Predstavujeme dejisko ME 2016: Marseille

MARSEILLE

Región: Provence-Alpes-Côte d’Azur
Populácia : 860 363 obyvateľov

Marseille, najstaršie mesto Francúzska, má za sebou vyše 2500 rokov histórie. Leží na slnečnom pobreží Stredozemného mora a so svojím rušným prístavom budí dojem rušného mestečka plného rozmanitých kultúr. Množstvo historických pamiatok, krásne prostredie a spojenie po všetkých možných cestách – morských aj pozemných – ponúkajú jedinečný zážitok.

Čo treba vidieť ?

Notre-Dame-de-la-Garde : kostol, týčiaci sa vysoko nad Marseille, ponúka nezabudnuteľný výhľad na celé mesto s prístavom. Stojí tu tiež zlatá socha Panny Márie s dieťaťom, známa ako „La Bonne Mère”, ktorá je symbolickou ochrankyňou mesta.

notre dame de la garde

Château d’If: zámok pôvodne postavený ako pevnosť, bol neskôr používaný ako kráľovská väznica.

CHATEAU DE IF SUR LE MER

Le Panier: je najstaršia mestská časť priamo nad starým prístavom. Nachádza sa na území pôvodného gréckeho osídlenia, teda typickou architektúrou – kamenné uličky s úzkymi schodíkmi – vytvára pravú prímorskú atmosféru. Dnes je táto časť domovom viacerých múzeí a kultúrnych centier.

marseille

Národný park Calanques: založený v roku 2012 je prvý národný park vo Francúzsku, ktorý zahŕňa nie len zemské územie, teda lesy a parky, ale aj morské prostredie. Dá sa ut vidieť množstvo vzácnych chránených živočíchov a rastlín.

Calanques1

Stade Vélodrome

Kompletne zrekonštruovaný štadión domáceho tímu Olympique de Marseille má dnes kapacitu 67 000 divákov. Rekonštrukcia za skoro 267 miliónov eur urobila zo starého štadióna areál s modernými prvkami a novou strechou.

stadevelodrome

Doprava

Marseille má vlastné medzinárodné letisko Marseille-Provence Marignane. Priamo v centre mesta je vlaková stanica Saint-Charles, čiže spojenie je možné aj vlakmi TGV.

V rámci mesta je metro, električky a samozrejme autobusová doprava.

Vzdialenosť z Marseille do ostatných hosťujúcich miest ME 2016

Nice – 215km
Lyon – 315km
Saint-Etienne – 335km
Toulouse – 405km
Bordeaux – 650km
Paris – 780km
Saint-Denis – 790km
Lens – 985km
Lille – 1000km

ME 2016 mapa EURO dejisko

Užitočné linky

www.marseille.fr – stránka mesta Marseille
www.rtm.fr/en
 – MHD v Marseille
www.marseille-provence.com
 – Marseille urban municipality
www.om.net
 – Olympique de Marseille oficiálna stránka
www.marseille-tourisme.com/en
 – informácie pre turistov