Prvá anglická trofej v sezóne pre Manchester United

Článok preberáme so súhlasom Športky.sk. Pôvodný článok nájdete TU.

José Mourinho sa stal vôbec prvým manažérom Manchestru United, ktorému sa v úvodnej sezóne okamžite podarilo vyhrať trofej. To sa zatiaľ žiadnemu predchádzajúcemu trénerovi nepodarilo, ak nepočítame trofej Community Shield. Southampton mohol pre zmenu napísať nezabudnuteľný príbeh do svojej histórie, ale bohužiaľ sen o premiérovom úspechu sa nenaplnil.

Londýn od sobotného rána dýchal veľkým futbalom, keďže tímy z Premier League ako Chelsea, Watford, West Ham a Crystal Palace hrali svoje zápasy doma. Najsledovanejší šport sveta sa riešil na každom kroku a celé mesto žilo futbalovými debatami. Fanúšikov boli plné ulice. Všetko vyvrcholilo nedeľným finále.

Niektoré mestské časti Londýna v blízkosti štadióna Wembley zaplavili tisíce fanúšikov Manchestru United a Southamptonu. Oslavné chorály a nekonečné skandovanie vytvárali čarovnú kulisu pred pohárovým zápasom.

Publikum z celého sveta

Samozrejme pre obidva tábory boli v blízkosti štadióna vytvorené špeciálne „fan zóny“, ale mnoho priaznivcov sa uchýlilo do miestnych lokálnych pubov. Tábor „The Saints“ bol viditeľne tvorený z domácich anglických fanúšikov, keďže sa jedná o tradičný klub. Vidieť ste mohli fanúšikov všetkých vekových kategórií a mnoho anglických národných vlajok.

Naopak anglickí fanúšikovia United boli posilnení o priaznivcov z celého sveta, keďže v tomto prípade sa bavíme o globálnej značke. Narazili sme aj na zopár fanúšikov zo Slovenska, alebo z Čiech. Do krátkych rozhovorov sme sa zapojili aj s Chorvátmi, Nemcami, Španielmi, Američanmi či Rusmi.

Atmosféra v uliciach, v podnikoch, ale predovšetkým pred Wembley bola elektrizujúca. Nie nadarmo je toto „posvätné miesto“ mnohými označované za kolísku futbalu. Ako je na britských ostrovoch už zvykom, všetko bolo organizované na vysokej úrovni pod dohľadom prísnych bezpečnostných kontrol a opatrení. Nikde sme nevideli žiadne výtržnosti, alebo nejaké problémy, len skvelo baviacich sa futbalových fanúšikov.

londyn mesto wembley

5-gólové finále

Zápas sprevádzal príjemný úvodný ceremoniál, špeciálne choreografie fanúšikov a konečne nasledoval samotný zápas. Tímy nastúpili prakticky v najsilnejších možných zostavách. Southampton mal takmer dva týždne voľno a svoj čas využil na sústredenie v Španielsku. Hráči Josého Mourinha bojovali v pohárových súťažiach, takže „The Saints“ boli počas celého finále minimálne vyrovnaným súperom.

V niektorých momentoch zápasu mali dokonca lepšie fázy ako favorit, na ktorého ku koncu duelu ako keby začala dopadať únava. Veľký boj predvádzali aj vypredané sektory fanúšikov, ktorí si vymieňali oslavné chorály. Francúzsky kouč Claude Puel výborne pripravil svojich zverencov na hráčov z Old Traffordu, ale po dlhom a vyrovnanom boji rozhodli individuálne kvality najlepších futbalistov na ihrisku.

mancheter united 3

Ibrahimovič, synonymum úspechu

35-ročný švédsky kanonier Zlatan Ibrahimovič potvrdil svoje kvality a všetkým pochybovačom, ktorí mu pred sezónou nedávali veľké nádeje na úspech v Anglicku zatvoril definitívne ústa. Svojím heroickým výkonom strhol spoluhráčov k lepšiemu záveru vďaka ktorému dokázali stretnutie zlomiť vo svoj prospech. Southamptonu zostali len oči pre plač, ale aj samotný portugalský manažér José Mourinho po zápase prehlásil, že súper si za svoj vynikajúci výkon zaslúžil minimálne predĺženie.

Podľa jeho slov predviedol bojovný výkon s maximálnym nasadením a v prípade využitých streleckých šancí by United reagovali pravdepodobne len ťažko. Futbal píše rôzne príbehy a tento sa priklonil na stranu Manchestru United, ktorý vyhral svoj piaty Ligový pohár.

Po zápase sa vypredaný 90-tisícový štadión v priebehu necelej hodiny za pomoci prítomných skúsených „stewardov a polície“ bez problémov rozpustil do priľahlých ulíc. Hlavne fanúšikovia z červenej časti Manchestru smerovali vo veľkých skupinkách oslavovať získaný pohár. Nadviazali tak na pozápasové oslavy pri oficiálnom odovzdávaní trofeje do rúk šampiónom. Bol to naozaj fantastický zážitok.

manchester united 1