Škrtel si zahrá Ligu majstrov, v Serii A aj ďalší Slováci

Píše Miroslav Kováčik

Niekdajší kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Škrtel si po piatich sezónach zahrá v prestížnej Lige majstrov. Vďačiť za to môže prestupu do Atalanty Bergamo, ktorá v predošlom ročníku Serie A obsadila vynikajúce tretie miesto.

Skúsený 34-ročný obranca podpísal s týmto mužstvom zmluvu na jeden rok a finančne si polepší o milión eur. Rodák z Handlovej ostatné tri ligové ročníky strávil v tureckom Fenerbahce, odohral celkovo 119 zápasov, v ktorých si pripísal na konto sedem presných zásahov.

V súvislosti s Martinom Škrtelom sa skloňoval aj jeho možný prestup do škótskeho Glasgowu Rangers, ktorého trénerom je jeho bývalý liverpoolsky spoluhráč Steven Gerrard. Na Anfield Road pôsobil  odchovanec prievidzského futbalu viac než osem sezón a vypracoval sa na jedného z najlepších obrancov Premier League.

Rovnako ako počas jeho pôsobenia v Liverpoole bude aj v Bergame nosiť číslo 37. Zároveň posilnil slovenskú enklávu v Serie A, v ktorej bude nastupovať šesť futbalistov spod Tatier. Okrem neho strávia ďalších dvanásť mesiacov na Apeninskom polostrove Milan Škriniar, Denis Vavro, Juraj Kucka, Ľubomír Tupta a Nikolas Špalek.

Milánsky Inter s dvojicou zaujímavých posíl

Milan Škriniar začne svoju tretiu sezónu vo farbách milánskeho Interu. „Nerazzurri“ budú mať vysoké ambície, keďže počas leta sa výrazne posilnili nielen v defenzíve, ale aj v útoku. Stopérskym kolegom rodáka zo Žiaru nad Hronom sa stal Uruguajčan Diego Godín, ktorý patril k dlhoročným oporám Atlética Madrid. Získal s ním jeden španielsky titul, dvakrát ovládol Európsku ligu UEFA a trikrát bol zaradený do ideálnej jedenástky Ligy majstrov.

Bude vás zaujímať: Legendu zbúrajú. Čo zažilo San Siro?

Inter Miláno v predošlej sezóne inkasoval v priemere 0,87 gólu na zápas a jeho fanúšikovia veria, že príchodom Godína sa toto číslo ešte zníži.

Naopak, veľkou ofenzívnou posilou je Belgičan Romelu Lukaku, ktorý bol na prestupovom poli žiadaným artiklom. Kouč Milánčanov Antonio Conte ho chcel získať už ako tréner Chelsea, no viesť ho bude až ako tréner 18-násobného talianskeho šampióna. O bývalého hráča Manchestru United či Evertonu sa zaujímal aj Juventus Turín, ale tento predsezónny súboj prehral.

Rodák z Antverp je bronzový medailista z MS 2018 a počas svojej dlhodobej anabázy v Premier League zaťažil konto súperových brankárov 113-krát. Navyše, Milánčanom sa podarilo udržať Maura Icardiho.

Vavro sa chce dostať do základnej zostavy Lazia

Z pohľadu slovenských fanúšikov budú zaujímavé aj výsledky Lazia Rím, ktorého dres si bude obliekať reprezentačný obranca Denis Vavro. V rozhovore pre SFZ skonštatoval, že jeho cieľom bude udomácniť sa v základnej zostave rímskeho mužstva a pomôcť mu v získavaní trofejí.

Jeho predchádzajúcim zamestnávateľom bola dánska Kodaň, odohral za ňu 85 zápasov a raz sa tešil z majstrovského titulu. Lazio za neho zaplatilo 11,5 miliónov eur, vďaka čomu sa Vavro stal štvrtým najdrahším hráčom v histórii slovenského futbalu.

Motiváciou pre Vavra je fakt, že môže nastupovať v zápasoch skupinovej fáze Európskej ligy. Lazio Rím pôvodne malo v pohárovej Európe absentovať, nakoniec však získalo miestenku namiesto AC Milána, ktoré porušilo finančné pravidlá fair play.

V pravidelnú účasť v základnej zostave Parmy verí skúsený stredopoliar Juraj Kucka a tiež bude zaujímavé sledovať, ako sa bude dariť ďalší dvom Slovákom, pôsobiacich v tímoch nováčikov súťaže. Nikolas Špalek si zahrá vo farbách víťaza minulého ročníka druhej najvyššej súťaže Brescia Calcio a Ľubomír Tupta si bude obliekať dres Hellasu Verona, ktorý zvládol náročné play-off o účasť v Serie A.

Serie A naživo: