Prehľad TOP futbalových udalostí v roku 2022.

4 minúty čítania

Bohatý futbalový rok 2022 odštartoval už začiatkom januára 33. ročníkom Afrického pohára národov. Zaujímavé je, že ho postihol podobný osud ako EURO 2020. Tento šampionát sa mal uskutočniť v roku 2021, ale po rozhodnutí Africkej futbalovej konfederácie (CAF) bol preložený o rok.

Z pohľadu zástupcov Európy, bude zaujímavá baráž o posledné tri miestenky na MS do Kataru. Finále Ligy majstrov uvidí Petrohrad a skutočným vrcholom bude finálový turnaj MS 2022 v Katare, ktorý je na programe od 21. novembra – do 18. decembra. Zloženie skupín finálového turnaja určí žreb 1. apríla.

#africkypoharnarodov #ligamajstrov #qatar2022

V úvode Afrického pohára národov sme spoznali nečakaného hrdinu.

Obhajca: Alžírsko
Finále:
6. február (nedeľa)
Štadión: Olembé Stadium, Yaoundé

Na Africkom pohári národov v Kamerune hrá 24 tímov, ktoré sú rozdelené do šiestich skupín.  Zápasy prebiehajú  pre koronavírusové opatrenia pred obmedzeným počtom divákov.

Hrá sa rovnakým modelom ako na EURO 2020. Titul obhajuje Alžírsko, medzi ašpirantov na zlato patrí Egypt s najlepším súčasným strelcom anglickej Premier League Mohamedom Salahom z Liverpoolu. Podľa stávkových kancelárií je však najväčším favoritom na zisk prvenstva Senegal s najlepším brankárom za rok 2021, Edouradom Mendym z Chelsea.

V kádri nájdeme aj take mená ako Koulibaly z Neapola, Gueye z PSG alebo Mané z Liverpoolu. V pohári národov sa predstaví aj celá rada hviezd z Anglickej Premier League: Mahrez, Benrahma, Bailly, Keita, Pepe, Partey a ďalší. Pre problémy so srdcom sa turnaja napokon nezúčastnil Pierre-Emerick Aubameyang z Gabonu.

O bizarný moment sa postaral rozhodca Janny Sikazwe v zápase Tunisko – Mali (0:1), ktorý predčasne odpískal koniec zápasu:

Náš tip na víťaza: Senegal

Finále Ligy majstrov po prvý krát v Petrohrade

Obhajca: Chelsea
Finále:
28. máj  (sobota),
Štadión: Krestovskij v Petrohrade

Tento rok vyvrcholí najprestížnejšia klubová súťaž Liga majstrov premiérovo v Petrohrade. Hrať sa bude na novom a známom štadióne Krestovskij, ktorý je skutočným architektonickým skvostom (viac sa dozviete TU) Na EURO 2020 sa tu odohralo sedem zápasov. Naši reprezentanti a mnohí fanúšikovia označili tento stánok za jeden z najmodernejších a najkrajších na svete.  Trofej z minulej sezóny obhajuje londýnska Chelsea, ktorá v základnej H-skupine hrala v Petrohrade so Zenitom 3:3.

ODPORÚČAME:
Zájazdy na Ligu majstrov < – – –

Náš tip na víťaza: Bayern Mníchov

Messi v Katare pomýšľa na piatu účasť na MS

Obhajca: Francúzsko
Finále:
18. december (sobota),
Štadión: Lusail Iconic Stadium, Lusail

MS 2022 sa uskutočnia v Katare. V tradičnom letnom termíne sú na Arabskom polostrove horúčavy, ktoré atakujú 50 stupňov celzia, preto Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) pristúpila k netradičnému riešeniu. Finále katarských majstrovstiev sveta 2022 si futbaloví fanúšikovia pozrú týždeň pred Vianocami. Presunutie „mundialu” na zimný termín úplne naruší zaužívaný harmonogram celej sezóny.

Lionel Messi, rekordný sedemnásobný víťaz Zlatej lopty  reálne pomýšľa na účasť na piatom svetovom šampionáte, čo sa v histórii futbalu dosiaľ podarilo len trom hráčom – Nemcovi Lotharovi Matthäusovi (1982 – 1998) a dvom Mexičanom Antoniovi Carbajalovi (1950 – 1966) a Rafaelovi Márquezovi (2002-2018).

ODPORÚČAME:
Vstupenky a zájazdy na MS 2022 (21.11.2022 – 18.12.2022)   < – – –

Náš tip na víťaza: Anglicko

MS 2022 budú bez európskeho šampióna

ronaldo portugalsko euro 2020 budapest

Z ostatných dvoch európskych šampiónov sa na tohtoročných majstrovstvách sveta v Katare predstaví nanajvýš jeden. Portugalsko, víťaz Eura 2016, aj Taliansko, ktoré dominovalo na ME 2020, sa totiž ocitli v jednej vetve marcovej baráže. Nepochybne veľmi zaujímavý bude aj súboj Švédska s Českom.  V „áčku“ tvoria semifinálové dvojice Škótsko s Ukrajinou a Wales s Rakúskom, v „béčku“ Rusko s Poľskom a Švédsko s Českom a v C-vetve sa Taliansko stretne so Severným Macedónskom a Portugalsko vyzve Turecko. Semifinále baráže je na programe 24. marca, finále sa uskutoční 29. marca. Vo finálových dueloch budú mať výhodu domáceho stretnutia víťazi duelov Wales – Rakúsko, Rusko – Poľsko a Portugalsko – Turecko.