Serie A už dávno nie je liga jedného klubu: Ponúka vzrušujúci boj o titul

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Dlho sa tradovalo, že talianska liga stráca svoju atraktivitu. Jedným z hlavných dôvodov bol fakt, že prakticky už pred štartom ročníka bolo jasné, že najväčším favoritom na titul je Juventus Turín. Nadvláda „Starej dámy“ je už dávno minulosťou. Na Apeninskom polostrove máme možnosť sledovať strhujúce súboje o Scudetto.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Lobotkovci ako hlavný favorit

V tejto chvíli je hlavným favoritom na zisk talianskeho titulu SSC Neapol, v zálohe ktorého pravidelne nastupuje slovenský reprezentant Stanislav Lobotka. Tím spod sopky Vezuv získal ligové prvenstvo v Serie A vo svojej histórii dvakrát, naposledy v sezóne 1989/1990. Čakanie je už poriadne dlhé, avšak súčasní Partenopei majú všetky predpoklady na to, aby trofej vzali na juh Apeninského polostrova.

Jednoduché to ale mať nebudú, nesmú totiž zaspať na vavrínoch. Ich prvá ligová prehra prišla v tomto ročníku až v 16.kole, ale majstrovstvá sveta v Katare súťaž rozdelili, a teda je otázne, či SSC bude schopné nadviazať na svoju formu spred svetového šampionátu. Naopak, iným to môže vyhovovať.

Zdroj: sscnapoli.it

Jedným z týchto klubov je dozaista Juventus Turín. Niekedy až príliš odpisovaná Stará dáma je definitívne späť v hre o titul, i keď si to možno niektorí jej neprajníci nechcú úplne priznať. V čase vznikania tohto textu sa pohybuje v najlepšej štvorke, kde Neapolu s Juve sekundujú milánske tímy AC a Inter (aj s Milanom Škriniarom). Na San Sire si rozdelili uplynulé dva ligové tituly, pričom v tejto chvíli je nepravdepodobné, že Scudetto uvidíme v meste módy aj po konci ročníka 2022/2023.

Bitka o titul, ako sa patrí

Serie A je niekedy označovaná za pomalšiu a menej fyzicky náročnú ligovú súťaž v porovnaní s Premier League, Bundesligou alebo La Ligou. Taktiež sa hovorí o veľkej miere taktiky, čo je síce po futbalovej stránke zaujímavý aspekt, ale pre divákov na štadiónoch a pri televíznych obrazovkách to nie je vždy vábivý element. Ak ste ale milovník futbalu, v talianskej najvyššej súťaži sa v prebiehajúcom ročníku rozhodne nemôžete nudiť. Sily sa rozložili medzi viacero klubov, na výslnie sa vrátilo niekoľko ikonických značiek, ale aj menej opozeraných celkov.

👉 prečítajte si: Vášniví talianski fanúšikovia: Toto sú najväčšie derby zápasy! 🇮🇹

V Taliansku je momentálne súboj o majstra najvyrovnanejší spomedzi TOP 5 európskych líg. V Premier League unikol Arsenal, ktorý dobieha Manchester City, ale aj Manchester United. V Ligue 1 robí Lens, čo môže, ale Paríž Saint-Germain je jasným favoritom na titulovú obhajobu, v Španielsku je to medzi Barcelonou a Realom Madrid a nemeckú ligu komentovať zrejme ani nemusíme, pravdepodobne si viete odvodiť, kto je na prvom mieste.

Zdroj: pandaily.com

Na druhej strane, v Taliansku je to v TOP 4 medzi Neapolom, Juventusom, AC Miláno a Interom Miláno naozaj nabité. Úplne von z hry nie sú ani rímske Lazio, AS Rím či stále atraktívne hrajúca Atalanta Bergamo. Napínavý nie je iba súboj o celkové prvenstvo, ale aj o miestenky do Ligy majstrov, Európskej ligy či Konferenčnej ligy. Serie A si zaslúži pochvalu, pretože prináša týždeň čo týždeň množstvo zaujímavých meraní síl a nechýbajú ani prekvapenia. Približne v polovici ročníka môžeme konštatovať, že titulová bitka je otvorená, čo je pre priaznivcov po celom svete vyslovene vynikajúcou informáciou.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na TALIANSKY FUTBAL