Šampióni v Madride, v Dortmunde ofenzívne hviezdy

Píše Milan Valko

Vo futbalovej Lige majstrov ide do tuhého, lebo dva mesiace po skončení skupinových bojov sú v utorok 18. februára na programe prvé dva atraktívne osemfinálové zápasy vyraďovacej fázy Atletico Madrid – FC Liverpool a Borussia Dortmund – PSG.

Pozitívom pre domácich vzájomné zápasy

Atletico Madrid v tomto ročníku La Ligy zaostáva za očakávaním, po 24. kolách je až na štvrtom mieste s trinásťbodovou stratou na vedúci Real Madrid. Silu stratilo hlavne v obrane, keďže nenašlo potrebnú náhradu po odchodoch kapitána Diega Godina, Lucasa Hernandeza a Felipeho Luisa.

Uverejnil používateľ Atlético de Madrid Sobota 8. februára 2020

Vo svojom kádri má však stále dosť kvalitných a  skúsených hráčov, ktorí sú odhodlaní zo všetkých síl potrápiť v súčasnosti najlepšie mužstvo na svete FC Liverpool. K miernemu optimizmu ho napĺňa aj skutočnosť, že doma s Liverpoolom v Lige majstrov alebo v Európskej lige neprehralo, hralo s ním 1:1 a vyhralo 1:0. 

Joe Walker, reportér Atletica pre web UEFA povedal: „Zverencov trénera Diega Simeoneho čaká poriadna fuška, lebo do Madridu prišli úradujúci šampióni Ligy majstrov, ktorí už dlho hrajú vo fantastickej forme. Mottom Atletica je však nikdy sa nevzdávame, preto si myslím, že sa môže postarať o vzrušujúci zápas. Aj napriek niekoľkým zraneniam bude plný dom na štadióne Wanda Metropolitano, ktorý môže svojich miláčikov dotlačiť k takému výsledku, vďaka ktorému môžu zabojovať o postup aj v odvete v Liverpoole.“  

Návrat na miesto pre šampióna

Liverpool má na madridský štadión Wanda Metropolitano fantastické spomienky, lebo vlani na ňom oslavoval zisk najcennejšej európskej trofeje po finálovom triumfe 2:0 nad Tottenhamom Hotspur. Jeho tréner Jürgen Klopp si však veľmi dobre uvedomuje, že vo vyraďovačke to obhajca trofeje nebude mať ľahké.

„Atletico je stále nesmierne silné, kompaktné a veľmi dobre organizované mužstvo,“ nechal sa počuť Klopp. Mimochodom, Liverpool naposledy v Norwichi dosiahol sedemnástu výhru v rade a chýba mu už len päť víťazstiev k tomu, aby sa po 30 rokoch stal po devätnásty raz majstrom Anglicka. 

Uverejnil používateľ Liverpool FC Sobota 15. februára 2020

Matthew Howarth, reportér Liverpoolu pre web UEFA povedal: „Liverpool nezadržiteľne smeruje k prvému ligovému titulu po 30 rokoch fantastickou a ojedinelou víťaznou jazdou. Pokiaľ svoju senzačnú formu z Premier League prenesie aj  na európsku scénu proti nesmierne zdatným bojovníkom Atletica, tak by mohol byť tak úspešný ako pri poslednej návšteve Madridu.“ 

Podľa súčasnej formy je favoritom určite FC Liverpool, tešiť sa však môžeme na viacerých výborných hráčov z obidvoch tímov. V Atletiku dlhodobo žiaria brankár Oblak, stopér Savic, stredopoliari Koke, Thomas a útočník Morata.  

V liverpoolskom superstroji hlavnú úlohu hrajú brankár Alisson Becker, obrancovia Van Dijk, Robertson a najmä fantastické útočné trio Salah, Firmino a Mane. 

Súboj útočných mašín

V dortmundskom Iduna Parku sa stretnú ofenzívne ladené mužstvá, ktoré strieľajú veľa gólov.  Borussia má po 22 kolách so 63 gólmi najlepší útok v nemeckej bundeslige, PSG zasa po 25 kolách so 67 zásahmi vo francúzskej Ligue 1.

Veľkú zásluhu na tom majú strelecké esá v obidvoch tímoch, v drese Borussie je to hlavne Erling Braut Haaland. Osemnásťročný Nór po zimnom prestupe do vestfálskeho tímu láme rekordy. Hneď pri svojom bundesligovom debute proti Ausgburgu zaznamenal hetrik. V úvodných šiestich súťažných zápasoch v drese Dortmundu strelil deväť gólov.

Výborným hráčom je aj 19-ročný pravý anglický krídelník Jadon Sancho, o ktorého sa bijú Manchester United, Chelsea a v lete určite prestúpi minimálne za 100 miliónov eur. V kádri Borussie sú aj ďalšie známe mená ako Hummels, Can, Reus, Witsel a ďalší.   

Uverejnil používateľ Borussia Dortmund Sobota 1. februára 2020

Steffen Potter, reportér Dortmundu pre web UEFA vraví: „Dortmund má úžasnú streleckú fazónu, lebo v roku 2020 vo svojich šiestich zápasoch dal 24 gólov. Aj proti PSG sa bude spoliehať na kvalitný prechod z obrany do útoku a hlavne častú streľbu. Pravda, občas vie aj zakolísať, ako nedávno v Nemeckom pohári v Brémach, kde prehral 2:3. Jeho piatkové víťazstvo nad Frankfurtom 4:0 naznačilo, že tréner Lucien Favre si v utorok zvolí podobnú zostavu s tromi strednými obrancami.“

Špeciál pre Tuchela

PSG sa už niekoľko rokov usiluje získať ušatú trofej, ale vždy z nejakých príčin zlyhá. Pritom má nabité mužstvo mnohými hviezdami, do útoku môže poslať toľkých hráčov svetovej triedy ako žiadny iný tím na svete. Mená Di Maria, Icardi, Neymar, Cavani a hlavne Mbappe sú toho najlepším dôkazom.

Zápas bude mať špeciálnu príchuť pre trénera Thomasa Tuchela, ktorý v roku 2018 do Paríža prišiel práve z Borussie. „Keď som sa dozvedel osemfinálový žreb, musel som sa nahlas smiať. Viem, že nás čaká veľmi ťažký dvojzápas, ale tiež viem, že sme boli na zozname najmenej želaných súperov. V Dortmunde celé mesto stojí za Borussiou, musíme dobre reagovať na každú situáciu a ukázať najmä naše kvality,“ vyhlásil Tuchel pre web UEFA. 

Uverejnil používateľ PSG – Paris Saint-Germain Piatok 25. októbra 2019

Obaja súperi sa naposledy stretli v skupine  Európskej ligy v sezóne 2010/2011. V Paríži bola remíza 0:0 a v Dortmunde 1:1. 

Miernym favoritom na postup je určite parížsky veľkoklub dotovaný nesmierne bohatými katarskými majiteľmi. Borussia však rozhodne nebude ľahkým orieškom.


FOTO: Facebook/UEFA Champions League