Šláger víkendu: 1. FC Kolín – Bayern Mníchov

7 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Mníchovčania mohli ísť do tohto zápasu s tým, že rozhodnutie o titule budú mať vo vlastných rukách a v prípade víťazstva by im majstrovský skalp už Dortmundčania nemohli vziať. Po tom, ako v 33. kole pustili všetky tri body doma Lipsku (1:3) a Dortmund zaváhanie rivala naplno využil (vyhral v Augsburgu 3:0), je to naopak.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Pyrrhovo víťazstvo pre Bavorov?

Kolínčania s Bayernom nepoznajú chuť víťazstva už 12 rokov. V končiacej sa sezóne sú remízovým kráľom bundesligy s dvanástimi nerozhodnými výsledkami (naposledy remizovali 1:1 v Brémach) a patrí im desiata priečka tabuľky. Hoci viac-menej im už o nič nejde, prípadný úspech nad rekordným majstrom by sa určite rátal.

Mimochodom, k plnému bodovému zisku boli blízko v Allianz Arene v bundesligovom zápase hranom 24. januára. Od 4. minúty viedli gólom Ellyesa Skhiriho, Bayernu sa podarilo vyrovnať až v 90. minúte zásluhou Joshuu Kimmicha na konečných 1:1.

Výkonný riaditeľ Bayernu Oliver Kahn zdôraznil, že nádej umiera posledná: „Je to zlé, lebo to už nemáme vo svojich rukách. Ale viera stále je. Všetko sa skončí až bude po zápase v Kolíne.“ Thomas Müller dodal: „Musíme sa v týždni nejako pozbierať a nájsť v sebe iskru proti Kolínu.“

V každom prípade, zverenci Thomasa Tuchela pôjdu za víťazstvom aj v tomto dueli, no aj keď sa im ho podarí docieliť, môže mať pre nich trpkú príchuť.

Bude to v poradí 98. duel týchto mužstiev v bundeslige. Nikoho asi neprekvapí, že bilancia hovorí jasne pre Bayern: 50 výhier, 24 remíz, 23 prehier. Zápas 1. FC Kolín – Bayern Mníchov sa začína v sobotu 27. mája  o 15.30 h.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • Proti Bayernu utrpeli Kolínčania svoju vôbec najvyššiu prehru v bundeslige, keď mu v Mníchove podľahli 15. mája 1971 0:7
  • Hráči 1. FC Kolín naposledy vyhrali v Allianz Arene 11. februára 2009 (2:1). Hoci to už je 14 rokov, stále platí, že žiaden iný tím v bundeslige nedokázal vyhrať u Mníchovčanov častejšie ako Kolínčania – im sa to podarilo 9-krát (rovnako je to v prípade Dortmundu)
  • Kolínčania v bundeslige prehrali častejšie ako s Bayernom iba s jedným súperom – Mönchengladbachu podľahli 52-krát, Bayernu 50-krát

KONTROVERZIE

Keď rozhodca nepočká 90 minút
Bol to čierny deň pre 1. FC Kolín. V poslednom kole ročníka 2011/2012 hostil Bayern a potreboval bodovať, aby sa zachránil v I. bundeslige. Lenže, ako sa hovorí, nevydalo. Kolínčania podľahli 1:4 a po štyroch rokoch medzi elitou ju museli opustiť. Veľmi ťažko to niesli fanúšikovia „capkov“, ktorí zamorili ovzdušie dymovnicami a použili aj ďalšiu pyrotechniku. Hrozilo, že rozzúrení fanúšikovia vniknú po záverečnom hvizde rozhodcu na hraciu plochu, preto policajti postavili svoj kordón desať minút pred koncom duelu k južnej tribúne.

Rozhodca Florian Meyer ani nepočkal na naplnenie deväťdesiatej minúty a predčasne odpískal koniec, aby sa hráči mohli dostať rýchlo do bezpečia kabín. „Požiadali sme rozhodcu, či by nemohol ukončiť zápas s predstihom desiatich sekúnd. Nakoniec tak aj urobil,“ vysvetlil po zápase dvojgólový strelec Bayernu Thomas Müller.

„Je to hanba, čo sa tu odohralo. Asi 30 sekúnd pred koncom nám rozhodca oznámil, aby sme hneď po záverečnom hvizde šli do kabíny. To nie sú fanúšikovia, ale idioti, ktorí využívajú futbalovú scénu.“
Mario Gómez

Zdroj: fcbayern.com

Keď sa muselo improvizovať
Bola to ozaj kuriozita, ktorá sa prihodila v bundesligovom zápase  medzi 1. FC Kolín a Bayernom Mníchov 27. októbra 2001. Mníchovčania až v dejisku zápasu zistili, že kustód mužstva nenaložil do autobusu do Kolína dresy určené na zápasy vonku. Keďže domáci nastupovali v červenom, hostia do zápasu nemohli nastúpiť s dresmi rovnakej farby, ktoré mali so sebou.

