Predstavujeme dejisko ME 2016: Saint-Etienne

ST. ETIENNE

Región: Rhône – Alpes
Populácia: 180 000 obyvateľov

Saint – Etienne, mestečko vzdialené 63 km od Lyonu, je jedným z hlavných športových a  kultúrnych stredísk Francúzska. Práve tieto prednosti je najlepšie vidno na futbalovom štadióne „Chaudron“  a v múzeu moderného umenia, ktoré je múzeom s druhou najväčšou kolekciou vo Francúzsku, hneď po Centre Pompidou. Saint – Etienne je tiež jediným francúzskym mestom zaradeným do zoznamu UNESCO City of Design.

Čo treba vidieť?

Športový park Étivallière: hneď vedľa štadonu Geoffroy – Guichard, toto miesto je ideálne na ranný beh. Hneď vedľa sa nachádza aj menšie múzeum zasvätené domácemu zbožňovanému futbalovému tímu Les Verts, čo znamená „Zelení“ podľa farby ich dresov.

Vyhliadkové plavby po Loire: na únik z letných teplôt a relax po náročnom programe, určite odporúčame výlet na vyhliadkovej loďke Le Grangent. Plavba je krásnym spojením kultúry a prírody, zo Saint-Victor-sur-Loire až do Saint-Etienne, ktoré je jediným mestom vo Francúzsku s vnútrozemským sladkovodným prístavom.

St Victor sur Loire

Place du Peuple: len krátkou prechádzkou z centra St.Etienne od starej radnice sa dostanete na Place du Peuple. Práve tu sa nachádzajú hlavné nákupné uličky s módnymi butikami a tiež čokoládovňami s rôznymi sladkými špecialitami.

place du peuple, st.etienne

Rue des Martyrs de Vingré: táto ulica, nachádzajúca sa v pešej zóne, je ideálnym miestom na večerné posedenie pri pive, či na ochutnanie bretónskych špecialít v pravej futbalovej atmosfére. Ak máte chuť si vyraziť na diskotéku, touto ulicou sa dostanete na námestie Place Neuve, príznačným práve nočným životom.

Doprava:
Hlavná stanica Châteaucreux je výborne spojená priamou linkou TGV vlakom do Paríža. Táto cesta trvá len 2 hodiny 40 minút. Kratšou cestou, len 40 minút expresným TER vlakom sa však dostanete do Lyonu, odchod je každých 15 minút.
St. Etienne sa nachádza blízko dvoch letísk, avšak letisko Andrézieux-Bouthéon sa využíva len na chartrové lety do exotických destinácií. Väčšie letisko, Lyon Saint – Exupéry je vzdialené len 70 km, cca 60 minút.

Vzdialenosť zo St.Etienne do ostatných hosťujúcich miest ME 2016:
Lyon – 65km
Marseille – 335km
Nice – 500km
Paris – 525km
Saint-Denis – 540km
Toulouse – 540km
Bordeaux – 600km
Lens – 735km
Lille – 750km

ME 2016 mapa EURO dejisko

Stade Geoffroy Guichard:

stade-geoffroy-guichard, st.etienne

Tento štadión je jediným z 10 francúzskych štadiónov vybraných pre účely ME, ktorý je situovaný len pár kilometrov od centra mesta. Je blízko pri železničnej stanici a dá sa k nemu dostať bezproblémovo mestskou hromadnou dopravou, to znamená električkou či autobusom. Prezývku „Le Chaudron“, teda „Kotol“ si vyslúžil vďaka atmosfére, ktorú tu domáci hráči s fanúšikmi vždy vytvoria. Nedávno bol čiastočne zrenovovaný, keď zväčšil svoju kapacitu na 41 500 návštevníkov. Zároveň sa pýši tým, že je viac šetrný k životnému prostrediu od prerábky v roku 2014.

st. etienne plan stadiona

 

Zápasy ME 2016:
Skupinové zápasy
14/06/16, 21.00: Portugalsko : Island
17/06/16, 18.00: Česko : Chorvátsko
20/06/16, 21.00: Slovensko : Anglicko

Osemfinále
25/06/16, 15.00: 2A v 2C

Užitočné linky
www.geoffroyguichard2016.com: štadión Geoffroy-Guichard
www.saint-etiennetourisme.com:  turistické informácie mesta St. Etienne
www.saint-etienne.fr: stránky mesta Saint-Etienne
www.agglo-st-etienne.fr: Saint-Etienne aglomerácia
www.saint-etienne-ateliervisionnaire.fr: Saint-Etienne región
www.reseau-stas.fr: MHD v Saint-Etienne
www.asse.fr stránka klubu Les Verts