Signal Iduna Park: Keď aj 55 000 permanentiek je málo

Možno niektorí budú zmätení a budú sa pýtať, ktorý klub to hráva v Signal Iduna Parku. Odpoveď znie: Borussia Dortmund. A čo sa stalo s bájnym Vestfalským štadiónom? Nič strašné, iba sa v roku 2005 premenoval na Signal Iduna Park.

Hoci tradičné meno nahradilo nové, s až fanatickou vernosťou priaznivcov žlto-čiernych to neurobilo nič. Aj dnes by si bolo 90-tisíc ľudí ochotných kúpiť permanentky na tento svätostánok. Šialené číslo.

A čím je domov Borussie Dortmund výnimočný? Odpoveď „všetkým“ by asi radosť neurobila nikomu, aj preto vám to ďalšie riadky rozmenia na drobné.

dortmund-schurle-po-gole

Keď krivda prerastie v radosť

Klub Borussia Dortmund založili v roku 1909 a ich prvý štadión bol Weisse Wiese, čo v preklade znamená Biela lúka. Takže sa ani nedá povedať, že mužstvo bolo vybudované na zelenej lúke a toto tradičné slovenské klišé dostáva od výnimočnosti prvý direkt.

Klub a s ním aj počet fanúšikov rástol podobne ako Hitlerova chuť ísť do vojny, aj preto v roku 1938 musela Borussia svoj štadión opustiť – na jeho mieste boli postavené továrne na zbrane – a poobzerať sa po niečom väčšom. Štadión Rote Erde, teda Červená zem, sa stal novým domovom BVB, v roku 1963 sa tu odohral aj pamätný zápas, v ktorom Žlto-čierni porazili Benficu Lisabon s futbalovým kráľom Eusébiom 5:0. To boli časy, keď bol futbalový Dortmund na vrchole.

V roku 1974 sa Nemecko pripravovalo na úlohu hostiteľa majstrovstiev sveta a robilo to s typickou precíznosťou, a tak začalo stavať nové štadióny. Jeden z nich mal byť aj v Dortmunde, blízko Rote Erde. Fanúšikovia sa cítili ukrivdene, keď sa dozvedeli, že bude lacnejší ako ostatné a nebude mať atletickú dráhu, čím bude na tú dobu výnimočný.

Už po prvých zápasoch však pochopili, že atletická dráha na futbalový štadión nepatrí a kontakt, akustika a fandenie je lepšie bez nej.

Žltá stena

V roku 1974 bol Vestfálsky štadión hotový a brány sa otvorili pre 54-tisíc divákov. Na štadióne sa malo hlavne stáť, žiadne sedenie a aj dnes je v Signal Iduna Parku na státie neuveriteľných 24 457 miest z celkového počtu 81 359.

Jasné, keď sa tu hrajú zápasy európskej ligy a národných tímov, kapacita štadiónu sa zníži, pretože miesta na státie nahradia bezpečnejšie a nudnejšie sedačky. No vidieť každý domáci zápas Dortmundu v Bundeslige skákať, spievať a tancovať tisíce žlto-čiernych „bláznov“ postojačky, je na okamžitú husiu kožu.

A práve títo stojaci fanúšikovia sa volajú „Žltá stena“. Pre hosťujúci tím je náročné prelomiť túto pevnú hradbu a uspieť v takejto búrlivej atmosfére. Prvým zápasom, ktorý sa na Vestfálskom štadióne hral, bol priateľský duel medzi BVB a ich úhlavným rivalom – Schalke 04. Ten však nedopadol pre domácich príliš slávne – prehrali 0:3.

Futbalová vernosť

Priemerná návštevnosť v Signal Iduna Park je 80 424 divákov a je najvyššia v celej Európe. To znamená, že na zápas Dortmundu sa vyberie približne každý 7 človek v tomto 580-tisícovom meste. Napríklad taká druhá Barcelona so svojim takmer 100-tisícovým Camp Nou má priemernú návštevnosť „iba“ 77 632.

O tom, že fanúšikovia BVB sú verní fanatici, svedčí aj fakt, že z 55-tisíc držiteľov sezónnych permanentiek na zápasy Borussie, si ich na sezónu 2015/16 neobnovilo iba 93 ľudí. 99,8% úspešnosť vernosti. A to si každoročne podáva žiadosť o permanentku okolo 90-tisíc ľudí, takže štadión by mohli vypredať len za pomoci permanentkárov.

Sen každého klubu. A je krásne, že Borussia sa toto nesnaží zneužiť, pretože najlacnejšia sezónna permanentka stojí 207 €. Najlacnejšia permanentka na Slovan Bratislava je za 49 € a predsa len nemecké príjmy a kvalita futbalu sú trošku o inom.

dortmund-fans

Chcete si užiť neuveriteľnú atmosféru? Určite navštívte niektorý zápas, a zvlášť odporúčame derby Dortmundu so Schalke 04.