Ako vyriešiť túto trápnu situáciu? S riešením prišiel sám prezident Bayernu Uli Hoeness. Ten vraj vlastnoručne odstrihol rukávy bielych tielok, v ktorých mužstvo absolvovalo rozcvičku a tie si hráči pretiahli cez dresy, takže „rozlišovačky“ boli hotové. Bayernu prešlo aj to, že čísla na dresoch hráčov neboli vidieť… Sponzor klubu Adidas však bol spokojný, pretože na zadnej strane trika tento nápis figuroval. Improvizovaný outfit nebránil futbalistom Bayernu, aby zápas vyhrali 2:0 dvoma gólmi Claudia Pizarra.

👉 prečítajte si: Život štvrtého rozhodcu nie je med lízať: Zodpovednosť, ale aj urážky a útoky od trénerov

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • Prvý zápas zostal rekordný
    Prvý bundesligový zápas odohral 1. FC Kolín dirigovaný v strede poľa Wolfgangom Overathom proti Bayernu Mníchov 11. decembra 1965 a na Müngersdorfer štadióne deklasoval súpera  6:1. Duel sa začal vlastným gólom hráča Bavorov Karla Boruttu po štvrťhodine hry. Po presnom zásahu Heinza Horniga a Fritza Potta viedli domáci v 30. minúte už 3:0, v závere polčasu skorigoval skóre na 3:1 Franz Beckenbauer. Po prestávke pridali domáci tri góly a konečný rezultát je do dnešného dňa najvyšším víťazstvom (6:1), aké „capkovia“ nad Bayernom v bundeslige dosiahli.
  • Deväťgólová prestrelka
    Najvyššia prestrelka medzi týmito mužstvami sa v bundeslige odohrala 14. septembra 1974. Na Olympijskom štadióne padlo deväť gólov: poltucet do bránky hostí a tri do domácej. Pritom pre hostiteľov to po 28 minútach nevyzeralo dobre, už v prvej minúte inkasovali gól od Dietera Müllera a po 28 minútach prehrávali 1:3. Lenže potom už strieľali iba domáci, dokopy päťkrát. Raz trafil do siete hostí aj Franz Beckenbauer. Z deviatich gólov padli až tri po penaltách – za Kolín ju premenil Hannes Löhr, za Bayern Klaus Wunder a Jupp Kapellman.
Zdroj. transfermarkt.com – Roland Wohlfarth

PAMÄTNÉ MOMENTY

Tvárou tvár v boji o titul
V sezóne 1988/89 bojovali oba tímy bok po boku o majstrovský titul. Zápas pravdy prišiel medzi nimi na rad v 31. kole, keď 25. mája 1989 privítali Kolínčania konkurenta na svojom štadióne. Keď v 80. minúte duelu svietil stav 1:1, ktorý pre domácich nič neriešil, tréner Kolína Christoph Daum sa rozhodol zariskovať a namiesto obrancu Jürgena Kohlera poslal do hry útočníka Ralfa Sturma.

Futbalista Bayernu Roland Wohlfarth, ktorého dovtedy osobne strážil Kohler (mimochodom, po sezóne prestúpil do Bayernu), strelil v 85. a 89. minúte po góle (skompletizoval svoj hetrik) a stanovil konečný výsledok 1:3. To znamenalo, že v tabuľke mali hostia dve kolá pred koncom o päť bodov viac ako domáci a v predstihu si zabezpečili titul. Vtedy sa ešte za víťazstvo udeľovali dva body.

Jubileum Bayernu
Desiate kolo bundesligy ročníka 2015/2016, 24. október 2015, zápas Bayern – 1. FC Kolín. Prekvapenie sa nekonalo, bavorský valec prešiel cez „capkov“ s konečným rezultátom 4:0 po góloch Arjena Robbena (do hry sa vrátil po 7-týždňovej pauze), Artura Vidala, Roberta Lewandowského a Thomasa Müllera. Zápas priniesol z pohľadu Bayernu dve jubileá: desiate víťazstvo v rade v prebiehajúcom ligovom ročníku a 1000. výhru v bundeslige. Kolínčania mohli súperovi maximálne gratulovať. A ticho závidieť.

🇩🇪 Darujte svojim blízkym DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na NEMECKÝ futbal