Rozkrúca sa kolotoč krásnej, vášnivej a vábivej anglickej Premier League

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

V nedeľu  22. mája vyvrcholil nesmierne vyrovnaný majstrovský boj v anglickej Premier League 2021/2022 ziskom trofeje pre Manchester City. Neprešli ani tri mesiace a kolotoč najsledovanejšej a najatraktívnejšej futbalovej súťaže na svete sa znova rozkrúca na plné obrátky. Zápasom Crystal Palace – FC Arsenal sa v piatok 5. augusta začne nový 31. ročník Premier League.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

O titul len City vs Liverpool alebo sa pridá aj niekto iný?

V skvelej súťaži sa môžeme opäť tešiť na veľa kvalitných zápasov, neskorých zápletiek, tvrdých osobných súbojov, nádherných gólových akcií, vzostupov, ale aj pádov. Pre to všetko – je Premier League krásna, vášnivá a vábivá. Titul obhajuje Manchester City, ktorý predchádzajúcu edíciu ovládol v dramatickej koncovke iba s jednobodovým náskokom pred FC Liverpool.

Podľa názoru odborníkov obidve mužstvá sú tak silné a vyrovnané, že budú dominovať aj v tomto ročníku. Na novú sezónu sa však lepšie naladil FC Liverpool, ktorý v zápase FA Community Shield v Leicesteri zdolal Manchester City 3:1. Obidva kluby obmenili útočne sily, no svoju silu dokazuje aj prestupová aktivita severolondýnskych klubov.

Zdroj: thisisanfield.com

Najaktívnejší na prestupovom trhu sú Tottenham a Arsenal

Na severe Londýna sa to hemží novými hráčmi už od začiatku prestupového obdobia. „Kohúti“ sa posilnili takmer na každej pozícii, pričom najväčšou prestupovou rybou sa stalo brazílske krídlo Richarlison z Evertonu.

Arsenalu sa v príprave vo výbornom svetle javí nová posila Gabriel Jesus, ktorý neskrýval radosť z prestupu ku Gunners: „Verím v projekt tohto úžasného klubu a dúfam, že budeme spoločne víťaziť.“

„Kanonieri“ v príprave hrali fantasticky. Chelsea zdolali 4:0 a FC Sevilla dokonca 6:0. Na posily zatiaľ vydali rekordných 121 miliónov libier s jasným cieľom, vrátiť sa do Ligy majstrov.

Tuchel chce ďalšie posily a United prechádza potrebnými zmenami

FC Chelsea už pod novými majiteľmi zatiaľ zaznamenal viac odchodov, ako príchodov. Tréner Thomas Tuchel sa teší najmä z kvalitného stopéra Kalidou Koulibalyho, ktorý prebral dres s č. 26 po legendárnom Johnovi Terrym.

Skúsenosti do útočných radov prinesie čerstvý anglický majster, Raheem Sterling a šéf lavičky Chelsea chce určite priviesť do konca prestupového obdobia ešte jedno veľké meno.

Manchester United sľuboval pod vedením nového trénera Erica ten Haga veľké zmeny v kádri a práve odchody nepotrebných hráčov sú toho dôkazom. Hráči ako Pogba či Lingaard sú už minulosťou a na Old Trafford prichádzajú hráči so skúsenosťou z holandskej ligy: Eriksen, Martinez a Malacia.

V tíme sa rieši budúcnosť Cristiana Ronalda, ale najmä sága okolo hlavného prestupového cieľa Frenkieho de Jonga, ktorá trvá viac ako dva mesiace.

Zdroj: football-espana.net

United sa údajne s Barcelonou dohodli na čiastke 67 miliónov libier, lenže de Jong je ochotný opustiť katalánsky veľkoklub až keď mu vyplatí dlh na mzdách v hodnote 18 miliónov eur. Eric ten Hag na vedenie klubu tlačí, aby do kádra prišli ešte pravý obranca, stredopoliar a útočník.

Dúbravka a Rodák s čiernym Petrom?

Slovenský futbal v Premier League zastupujú brankári a reprezentační kolegovia Martin Dúbravka a Marek Rodák. Hoci Dúbravka sa od príchodu do Newcastle v roku 2018 rýchlo stal jeho veľkou oporou, klub počas leta angažoval do svojich služieb Nicka Popea zo zostupujúceho FC Burnley.

Keďže je Pope členom reprezentačného výberu Anglicka, určite zabojuje o post jednotky v Newcastle. V prípravných zápasoch sa striedali, uvidíme teda pre koho sa manažér Eddie Howe rozhodne.

Rodák sa síce veľkou mierou zaslúžil o návrat Fulhamu do PL, ale rovnako ako pred dvomi rokmi, Londýnčania k nemu získali skúseného gólmana, tentoraz Bernda Lena z Arsenalu. Takže jeho pozícia je opäť veľmi ohrozená.

👉 Kompletná ponuka zájazdov na Premier League

Aj v Anglicku sa môže striedať až päťkrát

V sezóne 2022/23 budú môcť manažéri v jednom zápase striedať až päťkrát, podobne ako tomu bolo v časoch covidových lockdownov. Striedania je možné realizovať v troch prestávkach počas hry alebo počas polčasovej prestávky.

Keďže v tomto roku sa v Katare uskutoční svetový šampionát (21. november – 18. december), posledné kolo pred  MS je na programe počas víkendu 12.–13. novembra a sezóna bude pokračovať až 26. decembra 2022 (Boxing Day), osem dní po finálovom zápase šampionátu.

Na prestupy viac ako miliarda eur

Premier League je nielen najatraktívnejšia, ale aj finančne najsilnejšia svetová liga. Aj preto sa každé leto rozpráva o peniazoch, bez ktorých sa v Anglicku nedá dosiahnuť úspech.

Už počas minulého mesiaca počas príprav na ročník 2022/2023 stihli kluby anglickej Premier League utratiť milióny eur. A v tomto mesiaci sa ešte dočkáme ďalších zaujímavých prestupov. Takže na konci prestupového obdobia anglické kluby určite vydajú na posily viac ako miliardu eur.

Zdroj: goal.com – Richarlison

Najdrahšie prestupy leta

Darwin Núňez: Benfica Lisabon – FC Liverpool,  75 miliónov eur
Erling Haaland: Borussia Dortmund – Manchester City, 60 miliónov eur
Lisandro Martinez: Ajax Amsterdam – Manchester United, 57,37 miliónov eur
Kalidou Koulibaly: Neapol – Chelsea, 38 miliónov eur
Sven Botman: Lille – Newcastle,  37 miliónov eur
Gianluca Scamacca: Sassuolo – West Ham, 36 miliónov eur
Fábio Vieira: FC Porto – Arsenal, 35 miliónov eur
Nayef Aguerd: Stade Rennes – West Ham, 35 miliónov eur
Brenden Aaronson: Salzburg – Leeds, 32,84 miliónov eur
Diego Carlos: FC Sevilla – Aston Villa, 31 miliónov eur

Najdrahšie prestupy v rámci PL

Richarlison: Everton – Tottenham, 58 miliónov eur
Raheem Sterling: Manchester City – Chelsea, 55 miliónov eur
Gabriel Jesus: Manchester City – Arsenal, 52,20 miliónov eur
Kalvin Philips: Leeds United – Manchester City, 48,75 miliónov eur
Oleksander Zinčenko: Manchester City – Arsenal, 35 miliónov eur

Doterajší majstri Anglicka v histórii PL:

Manchester United (13), Manchester City (6),  Chelsea Londýn (5), Arsenal (3), Liverpool (1), Leicester (1), Blackburn (1).