Prezident SFZ Ján Kováčik: Lepší model v prípade 12 mužstiev nepoznám

6 minút čítania
Autor: Milan Valko

V tejto sezóne sa v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži hrá jubilejný 30. ročník. Zaujímavé je, že doteraz mal šesť rôznych modelov, čo je zrejme svetový unikát. V lige postupne hralo 12 mužstiev (1993-1996), 16 (1996-2000),  10 (2000-2006) a trikrát v rade znova 12 tímov (2006-2007), (2007-2017) a ( 2017).

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Súčasný model s 12 tímami

Posledný model s 12 účastníkmi sa hrá od ročníka 2017/2018. Každý z nich najprv odohrá 22-kolovú základnú časť, v ktorej sa každý stretne s každým raz doma a raz vonku. Následne sa súťaž rozdelí na dve šesťčlenné polovice. Prvá bojuje o majstrovský titul, druhá o záchranu. Znova sa každý s každým stretne doma i vonku, čo znamená desať zápasov. Všetky body získané v základnej časti si mužstvá prenesú do nadstavby. Posledný klub v konečnej tabuľke zo súťaže automaticky zostúpi, mužstvo na jedenástom mieste bojuje o zotrvanie medzi elitou v dvojzápasovej baráži (doma, vonku) s druhým tímom II. ligy, ak tento klub splnil všetky licenčné kritériá pre pôsobenie v najvyššej súťaži.

Ak Slovenský pohár vyhrá jedno z prvých troch mužstiev konečnej ligovej tabuľky, hrá sa aj baráž o poslednú miestenku do kvalifikácie predkola Európskej konferenčnej ligy. V semifinále takejto baráže sa stretne štvrtý so siedmym a piaty so šiestym, víťazi proti sebe nastúpia vo finále. Hrá sa na jeden zápas vždy na ihrisku lepšie umiestneného mužstva v konečnej tabuľke. Vďaka tejto baráži sa v spodnej časti nadstavby bojuje nielen o záchranu, ale aj o možný štart v európskej súťaži.

Čo na to známe tváre slovenského futbalu?

Niektoré osobnosti slovenského futbalu sme sa spýtali, ktorý z doterajších šiestich modelov bol najspravodlivejší a najpríťažlivejší pre divákov?

Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ)

Bývalý šéf banskobystrickej Dukly v rokoch 2003 a 2010. V sezóne 2003/2004 ako nováčik dosiahla najlepší výsledok v histórii, keď skončila v najvyššej súťaži na historickom druhom mieste.V súčasnosti je prvým mužom slovenského futbalu, ktorý je na jeho čele už od septembra 2010.

,,Za tých 30 rokov sme aj vo futbale zažili nemálo nepríjemných negatívnych javov, ale podľa môjho názoru, minimálne rovnocenný počet tých pozitívnych. V súčasnosti máme najlepší model, ktorý zabezpečuje, že takmer všetky tímy stále majú o čo hrať. Lepší v prípade 12 tímov nepoznám.  Rozdelenie na dve polovice, pričom po nadstavbe môže prísť až k dvom barážam, malo svoj význam. Cieľom zmeny súťažného modelu totiž nebolo zvýšiť úroveň ligy, ale aj jej atraktivitu. A to sa podarilo,“

Stanislav Griga, bývalý tréner 

Trénoval plejádu tímov: Žilina, Trenčín, Slovan Bratislava, Dubnica, Liberec, Sparta Praha, Senica, Žižkov, Senica, Michalovce a skúsenosti má aj s vedením slovenskej futbalovej reprezentácie. Za posledných 30 rokov tých modelov bolo viac ako dosť a podľa Stanislava Grigu práve tento súčasný najviac vyhovuje všetkým zainteresovaným stranám a vydrží najdlhšie.

