Serie A 2017/2018: Milánska renesancia a veľká bitka o Scudetto

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Pre každú ligu je dobré, ak o titul súperí viac mužstiev. Hegemónia Juventusu bola už uspávajúca. Neapolu vždy niečo chýbalo, kluby z Milána si prechádzali peklom. Boj AS Rím z uplynulej sezóny bol iba platonickým dráždením bielo-čierneho štrkáča. Juventus v Taliansku jednoducho nemal konkurenciu. Mohol kúpiť koho si zmyslel a oslabiť tak ktoréhokoľvek súpera. Ale nová sezóna dáva nádej na tuhý boj o titul. Karta sa začína jemne obracať v Turíne určite nevládne spokojnsoť s obrovským kapitálom, ktorý ovládol AC Miláno.

Oživenie zašlej slávy a hon na Starú dámu

Juventus doma vládne, v Lige majstrov mu však chýba nejaký ten krôčik. Možno to bude aj slabšou konkurenciou na domácom poli. Allegri vie, že aj tento rok musí mužstvo posilniť. Zatiaľ sa však zbavil problémových chlapcov. Alves už odpočíva v Paríži, Bonucci šokoval prestupom do AC Miláno. Na oplátku sa opačným smerom presťahoval Mattia Di Sciglio. Na trvalo sa v Turíne usadia Cuardado s Benatiom. Higuaina a Alexa Sandra lákajú do Chelsea Londýn a vzduchom lietajú veľké sumy.

Juve zatiaľ ohlásil iba jednu ozajstnú posilu. Na hosťovanie s opciou prichádza Douglas Costa, rýchlik z Mníchova. Prísľubom so budúcnosti mal byť český supertalent Patrik Schick, ale už ohlásený prestup nakoniec stroskotal na údajných zdravotných problémoch. Každému je teda jasné, že toto ešte nie je koniec prestupov pre starú dámu a podpis Federicha Bernardeschiho by nemusel byť tým posledným.

costa juventus

Víťazom leta je zatiaľ červeno-čierny klub z mesta módy – AC Miláno. Okrem Bonucciho ich mužstvo posilnil Calhanoglu, Andre Silva, Conti, Musacchio, Ricardo Rodriguez, Lucas Biglia a Franck Kessie. Nepochopiteľné hosťovanie Boriniho sa v tomto smere nedá považovať za posilu. Nových hráčov prišlo veľa, preto musel urobiť priestor aj Ďuro Kucka, ktorý nabral smer Turecko. Fanúšikovia AC sa jednoznačne majú na čo tešiť a vyzerá to tak, že si konečne so svojim klubom užijú boj o čelo tabuľky. San Siro bude pre hostí veľmi horúcou pôdou. A hlavne zápas s Juventusom veľa napovie o tom, či môže AC útoriť na titul už tento rok. Stihnú sa nové posily zohrať dostatočne včas na to, aby zdolali najsilnejšie mužstvo v krajine? Ako už býva zvykom, tento súboj si vychutnajú naživo stovky Slovákov prostredníctvom autobusového a leteckého zájazdu.

ac milano team foto

Inter opäť mení trénera, Spalletti po vyhadzove z Ríma dlho bez práce nezostal. Začal sa pomaly zbavovať hráčov, ktorí príliš nepresvedčili. Banega sa vracia do Sevilly, na jeho miesto prichádza Borja Valero. Vystužiť obranné rady zase prichádza Milan Škriniar. Už to asi tak vyzerá, že ak chcete byť lídrom obrany slovenskej reprezentácie, musí vyše meno začínať na písmená ŠKR. Mladý stopér si okrem jesenného vrcholu kvalifikácie o MS 2018 v Rusku užije aj októbrové Derby della Madonnina na San Sire.

skriniar inter dres

Cieľom Neapola pred každou sezónou je odolať ponukám na predaj Mareka Hamšíka. Okolo neho pomaly dopĺňajú mužstvo. Milik je už fit, Mertens sa teda môže vrátiť na krídlo a káder doplnil Adam Ounas z Bordeaux a Marko Rog z Dinama Záhreb. Zápasy Partenopei proti Starej dáme boli vždy vybičované. Higuaín sa vráti druhýkrát na miesto činu a Hamšík vie, že ak chce jeho mužstvo vyslať silný signál, je treba namaškrteného súpera zraziť na kolená. Neapolská pôda bude horúca aj začiatkom decembra, to si môžete byť istí.

neapol oslava po zapase

Rimania vstupujú do prvej sezóny bez Tottiho. Salah už bude drať trávnik vo farbách Liverpoolu, ale klub z večného mesta je zatiaľ rád aj za to, že v kádri udržal Džeka a Nainggolana. Zadné rady posilnil Fazio z Tottenhamu a Jesus z Interu Miláno. Majitelia však budú musieť porozmýšľať o posilách do ofenzívy. Inak môžu na najvyššie priečky zabudnúť.

Na čo sa tešiť

Talianska liga má jednu obrovskú výhodu. Jej štadióny máme doslova pod nosom a po rokoch dominancie jedného klubu do nej znova začínajú tiecť peniaze. Veľké značky stále lákajú a neexistuje väčšia výzva, ako vrátiť gigantom zašlú slávu. Navyše je to krajina, ktorá futbalom žije a aj keď nemá tie najmodernejšie štadióny na svete, má svoju atmosféru, pre ktorú ju ročne navštevuje stále viac a viac fanúšikov z celého sveta.

Otázky pred novou sezónou sú jasné. Dokáže Juventus odolať tlaku AC Miláno? Vykročí Neapol zo svojho tieňa? Nakopne sa Inter konečne k výkonom, na aké boli fanúšikovia zvyknutí? Uspeje zástupca Serie A aj v európskej súťaži? Alebo sa stane zázrak a ligu  vyhrá napríklad AS Rím v prvej sezóne bez Tottiho?

Na odpovede si musíme ešte chvíľku pockať, veľa napovedia prvé zápasy. Tie najlepšie si však môžete užiť naživo. V starej dobrej Serie A. Lige, v ktorej pred rokmi hrávali tie najväčšie esá svetového futbalu. Prečo by sa to nemohlo v blízkej dobe zopakovať?

Kompletnú ponuku zájazdov na Serie A nájdete TU.

san-siro-milan-juve