Ropné peniaze, ktoré zmenili svet futbalu

Píše Richard Hanzlík

Futbal je už dlhú dobu hlavne o peniazoch. Kto ich má, kupuje si nimi najlepších hráčov, rešpekt, tituly a miesto na futbalovej mape. Tá sa však za posledné roky zmenila. A to hlavne vďaka ropným peniazom.

Z futbalových klubov sa stávajú projekty, sľubujúce novým posilám astronomické mzdy a fanúšikom úspechy. Okrem iného však môžu aj za futbalovú infláciu. Prestupové čiastky ženú do astronomických výšok a ničia tak trh. Ako sa zmenil osud tímov po vstupe „petro-dolárov“?

Chelsea FC

Londýnsky klub získal len päť trofejí, kým ho kúpil ruský podnikateľ Roman Abramovič. Stalo sa tak v roku 2003. Málokto si však pamätá, že Chelsea o svojho majiteľa musela v sezóne 2002/2003 bojovať do posledného ligového kola.

V tom totiž v priamom súboji bojovala s Liverpoolom o poslednú miestenku v Lige majstrov. Tú jej vystrieľali Marcel Desailly s Jesperom Gronkjaerom a od toho leta sa osud klubu dramaticky zmenil.

Na vlastnej koži si to v Lige majstrov vyskúšala aj MŠK Žilina. Odvtedy prišlo päť titulov Premier League, jeden pohár pre víťaza Ligy majstrov, jeden pohár UEFA, dve výhry v Európskej lige a päť FA Cupov.

Ale aj pätnásť výmien manažéra, návrat Joseho Mourinha a klubové financovanie v plusových číslach. Abramovič sa ihneď po vstupe rozhodol pre obrovské investície do kádra a klubovej infraštruktúry na úkor zisku.

Bude vás zaujímať: Päť unikátnych futbalových štadiónov, ktoré sa oplatí vidieť

O ten mu nešlo, Roman si kúpil hračku, od ktorej čakal zábavu a tituly. Hovorilo sa, že Rus tak robil aj preto, aby mohol niekam skryť svoje peniaze a unikol tak Putinovi, ktorý poľoval po ruských oligarchoch.

Z priemerného anglického mužstva vybudoval európskeho giganta, ktorý svoje zlaté časy korunoval výhrou Ligy majstrov v roku 2012. Začiatkom roku 2019 sa začali šíriť informácie o údajnom predaji klubu. Abramovič trochu utiahol kohútik a k tomu prišiel zákaz prestupov.

Ku kormidlu sa dostal Frank Lampard, ktorý si musí poradiť s tým, čo v klube našiel a až čas ukáže, kedy sa Chelsea dokáže vrátiť na vrchol. Mohlo by sa to stať už pod novým majiteľom, predaj klubu za dve a pol miliardy dolárov je stále na stole.

Manchester City

Modrý klub z Manchestru si začal žiť svoj sen v roku 2008, keď ho kúpil jeden z najbohatších ľudí na svete, šejk Mansour. Jeho majetok sa odhaduje na 19 miliárd dolárov. Ak sa chceme baviť o majetku jeho kráľovskej rodiny, ten atakuje hranicu bilióna.

City kúpil za niečo viac ako dvesto miliónov, dnes má hodnotu 2,7 miliardy dolárov. City v období pred šejkom vyhrali dva tituly v Premier League a prvý titul pod novým vedením prišiel v roku 2012. V šialenom závere sezóny domácou výhrou 3:2 nad Queens Park Rangers.

Odvtedy prišli ďalšie tri domáce tituly a momentálne mužstvo v Premier League dominuje (spolu s Liverpoolom). Pod vedením Pepa Guardiolu investoval do prestupov hráčov viac ako pol miliardy dolárov, ale na čerešničku na torte klub zatiaľ márne čaká.

Titul v Lige majstrov zatiaľ zostáva pre City nedobytnou pevnosťou, ktorá sa bude pravdepodobne už v tejto sezóne otriasať v základoch. Aj Mansourov vstup do futbalu bol spochybňovaný. Malo ísť o snahu zakryť porušovanie ľudských práv doma v Emirátoch.

Prečítajte si tiež: Keď Artmedia valcovala pohárovú Európu

Mansour nevlastní len City, v jeho portfóliu je aj Melbourne City FC a New York City FC. A na rozdiel od Abramoviča je vo vedení klubu menej temperamentný. Od roku 2008 sedelo na lavičke Citizens len päť manažérov.

A ten ďalší príde až vtedy, keď sa tak rozhodne Pep, nie šejk.

Paríž Saint-Germain

Aj Park princov zmenili peniaze pochádzajúce z ropných zdrojov.

Do roku 2011 totiž Parížania oslavovali len dva tituly pre majstra Francúzska a lige dominoval Lyon. Klub spod Eiffelovky lepšie poznali iba fanúšikovia Jay Jay Okochu alebo Ronaldinha. Až kým ho nekúpila Qatar Investment Authority cez šejka Bin Hamada Al Thaniho.

Štátna spoločnosť, ktorej cieľom je diverzifikovať stovky miliónov dolárov majetku medzi investície všetkého druhu. A jednou z nich je aj futbalový PSG. Ak by si to náhodou niekto ešte nevšimol.

V prvej sezóne nakúpili hráčov ako Matuidi, Sirigu, Menez, Gameiro, Sissoko a Pastore. Vtedy na deväť posíl padlo takmer sto miliónov. O rok to už bolo 150 miliónov a v Parku princov sa hlásil Ibrahimovič, Lucas Moura, Lavezzi, Thiago Silva, Verratti a Van der Wiel.

Do dnešného dňa už klub na posily minul miliardu dolárov, pričom drží 222-miliónový rekord pri prestupe Neymara. Ale aj v raji občas nastanú problémy. Ligue 1 síce klub dominuje a vyhral ju šesťkrát z posledných siedmich sezón, ale rovnako ako City, ani títo šejkovia ešte neochutnali triumf v Lige majstrov.

Navyše ich najdrahší klenot robí všetko pre to, aby sa vrátil do Barcelony. A všetko nasvedčuje tomu, že ho o rok napodobní aj 180-miliónový Mbappé. Investori z Kataru napriek tomu nemusia mať hlavy v smútku, hodnota klubu je dnes viac ako miliarda dolárov a keď už nič iné, návšteva zápasov PSG sa zaradila medzi najnavštevovanejšie atrakcie v meste pri Seine.