,,Som ešte zo starej školy, teda z bývalej federálnej ligy, ktorá sa hrala so 16 účastníkmi a v tom čase sa vôbec nešpekulovalo o tom, či je to dobrý formát. Tak to bolo nastavené, hralo sa 30 kôl každý s každým.  Tento systém považujem za najspravodlivejší. V slovenskej lige od roku 1993 bol aj takýto formát. V minulosti sa veľa razy odvolávalo na ekonomiku klubov, ale veď aj II. liga stojí prakticky toľko, ako najvyššia súťaž. Na druhej strane musím povedať, že tento posledný formát od sezóny 2017/2018 považujem z hľadiska atraktivity pre divákov, lebo sa hrá ešte aj baráž a siedme mužstvo môže postúpiť do predkola Konferenčnej ligy a druhé z II. ligy medzi elitu, za najvyhovujúcejší. 

Vratislav Greško, bývalý hráč a 34-násobný reprezentant

Svoje skúsenosti postupne zbieral ako hráč Interu Bratislava, Leverkusenu, Interu Miláno, Parmy a Blackburnu Rovers. Ako hráč a neskôr aj ako funkcionár pôsobil na konci kariéry v FO ŽP Šport Podbrezová, kde bol zástancom práve súčasného modelu s 12 účastníkmi

,,Spravodlivosť je relatívna, najlepšie je hrať vždy dvojkolovo, čiže 16 účastníkov, avšak záleží od ekonomickej sily v danom štáte, v tomto prípade na Slovensku. Každý model bol v istom období a mal svoje dôvody, momentálny systém má za mňa množstvo výhod. Návrh rozdeliť po odohratí  základnej časti súťaž na dve skupiny, aby tí najlepší mali čo najviac ťažkých zápasov a zároveň bola zachovaná rovnako početnosť ako aj súťaživosť, motivačné faktory, ako aj prípadná pohárová baráž, jeden priamy zostupujúci, jeden barážový priniesol súťaživosť a len potvrdzuje správne rozhodnutie ÚLK, pretože nikto sa nesťažuje na atraktívnosť súťaže.“

Miroslav Hýll, trojnásobný majster Slovenska

Za jeho 16 rokov dlhej kariéry odchytal 391 stretnutí v rôznych kluboch a v lige 336 zápasov, čo je rekord medzi brankármi. Vyhral dva tituly majstra Slovenska s Interom Bratislava a jeden s Artmediou Petržalka.

,,Osobne mi najviac vyhovoval model so 16 účastníkmi, v tej dobe vydržal štyri roky.  V súčasnosti si myslím, že najlepší formát je s 10 mužstvami a to z dôvodu ekonomického, ale aj kvality a veľkosti krajiny. Rovnaký model majú vo Švajčiarsku a to je silnejšia ekonomika, ako naša. Zaujímavé je, že o rok neskôr ako u nás na rovnaký hrací formát s 12 účastníkmi pristúpili aj v Rakúsku. Vyzerá to tak, že súčasný model má zrejme asi najviac priaznivcov, lebo je atraktívny pre divákov a zaujímavý aj pre všetky kluby.“

Dušan Radolský, bývalý slovenský futbalový futbalista a tréner

Krátko pôsobil ako tréner národného mužstva, neskôr úspešne viedol reprezentáciu do 21 rokov. S ňou sa kvalifikoval na majstrovstvá Európy, kde skončila na štvrtom mieste a bol s ňom aj na olympijských hrách v Sydney v roku 2000.

,,Všeobecne pre niečo bol každý model vytvorený, následne už nespĺňal potreby, a preto došlo k zmenám.  Ideálne by bolo mať viac dobrých mužstiev v najvyššej súťaži. Žiaľ, futbal sa vytratil z veľkých miest, Bratislava mala tri mužstvá, teraz má  jedno – Slovan. Košice nemajú žiadny tím, predtým mali dva, Prešov sa vzmáha a azda sa vráti medzi elitu. Nitra je úplne mimo diania vo IV. lige. Model so 16 mužstvami, kde sa hralo klasicky 30 kôl každý s každým doma a vonku a do druhej ligy vypadávali dva kluby, nebol pre slovenský futbal vyhovujúci. Súčasný hrací systém vo Fortuna lige od ročníka 2017/2018 s 12 účastníkmi je z môjho pohľadu najspravodlivejší pre hráčov a tiež dosť príťažlivý aj pre fanúšikov.“