Šláger víkendu: AS Rím – Inter Miláno

7 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Stopercentnú istotu miestenky do budúceho ročníka Ligy majstrov zo Serie A má zatiaľ iba SSC Neapol, o zvyšné tri bude ešte tuhý boj, keď sa o ne môže reálne pobiť až šesť tímov. Medzi nimi aj AS Rím a Inter Miláno, dvaja klasickí súperi v talianskej lige. Tí si to rozdajú medzi sebou už túto sobotu.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Bitka o miestenku do Ligy majstrov

Do ich vzájomného súboja v Ríme pôjdu lepšie naladení hostia, ktorí v strede týždňa uštedrili Verone debakel 6:0. Interistom patrí momentálne štvrtá priečka tabuľky so ziskom 60 bodov. Jeho mužstvo by rado vrátilo AS Rím „požičané“ z jesene, keď mu doma podľahlo 1:2 v zostave s Milanom Škriniarom.

„Sme v dobrom rozpoložení a ťažíme z toho. Do kádra sa vrátili po zdravotných problémoch dôležití hráči a prišiel výsledok. Musíme však v tom pokračovať. V Ríme to bude veľký zápas. Je našou povinnosťou skončiť do štvrtého miesta, aj keď nás čaká náročný zápasový program,“
vyjadril sa pre Sky Sports Italia tréner čierno-modrých Simone Inzaghi po vysokej výhre nad Hellasom.

Rimania ukoristili v Monze v stredu iba jeden bod za remízu 1:1 a zverencom Josého Mourinha tak patrí aktuálne  v tabuľke siedma pozícia s 58 nazbieranými bodmi. Ten soptil po zápase na rozhodcu Danieleho Chiffiho slovami, že „Je to najhorší rozhodca, ktorého som stretol v mojej kariére“. Posťažoval sa aj na úzky káder mužstva: „Ak v ňom máte 30 vyrovnaných hráčov, môžete rotovať. Ale to nie je náš prípad.“

V histórii Serie A patrí duel medzi AS Rím a Interom k najfrekventovanejším, sobotňajší bude v poradí už ich 180 v najvyššej talianskej súťaži. Úspešnejšiu bilanciu má klub z Milána so 75 víťazstvami, 54 remízami a 55 prehrami. Zápas sa začína v sobotu 6. mája o 18.00

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • prvé meranie síl medzi Interom Miláno (vtedy ešte pod názvom AS Ambrosiana) a AS Rím sa uskutočnilo 12. decembra 1927 v rámci majstrovstiev Divisione Nazionale na milánskom San Sire: mužstvá sa rozišli po remíze 3:3.
  • v zápasoch týchto klubov v histórii Serie A padlo najviac gólov zo všetkých dvojíc súťaže: 521 (z nich 258 v Miláne). V posledných šiestich dueloch ich bolo 22, čo dáva priemer 3,66 gólu na zápas
  • bývalý slovenský reprezentant Vratislav Greško si v Serii A zahral v drese Interu proti AS dvakrát – pri víťazstve 2:0 mal asistenciu na druhý gól, v druhom prípade sa duel skončil 0:0
  • Milan Škriniar si v drese Interu zahral proti AS Rím 11-krát, až 6 duelov sa skončilo nerozhodne, päťkrát sa z víťazstva tešil náš reprezentant, podľahol iba raz. Rimanom strelil jeden gól

KONTROVERZIE

Protest proti rozhodcovi z Milána
Keď sa fanúšikovia AS Rím dozvedeli, že zápas 34. kola Serie A ročníka 2021/2022 má rozhodovať rozhodca narodený v Miláne Simone Sozza, vyjadrili svoje rozhorčenie a protestovali. Nepomohli si však. Komisia rozhodcov svoju nomináciu nezmenila. Tá totiž neberie ohľad na to, kto sa kde narodil, ale kde má bydlisko. A Sozza má trvalý pobyt v Seregne, meste v provincii Monza a Brianza. AS Rím v zápase podľahol Interu 1:3, ale rozhodca na prehre Giallorossi nemal žiaden podiel. Predtým rozhodoval Sozza AS v Serii A dva zápasy, v oboch vyhrali Rimania.

