Šéf fanklubu Vlhovej: V Maribore sa stretneme všetci

4 minúty čítania

Je starostom Drahoviec a šéfom oficiálneho fanklubu Petry Vlhovej. Miroslav Ledecký v rozhovore pre FutbalTour.sk hovorí, ako vyzerá zájazd so športovými fanatikmi a vysvetľuje, prečo sa oplatí ísť do slovinského Mariboru.

Odkedy ste fanúšikom Petry Vlhovej a kedy ste ju videli prvý raz na zájazde?

Som približne päť rokov, odkedy začala pravidelne jazdiť. Hneď sme si aj s ostatnými všimli, že vie pretekať a ide o mladú lyžiarku. V rámci Svetového pohára sme sa tak stali jej fanúšikmi a obdivovateľmi. Na zájazde to bolo po prvýkrát v Maribore.

Čomu sa venujete na zájazdoch okrem sledovania pretekov?

Sledovanie je druhoradý cieľ… Fanklub je na svahu vždy prvý. Platí pravidlo: kto príde skôr, má lepšie miesta, viac priestoru. Niekedy je to problém, ale ak dostaneme povolenie od vedúceho organizátorov, je to v poriadku.

Po pretekoch musíme zbaliť všetky vlajky, stojany. Ak sme v meste pretekov, kde je veľa Slovákov, vymýšľame, kde sa všetci stretneme. Tam debatujeme, spomíname, fotíme sa…

Ste naším pravidelným klientom. Ako hodnotíte organizáciu zájazdov na preteky Petry Vlhovej zo strany CK FutbalTour.sk?

Jasné, sú zájazdy, v prípade ktorých by som sa nechcel starať o organizáciu a presuny, vtedy to nechávam na vás. Býva to aj ekonomickejšie riešenie. Keď sme išli do Andorry, bolo nás asi pätnásť. Chceli sme si požičať auto, ale nezmestili by sme sa. Vy ste pripravili autobus, čo bolo nesmierne pohodlné. Bolo nám to milšie, keď ste nám zabezpečili letenky, transfery, ubytovanie aj vstupenky.

Na zájazdy s vami chodia aj ľudia, ktorí nie sú členmi fanklubu. Pridal sa k vám niekto počas cesty?

Samozrejme. Práve z Andorry mám zaujímavý zážitok. Keď sme sa vracali po pretekoch na Slovensko, urobil som anketu. Chcel som zistiť, prečo sa ľudia rozhodli ísť na slalom. Každý povedal, že je fanúšikom Peti okrem jedného pána. On išiel za Michaelou Shiffrinovou. Netvrdím, že nás to neprekvapilo…

Ste šéfom oficiálneho fanklubu Petry Vlhovej. Koľko vás zvyčajne cestuje na preteky? Ste v kontakte aj s Petrou? Ako často?

Na preteky nás chodí rôzny počet. Zvyčajne tak 30 až 40 ľudí. Najviac nás bolo minulý rok v Špindli, pre mňa je však topka Maribor – najmä z organizačného hľadiska. Ak sú preteky počas týždňa, málokto si môže dovoliť ísť na výlet. Pre nás sú najlepšie tie slalomy, ktoré sú počas predĺžených víkendov a Peťa patrí medzi favoritky.

Priamo s Petrou nie, ale s jej tímom – s otcom, mamou, priateľom. S ňou sa nekontaktujeme v súkromí ani na pretekoch, ak potrebujeme niečo vybaviť, dáme si raňajky alebo večeru s jej blízkymi. Ona má svoj svet, ktorý nechceme narúšať, čo ľudia niekedy nechápu. Rada nás však pozdraví zo svahu, dáme si vedieť, že sa vidíme. Pri večernom žrebovaní sa odfotíme, ale inak ju nechcem rušiť.

Ak by sa k vám niekto chcel pridať, čo musí urobiť?

Nemáme žiadne členské, jedinou podmienkou je, že nás musí byť vidieť a počuť na svahu. Stačí sa mi ozvať na môj Facebook alebo sa nám prihovoriť priamo na slalome.

Odporúčame: Slováci ovládli Maribor. Ľudovky, valašky aj vlajky

Má teda Petra najlepších fanúšikov spomedzi všetkých pretekárok?

Jednoznačne. Okrem nej to potvrdila aj Shiffrinová, Larssonová aj Holdenerová. Vo fanklube máme takú hlášku, že najväčšia emócia švédskeho fanúšika je mávanie vlajkou. A keď je päť Švédov a päť Slovákov, verte, že nás je počuť.

Aké sú prejavy slovenských fanúšikov počas slalomu?

Vo fanklube sme v rôznych sekciách. Sú ľudia, ktorí si nosia čapice, šály, ďalší si zoberú bubny, trúby, iní klaksóny. Každá skupina si to rieši svojsky, vždy sa nájde niekto, kto prekvapí. Čo je však najlepšie, všetci by sme sa mali stretnúť v Maribore. Bude tam naozaj veľa Slovákov.

A som rád, že našu podporu si znovu všimnú aj rakúski či nemeckí novinári. Chválil nás aj šéf organizačného výboru v Maribore (vlani), že bez nás by to nebolo ono.

Petra Vlhová zdolala veľkú rivalku Mikaelu Shiffrinovú v záhrebskom aj flachauskom slalome. Je Slovenka momentálne najlepšou slalomárkou sveta?

Určite áno.

Ako vidíte šance Petry Vlhovej na zisk niektorého z glóbusov?

Najväčšiu šancu vidím v paralelnom slalome. Nedávno som zažil preteky v talianskom Sestriere, tam mali pretekárky problémy s lyžami. To mi potvrdili aj ich servisáci. Lebo platí, že na slalom sú krátke lyže, na obrovský dlhé a toto malo byť niečo medzi tým.

Verím, že vo švédskom Are sa rozhodne. Keby sa jej podarilo získať glóbus, to by bolo neskutočné zadosťučinenie. Stalo by sa to po prvý raz v histórii na Slovensku.

Najbližšie vás čaká ospevovaný Maribor, kde budú stovky Slovákov…

V Maribore to budú veľmi dôležité preteky. Tam bude slalom aj obrovský slalom, v ktorom vlani zvíťazila. Stretneme sa tam naozaj všetci.

Na čo sa môžu tešiť fanúšikovia, ak by sa k vám chceli na zájazde pripojiť?

Všetci sa stretneme pod veľkou obrazovkou pri svahu, máme rezervovanú drevenicu priamo v dejisku. Plánujeme variť na parkovisku guláš a vínko, avšak len v obmedzenom množstve. Večer sa zvezieme do mesta, kde je žreb. Podporíme Peťu a zvyčajne ďalší deň ráno o štvrtej už ideme na svah. Ale kedy pôjdeme v piatok spať, to sa neodvážim povedať…

Budeme teda v drevenici, máme dohodnutú aj kapelu, donesieme slovenské suveníry a predmety s tematikou Petry Vlhovej a dúfam, že budeme oslavovať víťazstvo našej lyžiarky.