Predstavujeme súperov Slovenska na ME 2016: Anglicko

Predstaviť vám tohto súpera je ľahšie, ako napísať maturitnú slohovú prácu na tému Mami, oci, som gay. Anglicko -­ krajina, ktorá chcela celý svet oklamať prototypom fešáčika vývojom Davida Beckhama. Až kým nevyložila karty na stôl a neukázala Rooneyho. Zároveň aj krajina, ktorá svetu dala futbal a odohrala aj prvý medzinárodný zápas. Aj keď len proti Škótsku, ktorému muselo zaplatiť výdavky na cestu a dresy, lebo veď žgrlaví Škóti. To sa písal rok 1870, kedy sme my namiesto do lopty kopali ovce do zadku. Od tej doby dokázala kolíska futbalu vyhrať iba jeden šampionát, ale stálo to za to. V roku 1966 na vlastnej pôde. Majstri sveta porazili doma Nemcov, nič viac si hrdé kráľovstvo želať nemohlo. Všetko vďaka tomu, že Albión prestal hrať krídelný futbal a namiesto toho sa sústredil na silnú, behavú trojicu v strede poľa. A padol aj ten gól, ktorý nikdy nezistíme, či platiť mal alebo nemal.

Od tej doby sa márne snažili esá ako Charlton, Bobby Moore, Gary Lineker, Paul Gascoigne, David Platt, Alan Shearer, David Seaman, Steven Gerrard, Frank Lampard…. menoslov by mohol pokračovať až po koniec Merčiakovej futbalovej encyklopédie. No jednoducho, snažili sa takmer 4 dekády borcov z Premier League a nevyšlo to ani v časoch, kedy sa futbal vrátil domov. V semifinále im vystavili stopku Nemci.

Neturnajové mužstvo

Papierovo by to mal byť v skupine náš najťažší súper, ale história už viackrát dokázala anglickú turnajovú neschopnosť. Kvalifikáciou prechádzajú tri levy ako migranti gréckou hranicou, no na šampionáte im už ruže nekvitnú. Ak aj postúpia zo skupiny, prvý vyraďovací zápas zväčša znamená posledné hotelové fish & chips & goodbye na ostrovy. Veľmi dobre im idú aj pokutové kopy, ktoré ich na posledných dvoch turnajoch (2004, 2012) stáli postup.

Fanúšikovia

Postup Anglicka na ktorýkoľvek šampionát poteší najviac hoteliérov, prevádzkovateľov podnikov, výrobcov piva a predajcov všetkého možného tovaru. Lebo kam príde hrať Albión, tam s ním cestujú najlepší fanúšikovia. Úvodná hymna God Save The Queen patrí medzi klenoty každého zápasu a už len kvôli nej veľa z nás dúfa, že ju budeme počuť v nedeľu 10. júla na Stade de France.

Výber toho najlepšieho

Reprezentácia krajiny kráľovnej Alžbety, ktorej pán Boh pomáhaj, v sebe obsahuje vždy veľké klenoty svetového futbalu. Na druhej strane platí fakt, že Angličan je mimo ostrovov len priemerným Poliakom a ich herný štýl je v poslednej dobe veľmi ľahko čitateľný. Nie je to ten tradičný nakopávaný futbal, o akom veľmi radi hovoria všetci športoví komentátori, ale nie je to ani Joga Bonito. Herný prejav Albionu je bez pochýb energický, ale dnes už vie bojovať každý, kto za to dostane zaplatené. Generačná výmena však so sebou priniesla do tímu novú krv, a tak sa môžeme tešiť na mladé pušky ako Dele Alli, Ross Barkley a Harry Kane. S finálnou nomináciou Roy Hodgson oficiálne čaká, ale už teraz je jasné, že útočný pretlak si niekto odnesie. V časoch internetu však bolo len otázkou času, kedy unikne Hodgsonov zoznam a podľa neoverených správ od zdroja blízkeho tímu to vyzerá tak, že sa doňho dostali aj majstri krajiny Drinkwater s Vardym, ktorého v útoku doplní Kane, Rooney a Sturridge. Prekvapivo aj objav zo starého Traffordu Marcus Rashford.anglicko futbalovy tim

Ako na nich

Skladba mužstva je snom každého futbalového trénera. Skúsení lídri na čele s Waynom, Milnerom a Hartom, doplnení o tie najjagavejšie predražené talenty, sú veľkým prísľubom na postup ďalej ako zo skupiny. Otázkou je len to, ako sa podarí Hodgsonovi vyriešiť ofenzívny otáznik. Koho na hrot? Podľa formy by to mal byt Kane s Vardym, ktorí si spolu už zahrali. Ale kam potom s Rooneym? V strede poľa chýba náhrada za dvojicu Lampard­-Gerrard, ktorá si síce navzájom zavadzala, ale sám Milner ich nahradiť nedokáže. Na druhej strane mužstvo nevstupuje do šampionátu ako ašpirant na medaily, a to sa potom oveľa ľahšie vyhráva.

Vzájomný zápas s Angličanmi bude pre nás tým posledným v skupine. V pondelok, 20. júna v Saint ­Etienne, by sa malo rozhodovať o tom, kto pôjde z prvého a kto z druhého miesta, zatiaľčo Rusi s Walesom si to rozdajú o možno postupové tretie. Na postup by podľa môjho skromného prepočtu stačila aj výhra nad Walesom a remíza so zvyšnými súpermi. Tým by sme našu bilanciu s Anglickom vylepšili na jednu remízu a tri prehry. A hlavne by sme si svoj autobusový či letecký výlet v krajine vína, syrov, slimákov, pežotov, citroenov a fanúšikov z celého sveta troška pretiahli.

Vizitka Anglicka

Vznik futbalovej federácie: 1863

Prvý zápas: Anglicko 0:0 Škótsko (30.11.1872)

Najväčšie úspechy: víťaz MS 1966, 2x tretie miesto na ME

Domáci štadión: Wembley (90 000 sedadiel)

Tréner: Roy Hodgson (2012-súčasnosť)

Prezývka: „Albion“

Vzájomná bilancia Slovenska s Anglickom

Výhry: 0
Remízy: 0
Prehry: 3

Najbližší vzájomný zápas

Slovensko:Anglicko, 20.6.2016, St. Etienne

Autor článku: Richard Hanzlík