Zdroj: ultimouomo.com/foto: Andrea D’Errico (LaPresse) – Totti, Taddei a Balotelli

Balotelli verzus Totti
Vo finálovom zápase Talianskeho pohára v roku 2010 dostal kapitán AS Francesco Totti v 87. minúte červenú kartu za nepekný faul na hráča Interu Maria Balotelliho, keď už predtým mal na konte žltú. Futbalista pôvodom z Ghany sa vyjadril, že ho Totti rasisticky urážal. „Negerský kus hov.a, toto na mňa zakričal,“ posťažoval si Balotelli v denníku Gazzetta dello Sport. Totti zase pre Corriere dello Sport tvrdil: „Neustále som musel počúvať, ako uráža mojich fanúšikov, moje mesto, môj vzťah k Rímu, aj mňa osobne.“ Inter vtedy vyhral pod vedením súčasného kouča Rimanov Josého Mourinha 1:0 a získal pohár. Dva roky predtým vo finále bol úspešnejší AS, ktorý zvíťazil 2:1 a tešil sa na svojom Olympijskom štadióne.

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • Deväťgólová úroda – diváci na Olympijskom štadióne boli v rámci zápasu Serie A 5. marca 1999 svedkami gólovej prestrelky v podaní oboch mužstiev. Domáci prehrávali v 22. minúte 0:2 po góloch Brazílčana Ronalda a Čiľania Ivána Zamorana. Francesco Totti z penalty znížil na 1:2, potom pridal svoj druhý gól Zamorano (1:3). Po prestávke v priebehu štyroch minút AS znížil a vyrovnal po zásahoch Paula Sérgia a Marca Delvecchia. Ronaldo potom poslal do vedenia hostí, ale domáci Eusebio di Francesco vyrovnal na 4:4. Posledné slovo však v 87. minúte Diego Simeone, ktorý hlavičkou zabezpečil pre hostí plný bodový zisk – 4:5! Zápas rozhodoval svetoznámy arbiter Pierluigi Collina.
  • Dráma bez víťaza – Rímania prehrávali v 54. minúte ligového zápasu hranom 3. októbra 2004 1:3. Nevzdali to však. Bol to ich kapitán Francesco Totti, ktorý perfektne zahraným priamym kopom v 57. minúte znížil z pohľadu domácich na 2:3. AS sa podarilo vyrovnať 13 minút pred koncom, keď zblízka skóroval vtedy ešte iba 21-ročný Daniele de Rossi. Konečný rezultát – 3:3.
  • Víťazstvo smerom ku scudettu – dňa 4. marca 2001 v rámci 21. kola Serie A privítal vtedy líder súťaže AS Rím rivala Inter. Zápas bol ako na hojdačke – 0:1, 1:1, 2:1, 2:2.  Do konca zápasu zostávalo 5 minút, keď domáci kopali rohový kop a Vincenzo Montella hlavičkou strhol víťazstvo na ich stranu (3:2). Rimania si udržali  v tabuľke šesťbodový náskok a nakoniec sa stali v sezóne 2000/2001 majstrami, tretíkrát v klubovej histórii a doposiaľ naposledy.
Zdroj: thelocal.com/foto: Vincenzo Pinto(AFP)

PAMÄTNÉ MOMENTY

Hrdina Totti (VIDEO)
Rímsky futbalový cisár, ako nazývali ikonu AS Francesca Tottiho, odohral proti Interu rekordných 48 zápasov, v ktorých strelil tucet gólov. K netuctovým patril ten z 26. októbra 2005, keď v Miláne krásnym  jemným „padáčikom“ po polhodine hry spoza šestnástky prekonal brankára Interu Francesca Toldu a zvýšil vedenie svojho tímu v zápase Serie A na 2:0. Krátko po prestávke pridal z penalty svoj druhý gól. Domáci stačili výsledok už iba skorigovať na 2:3 dvoma gólmi Adriana.

Strelecký koncert Meazzu
V poslednú aprílovú nedeľu roku 1930 hostil AS Ambrosiana (neskôr pod názvom Inter) rímsky AS na svojom San Sire v rámci 25. kola talianskych majstrovstiev. V domácom tíme sa v skvelej streleckej forme predstavil Giuseppe Meazza (okrem Interu si zahral neskôr aj za milánskeho rivala AC), ktorý v priebehu prvých 40 minút nasúkal súperovi štyri góly! Líder tabuľky vyhral nakoniec 6:0.

Nyerjesov hetrik
O dvadsať rokov po výhre nad AS Rím (6:0) zopakoval Inter svoje „poltuctové“ víťazstvo 22. októbra 1950 v dueli 7. kola Serie A. Hrdinom tohto zápasu bol útočník maďarského pôvodu István Nyers, ktorý zaznamenal hetrik. Ten v 188 zápasoch za Inter strelil 133 gólov. Neskôr si zahral aj za AS Rím.

🇮🇹 Darujte svojim blízkym DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na talianský futbal