San Siro: Keď je jeden štadión domovom dvoch rivalov

Aby dva tímy hrávali svoje domáce zápasy na jednom a tom istom štadióne, nie je úplne unikátne. Napríklad Allianz Arena je domovským stánkom Bayernu aj TSV 1860 Mníchov. Je však unikátne, aby dva také veľké tímy ako Inter a AC Miláno mali spoločný štadión. San Siro alebo aj Stadio Giuseppe Meazza, ako znie jeho oficiálny názov, je milánskou neprehliadnuteľnou stavbou. O jeho postavenie sa zaslúžil Piero Pirelli, vtedajší prezident milánskeho AC. Pýtate sa, či má niečo spoločné s tými pneumatikami, ktoré sponzorovali dlhé roky Inter? Áno, má, je to syn zakladateľa tejto úspešnej gumárenskej spoločnosti. To sú tie krásne paradoxy, ktoré prináša život. A futbal.

San Siro v sezóne 1925/26. Spoznali by ste ho? (zdroj: acmilan.hu)

san siro

Nuovo Stadio Calcistico San Siro

Presne takýto bol originálny názov štadiónu v roku 1926, keď ho dokončili. Hoci Taliani slovom nešetria, tento názov bol aj na nich zbytočne dlhý. Tak ho jednoducho skrátili na San Siro, aby mali viac času na to hádať sa, či je lepšie AC alebo Inter. A ako prišiel štadión k tomuto menu? Nehľadajte za tým nič rafinované, milánska štvrť, v ktorej bol postavený, sa volá San Siro.

Hoci prvý zápas tu AC odohralo symbolicky proti Interu, ten sa tu ešte nechystal sťahovať. Vtedy ešte hrával na štadióne Arena Civica. A ako dopadlo historicky prvé meranie síl týchto dvoch rivalov v novom? Inter vyhral hokejovo 6:3. Až od roku 1947 sa San Siro stalo domovom aj Nerazzurri, v tej dobe sa sem mohlo prísť pozrieť na jeden alebo aj oba milánsky tímy až 55-tisíc divákov. Boli aj také odvážne plány, ktoré chceli zvýšiť kapacitu na neuveriteľných 150-tisíc, no nakoniec to ostalo „iba“ pri čísle 85-tisíc.

Pohľad na súčasné San Siro je nádherný

Kúsok Anglicka v Taliansku

Väčšina talianskych štadiónov mala aj nepopulárnu atletickú dráhu a vlastne ju má aj dodnes. Diváci nie sú v takej bezprostrednej blízkosti k hráčom a niekedy sa tá potrebná iskra zasekne na tartanovom povrchu a nechce ísť ďalej. Práve San Siro so svojou pôvodnou kapacitou 35-tisíc divákov bol typický anglický štadión bez oválu. Miesto, kde iskra z trávnika bezproblémovo skočí aj na tribúny.

Zaujímavosťou je, že prvý medzinárodný zápas talianskej reprezentácie bol na tomto štadióne odohraný 20. februára 1927 práve proti „nášmu“ Československu. Remíza 2:2 v priateľskom zápase by zrejme odišla do zabudnutia, ale na premiéry si každý pamätá. A kto si nepamätá, ten sa o tom dočíta.

Giuseppe Meazza a rivalita medzi tímami

San Siro získalo svoj dnešný oficiálny názov až v roku 1980. Stadio Giuseppe Meazza používajú hlavne fanúšikovia Interu. Prečo? Giuseppe Meazza bol legendou Interu so zaujímavým príbehom. AC Miláno bolo jeho obľúbeným klubom, lenže Meazzova postava nebola obľúbená medzi trénermi AC, a tak o neho nemali záujem. Vraj bol príliš chudý. Ktovie, či tréneri v Interi v ňom videli potenciál, alebo chceli urobiť iba svojmu rivalovi napriek, no Giuseppeho podpísali. Ten im dôveru splatil. V rokoch 1927-1940 nastrieľal za Inter 282 gólov, aby sa sem mohol v rokoch 1946-47 vrátiť a streliť ďalšie dva góly. Doteraz je so svojimi 284 gólmi najlepším strelcom Nerazzurri. A kde bol medzitým? Okrem iného dva roky hrával aj v AC Miláno. Hoci hral v oboch kluboch, oficiálnym menom volajú tento štadión oveľa radšej fanúšikovia Interu. Niet sa čomu čudovať.

Nie je nič nezvyčajné, keď hráč, ktorý obliekal modro-čierny dres, si obliekol aj červeno-čierny alebo opačne. Urobili to aj takí velikáni ako Hernan Crespo, Zlatan Ibrahimovič, Christian Vieri, Roberto Baggio alebo aj legendárny Ronaldo.

Ronaldo v časoch najväčšej slávy. So Zlatou loptou v rukách a Pirelli na drese

Ronaldo R9

Po trávniku na San Siro behali však aj také klubové legendy ako Paolo Maldini či Javier Zanetti, ktorí poznali prakticky iba jeden klub. Zanetti odohral za Inter 847 zápasov a Maldini za AC neuveriteľných 902 stretnutí.

Aj vďaka týmto dvom „highlanderom“ je San Siro nekonečná studňa príbehov. Napíšte jeden svoj vlastný aj vy, keď budete svedkom napínavého duelu Inter vs. AC. Požiar v Ríme bol nič oproti tomu, čo sa bude diať na Stadio Giuseppe Meazza. Aby toho nebolo málo, legendárny stánok bude aj dejiskom finále Ligy majstrov 2015/16.

Ponuka zájazdov