Real minul viac než 300 miliónov eur. Nadviaže Hazard na éru Ronalda?

Píše Miroslav Kováčik

Real Madrid je podľa magazínu Forbes najhodnotnejším futbalovým klubom súčasnosti. Teší sa obrovskej diváckej priazni po celom svete a každoročnej má len tie najvyššie ambície. Odchodom hviezdneho Portugalčana Cristiana Ronalda sa však jeho zbieranie trofejí značne pribrzdilo.

Za ostatných dvanásť mesiacov síce Biely balet triumfoval na Majstrovstvách sveta klubov, ale v Lige majstrov vypadol už vo štvrťfinále a v domácej súťaži stratil na svojho úhlavného rivala FC Barcelona priepastných 19 bodov.

Zaplní Hazard prázdne miesto po Ronaldovi?

Ďalšie podobné zlyhanie Real nechce dopustiť, k čomu podriadil aj svoju prestupovú politiku. Z pohľadu madridského veľkoklubu je udalosťou číslo jeden príchod Belgičana Edena Hazarda. Ten v predošlých siedmich sezónach ukazoval svoje kvality vo farbách londýnskej Chelsea, s ktorou dvakrát vyhral Premier League či naposledy Európsku ligu UEFA.

V celkovo 352 zápasoch sa gólom či asistenciou podieľal na 202 presných zásahoch „The Blues“, a tak sa Florentinovi Pérezovi nemožno čudovať, že za rodáka z mesta La Louvière neváhal poslať na Stamford Bridge 100 miliónov eur.

V španielskej metropole veria, že práve Hazard by mohol byť hráčom, ktorý na seba v dôležitých momentoch zoberie zodpovednosť, ako to bolo v prípade Cristiana Ronalda. Potenciál na to rozhodne má, veď na minuloročných majstrovstvách sveta v Rusku doviedol v pozícii kapitána belgickú reprezentáciu k zisku bronzových medailí. Jeho krajan a bývalý obranca Vital Borkelmans sa dokonca nechal počuť, že Hazard podľa neho patrí s Ronaldom a Messim medzi TOP 3 najlepších hráčov na svete.

Gólový účet v novom pôsobisku si 28-ročný stredopoliar otvoril ešte pred začiatkom ligového ročníka, keď zaradil výhru 1:0 nad rakúskym Salzburgom. Aktuálne však Belgičana vyradilo z hry zranenie.

V Madride sa črtá kvalitná útočná dvojica

Za zmienku stojí spomenúť aj príchod Luku Joviča, ktorý prežil životnú sezónu vo farbách Eintrachtu Frankfurt. S týmto nemeckým klubom sa v pohárovej Európe príliš nepočítalo, ale aj vďaka desiatim gólom srbského zakončovateľa to dotiahol až do semifinále európskej futbalovej súťaže číslo 2. Účasť vo finále ušla hráčom Frankfurtu veľmi tesne, keď ich až po rozstrele zo značky pokutového kopu zdolali futbalisti Chelsea. Zaujímavosťou je, že rozhodujúci pokus v piatej sérii premenil už dnešný Jovičov spoluhráč Eden Hazard.

Jovič by v sezóne 2019/2020 mohol vytvoriť obávané útočné duo s francúzskym útočníkom Karimom Benzemom. O tom, že skúsený 31-ročný hráč góly strieľať nezabudol svedčí aj zápas proti Fenerbahce Istanbul (5:3), ktorý sa koncom júla odohral v rámci Audi Cupu. Na prestížnom predsezónnom turnaji obsadil Real tretiu pozíciu, ktorú mu vystrieľal hetrikom práve Benzema. V minulej sezóne nastrieľal v La Lige 21 gólov, vďaka čomu si napravili reputáciu po mizernom ročníku 2017/2018, v ktorom zaznamenal iba päť ligových gólov.

Benzema pôsobí na štadióne Santiaga Bernabéua od roku 2009 a v najbližšom období môže prekonať gólové zápisy legendárnych hráčov Realu. Po druhom kole stráca 18 gólov na vyrovnanie počtu presných zásahov jedného z najlepších maďarských futbalistov všetkých čias Ferenca Puskása. Biely balet sa tradične predstaví aj v Lige majstrov a pokiaľ Benzema aspoň dvakrát skóruje, pokorí métu 50 gólov v pohárovej Európe, čím prekoná Alfreda Di Stéfana.

Real potrebuje úspech aj na domácej scéne

Fanúšikovia 13-násobného víťaza „ušatej trofeje“ určite kvitujú, že pozície hlavného trénera sa v marci 2019 opätovne ujal Zinedine Zidane. V minulej sezóne si tento post vyskúšali Julen Lopetegui a Santiago Solari, ale nenaplnili očakávania zo strany vedenia klubu a boli odvolaní. Naopak, majster sveta z roku 1998 bol v minulosti na lavičke Realu nesmierne úspešný a trikrát ho doviedol k triumfu v Lige majstrov. Teraz ho však čaká nová výzva a síce dosiahnuť to aj bez Cristiana Ronalda.

Real Madrid zároveň chce vylepšiť nie príliš lichotivú bilanciu na domácej scéne. Z posledných siedmich  sezón sa iba raz tešil zo zisku majstrovského titulu a trofej pre víťaza Copa del Rey naposledy získal v roku 2014. Naďalej má obrovskú hráčsku kvalitu, čo okrem spomenutých hráčov dokumentujú aj ďalšie mená ako Luka Modrič, Toni Kroos, Sergio Ramos či brankárske duo Keylor Navas a Thibault Courtois.

Tradične budú najviac sledované súboje medzi Realom a Barcelonou. Prvé El Clásico je naplánované 27. októbra na štadióne Nou Camp. Odveta sa uskutoční 1. marca 2020, teda päť dní pred 118. výročím založenia madridského veľkoklubu.