Prvý týždeň v Katare: Report priamo z Dohy

4 minúty čítania

Futbal prináša mnoho smutných, ale aj krásnych príbehov. Jeden z tých krajších momentálne prebieha u nášho kolegu Tomáša, ktorý vycestoval priamo do Kataru. Na šampionát vycestoval totiž ako rozhodca! Prečítajte si čo všetko sa udialo za prvé dni.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Ahoj Tomáš, popíš prosím, prečo si sa rozhodol ísť na MS v Katare.

Ako väčšina v našom pracovnom kolektíve, aj ja som od malička veľký futbalový fanúšik. Zúčastniť sa MS vo futbale bol môj sen a s dobrovoľníctvom už mám skúsenosti. Dlho nebolo jasné, za akých podmienok (v prípade dobrovoľníctva) a či vôbec budem môcť vycestovať. Napokon to dopadlo skvele, nie som tu ako dobrovoľník, ale ako umelec a dokonca sa mi niekedy pošťastí aj miesto vo VIP priestoroch.

Ako vyzerali prvé dni od tvojho príletu do Dohy? 

Priletel som v stredu pred začiatkom turnaja. Úvodné dni boli hektické, predsa len ide o najväčšiu akciu, aká bola v krajine kedy organizovaná. Zlepšilo sa to po úvodnom ceremoniále, aj šoféri autobusov už zvládali lepšie zmeny v doprave.

foto: masky Pelé, rozhodca, C. Ronaldo pred štadiónom Lusail

„Snáď ako každý chlapec, som sníval, že sa zúčastním MS vo futbale. Či už ako hráč alebo divák. Nakoniec sa dá povedať, že som tu ako rozhodca, keďže práve tento kostým som si vybral.“

Aké máš teda ako umelec úlohy?  

Pôvodne som mal byť koordinátor dobrovoľníkov, nakoniec zhoda okolností to zariadila tak, že na šampionáte vystupujem ako umelec. Máme oblečené neprehliadnuteľné kostýmy a bavíme fanúšikov v okolí štadiónov aj hostí vo VIP priestoroch. Mimochodom, kostýmy pochádzajú zo Slovenska od firmy Maskbusters a takúto show nájdete napríklad aj na pretekoch F1. Ja som tu prezlečený za rozhodcu. Nemusím ani veľmi improvizovať, keďže aj v reálnom živote rozhodujem zápasy (smiech).

Je o vás dobre postarané?

Detaily k nasledujúcemu dňu dostanem vždy večer. Ráno máme spoločné raňajky a potvrdíme si denný program. Z materiálnych vecí máme postarané o skvelé ubytovanie, kde mimochodom je ubytovaný celý tím televízie BBC Sport, na čele s Garym Linekerom, Riom Ferdinandom a ďalšími hviezdami svetového futbalu.

FIFA na poslednú chvíľu urobila veľa zmien, jedna mi padla vyslovene vhod. Keďže naše kostýmy zaujali najviac, sme žiadaní vo VIP priestoroch. Pôvodné plány s našim nasadzovaním sa zo dňa na deň menia s tým, že čoraz častejšie sa pohybujeme práve v priestoroch, kde je množstvo známych osobností.

Foto: na štadióne Al Bayt

Ako vyzerá skutočné dianie v Dohe v porovnaní s tým, čo píšu naše médiá? 

Podľa protokolu, ktorý sme dostali, si nemôžeš ani odpľuť (smiech). Ale vážne, Katar je v porovnaní so Slovenskom úplne iná kultúra, vrátane náboženstva. Domáci nerozumejú, prečo sa na nich svet pozerá cez prsty. K oficiálnym pravidlám ako napríklad zákaz vyzývavého oblečenia, pristupujú domáci benevolentne, cítim sa tu celkovo veľmi bezpečne.

Pokiaľ budú na MS cestovať Messi, Ronaldo a ďalšie hviezdy, budú na ne cestovať aj fanúšikovia. A práve tí, sú korením tohto šampionátu. Ľudia tu sa jednoducho futbalom bavia, spolu sa fotia, spievajú a užívajú si každý moment. Po úvodných dňoch, kedy som bol skeptický ohľadom logistiky, môžem teraz povedať, že to organizátori zvládajú famózne. Všade všetko začína klapať a nezaznamenal som doposiaľ žiaden výrazný problém.

Foto: Johan Djourou a Tomáš Jacečko

Čo zaujímavé si počas týždňa videl? 

Skôr koho som stretol. Keď sme v kostýmoch, fotia sa s nami aj aj prominentní hostia vo VIP. Práve v týchto priestoroch často využívam voľný čas tým, že sa prezlečiem do slušného oblečenia a sledujem futbal. Ako fanúšik Arsenalu som si takto mohol pokecať s našim bývalým hráčom Johanom Djourouom. Mimochodom veľký sympaťák, s ktorým som si dokonca následne písal aj na svojom osobnom instagrame. Nechcel som ho ale otravovať so spoločnou fotkou, no čo sa nestalo – sám sa ma opýtal či nechcem spoločnú fotku.

Iný deň prišiel saudský princ a za ním odrazu samotný „Le Professor“ Arsène Wenger. Po krátkej paralýze som začal rozmýšľať, ako ho zaujať. Vtedy som bol v kostýme, tak som len jednoducho zamával, došiel ku mne a podal mi ruku. Pochválil môj kostým a ja som mu na oplátku poďakoval za všetko, čo urobil za tie roky pre Arsenal. Už len stretnúť Thierryho Henryho a so slzami šťastia môžem spokojne odísť domov na Slovensko.

Foto: Zápas Nemecko – Južná Kórea na štadióne Khalifa International Stadium

PONUKU K MS V KATARE NÁJDETE TU.