v Signal Iduna Parku a poslal ním hostí do vedenia (tí nakoniec vyhrali 3:0). Gól síce z rešpektu voči bývalému zamestnávateľovi neoslavoval, no veľmi si u domáceho tímu nešplhol. Každý jeho dotyk s loptou sprevádzal piskot fanúšikov čierno-žltých.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na BAYERN MNÍCHOV a BORUSSIA DORTMUND