S Rogerom Federerom a Serenou Williams končí jedna éra tenisu

3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Nič netrvá večne. To platí aj o profesionálnej tenisovej kariére Rogera Federera a Sereny Williams. Obaja túto hru zmenili navždy a už teraz o nich môžeme pokojne hovoriť ako o žijúcich legendách. Zhodou okolností obe tieto ikony zavesili svoje tenisové rakety na klinec v kalendárnom roku 2022. Serena sa rozlúčila počas US Open, Roger adresoval verejnosti otvorený list.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Sympatický Švajčiar si postupne získal všetkých

Svojho času uviedol, že keď sa raz bude musieť vzdať tenisu, nebude to pre neho jednoduché. Teraz ten moment nastal. Federer vyhral 82 percent všetkých zápasov, do ktorých nastúpil, čo predstavuje 1251 triumfov. Roger si zapísal 103 turnajových titulov, z toho 6x Australian Open, 1x Roland Garros, 8x Wimbledon a 5x US Open.

Zdroj: indiatvnews.com

„Keď všetko vyhrávate, je to zábava. Ale počas najťažších momentov mi pomohlo to, že som mal pozitívne myslenie,“
Roger Federer

Zaradil sa medzi najoceňovanejších a najúspešnejších tenisov všetkých čias. Tento Švajčiar ale bavil nielen svojou hrou. Fanúšikov si vo veľkej miere získal aj vďaka tomu, ako vystupoval. Časom sa stal pokojnejším hráčom aj človekom, vždy bol slušný a urobil veľa pre charitu. Nehovoriac o tom, že sa vyhýbal škandálom.

Ikona ženského tenisu

Serena Williams je v istom ohľade Rogerom Federerom ženského tenisu. Vyhrala 73 titulov s bilanciou 84,6 % víťazstiev vo všetkých zápasoch (to predstavuje 858 duelov). Na svojom konte má početné grandslamové tituly ako 7x Australian Open, 3x Roland Garros, 7x Wimbledon a 6x US Open.

Zdroj: theguardian.com

„Nerada prehrávam, v ničom. Avšak, práve z prehier som sa naučila počas svojej kariéry najviac,“ znie jeden z najviac legendárnych výrokov Sereny.

Federer vstúpil do profesionálneho tenisu v roku 1998, Williams ešte o tri roky skôr, v roku 1995. Hrali na najvyššej úrovni v štyroch rôznych dekádach. Svojím štýlom, úspechmi a vystupovaním ovplyvnili viac než jednu generáciu mladých tenistov, tenistiek a priaznivcov. Obaja sú legendy a po oznámení ich konca sa jedno oko usmieva a druhé plače.

Úsmev preto, že spomíname na všetko, čo dosiahli, aké veľké bitky na dvorcoch zvládli a koľko prekážok prekonali. Plač preto, že si uvedomujeme, že nič netrvá večne, končí jedna tenisová éra a športoví hrdinovia jedného obdobia odchádzajú do dôchodku.

Kto ich bude nasledovať?

Otázka znie, kto by mohol tieto večné mená nahradiť, respektíve, lepšie povedané, načať nový vek svetového tenisu. Či už to bude v Austrálii, v Paríži, v New Yorku, či na slávnom londýnskom Wimbledone, ktorý patrí medzi najväčšie lákadlá roka, tlačí sa na jazyk niekoľko mužských aj ženských žien.

⏳ FIRST MINUTEvyužite úvodnú ponuku na legendárny Wimbledon (letecky na 2 noci) od 390 !

V ATP rankingu sa hovorí predovšetkým o dvojici Carlos Alcaraz a Casper Ruud, ale do popredia sa posúvajú aj mená ako Norrie, Hurkacz či Sinner. U žien zas určite treba spomenúť perfektnú Poľku Igu Swiatek, tuniský zázrak Ons Jabeur či zástupkyňu Estónska Anett Kontaveit. Niečo sa končí, niečo ďalšie začína, koniec koncov, aj Roger a Serena sa dostali do hry po veľkých legendách.

👉 prečítajte si ako vyzeral náš posledný zájazd na Wimbledon 🎾, kde nechýbali jahody so šľahačkou a ani päťsetová dráma.