Predstavujeme súperov Slovenska v kvalifikácii ME 2020: Wales

Kus histórie

Rôzne podoby futbalu sú známe po stáročia, ale vedeli ste že prvý oficiálny medzinárodný zápas odohrali v roku 1872 reprezentácie Škótska a Anglicka? Remízou 0:0 sa začala medzinárodná konfrontácia tých najlepších futbalistov v krajinách. A keď sa po sérii zápasov s Anglickom v roku 1876 obzerali Škóti po inom súperovi, voľba padla na ďalšieho člena Britského impéria – Wales. To robí z Waleskej futbalovej asociácie tretiu najstaršiu futbalovú federáciu na svete. Len pre porovnanie, samostatné Slovensko sa svojho prvého medzištátneho zápasu dočkalo až v roku 1939.

Napriek dlhým rokom na medzinárodnej scéne sa Wales prebojoval iba na jeden záverečný turnaj MS či ME. A to za mimoriadne dramatických okolností. V kvalifikačnej skupine o MS 1958 vo Švédsku skončili „Draci“ druhý za Československom a to znamenalo stopku pre vtedajšiu silnú generáciu vedenú koučom Jimmym Murphym. V ázijsko-africkej kvalifikačnej zóne však pre napäté politické vzťahy odmietol Egypt so Sudánom nastúpiť proti Izraelu a ďalší člen kvalifikačnej skupiny Indonézia trval na odohraní zápasu na neutrálnej zóne. FIFA vyriešila situáciu po svojom a vyhlásila Izrael z víťaza skupiny, bez odohrania čo len jedného zápasu. Aby to ale nemal Izrael až také jednoduché, pred účasťou na MS vo Švédsku musel v dvojzápase poraziť náhodne vylosovaný tým z európskej časti kvalifikácie, ktorý obsadil druhé-nepostupvé miesto vo svojej skupine. Pôvodne vylosované Belgicko na takúto alternatívu nepristúpilo a tak sa šťastena usmiala a Wales. „Draci“ zvládli Izrael v dodatočnej baráži dvakrát 2:0 a napokon sa kvalifikovali na šampionát.

A zanechali na ňom veľmi dobrý dojem. Trpkosť prehry okúsili až v štvrťfinále, kde narazili na neskoršieho šampióna z Brazílie. Jediný gól zápasu strelil vtedy tínedžer Edson Arantes do Nascimento s prezývkou Pelé. Odvtedy sa Wales na veľký záverečný turnaj nekvalifikoval a na konfrontáciu so Slovenskom prišiel rad až v roku 2006.

pele wales futbaltourpele wales

17-ročný Pelé v zápase s Walesom na MS 1958

16 gólov v troch doterajších zápasoch

A prvý vzájomný zápas bol veru zážitok.  V druhom kole kvalifikácie o EURO 2008 sme cestovali do Cardiffu s cieľom odčiniť úvodnú prehru so susedným Českom 0:3.  V drese domácich síce chýbal zranený Ryan Giggs, no debut si pripísala budúca hviezda Gareth Bale. Vtedy len sedemnásť ročný obranca Southamptonu hýril aktivitou a patril medzi to lepšie čo v ten deň domáci ponúkli.  Toho v skutočnosti nebolo veľa, pretože polčasový stav 1:3 neveštil pre domácich „Drakov“ nič dobrého.  Po prestávke v pohode hrajúci Slováci pridali ďalšie dva góly a do sveta letel fantastický rezultát 1:5.

Gareth Bale, Wales.

bale wales futbaltour

Gareth Bale, vtedy a dnes

Zostrih gólových momentov zo zápasu Wales:Slovensko (1:5)

Na výsledok s Walesom však národný tím v nasledujúcich zápasoch kvalifikácie nenadviazal a keď bolo na jeseň 2007 jasné, že kontinentálny šampionát v Rakúsku a Švajčiarsku si pozrieme iba v televízii, prišli si Walesania do Trnavy po odvetu. Marek Mintál zopakoval svoje dvojgólové predstavenie z prvého vzájomného stretnutia, no zvyšok tímu hral ako keby išlo o pohárový dvojzápas a počíta sa iba súhrnné skóre. Craig Bellamy dal svojou rýchlosťou niekoľkokrát našim obrancom námet na prenechanie svojho miesta mladším a plnému sektoru hosťujúcich fanúšikov dôvod na solídnu oslavu v neďalekom Irish pube.

Zostrih gólových momentov zo zápasu Slovensko:Wales (2:5)

Zmenu zahájili Coleman

Tak ako našich futbalistov znovu naučil vyhrávať Vladimír Weiss, ostrovania zažili obrodu pod taktovkou Chrisa Colemana. No začiatok nemal ľahký. V októbri 2012 prehral aj piaty zápas od nástupu k národnému tímu a verejne zvažoval koniec vo funkcii. Waleská futbalová federácia ho podržala a urobila dobre. Zvyšok kvalifikácie o mundial v Brazílii využil Coleman pre prípravu mužstva na nadchádzajúci kvalifikačný cyklus o EURO 2016 a v ňom to rozbehol Wales na výbornú. Jedinú prehru v skupine utŕžil až v predposlednom zápase s Bosnou a Hercegovinou, no to už mal istou premiérového postupu na majstrovstvá Európy do Francúzska. Kvalifikovaním sa na záverečný turnaj ale ambície “Drakov“ neskončili a po famóznej jazde skončila partia okolo Garetha Balea až v semifinále na štíte neskorších šampiónov z Portugalska.

Súperom Walesu v prvom zápase na ME 2016 bolo Slovensko. Vyrovnaný zápas skončil najtesnejšou prehrou našich, presadili sa Bale a Robson-Kanu.

Zostrih gólových momentov zo zápasu Slovensko:Wales (1:2)

Vizitka Walesu

Vznik futbalovej federácie: 1876

Prvý zápas: Škótsko 4:0 Wales (25.3.1876)

Najväčšie úspechy: štvrťfinále na MS 1958, semifinále ME 2016

Domáci štadión: Cardiff City Stadium (33 280) / Millennium Stadium (74 500 sedadiel)

Tréner: Ryan Giggs (2012-súčasnosť)

Prezývka: „Draci“

Vzájomná bilancia Slovenska s Walesom

Výhry: 1 (5:1, góly: Mintál 2, Švetno, Karhan, Vittek)

Remízy: 0

Prehry: 2 (2:5, góly: Mintál 2, 1:2, gól: Duda)

Najbližší vzájomný zápas

Slovensko – Wales, 24.3.2019, Cardiff