Prečo Martin Škrtel opúšťa Atalantu?

Píše Pavol Drábek

Len nedávno sme vám s radosťou oznamovali, že Martin Škrtel si zahrá Ligu majstrov v drese Atalanty Bergamo, keď s tímom Serie A podpísal v auguste zmluvu na jeden rok.

To však už neplatí. Rodák z Handlovej je od soboty voľným hráčom. Na svoje konto si nepripísal ani jeden štart v Serii A, v úvodnom kole na pôde Spal sedel na lavičke náhradníkov.

*AKTUALIZÁCIA: Martin Škrtel by sa mal podľa tureckých médií presunúť do istanbulského Basaksehiru, ktorý hrá Európsku ligu.

Naším cieľom nie je prinášať bulvárne informácie, ale objektívne zhodnotiť situáciu. Iba Martin totiž presne vie, čo skutočne stojí za jeho odchodom z Atalanty a určite vydá oficiálne stanovisko.

Z nášho pohľadu vidíme za ukončením spolupráce herný systém, ktorý tréner Atalanty Gian Piero Gasperini preferuje. Taliansky celok hrá systémom 3-4-1-2, v obrannej línii teda nastupuje iba trojica hráčov. Martin bol, tak ako vo Fenerbahce, tak aj v Liverpoole, zvyknutý na štvorčlennú obrannú formáciu.

Voľbou preto nebolo meniť zaužívaný a osvedčený herný systém tímu po úspechoch v uplynulej sezóne. Takéto informácie prinášali aj talianske médiá.

Bude vás zaujímať: Prestúpil k nemu Balotelli. Špalek: Mojím cieľom je Liga majstrov

Navyše, Atalanta si v priebehu dnešného dňa už našla náhradu a angažovala dánskeho stopéra Simona Kjaera.

Martin je typický stredný obranca, jeho úlohou je zastaviť útočné akcie súpera a dostať loptu von z pokutového územia. K jeho prednostiam patrí sila, výborná hra hlavou vo vzduchu, čítanie hry a schopnosť odstaviť protihráča od lopty. Zapadá do systému zónovej obrany a osobného bránenia.

Tento post býva často zdvojený, kde sa daná dvojica vhodne dopĺňa. Stačí si pripomenúť spoluprácu v drese The Reds, napríklad Škrtela s Aggerom alebo v reprezentačnom drese s Ďuricom.

Faktom je aj jeho vek 34 rokov, v ktorom využíva svoje obrovské skúsenosti, hrá skôr pozične, nepúšťa sa do rýchlych bežeckých súbojov a občas potrebuje zdvojiť.

Môžeme sa pýtať – nevedeli to už predtým? Aké očakávania mali obe strany pred a tesne po podpise zmluvy? Aká mala byť jeho pozícia v tíme? Podľa posledných slov Gasperiniho Martinovi systém na troch obrancov nevyhovoval. Chápeme to však ako dohodu dvoch dospelých ľudí, ktorí vedia, čo chcú. Logické a rozumné vyústenie situácie.

Áno, Atalantu čaká Liga majstrov, Škrtel si mohol zahrať proti Manchestru City, Dinamu Záhreb a Šachtaru Doneck. Momentálne ho však čaká neistá futbalová budúcnosť. Život ide ďalej.

Vo väčšine krajín je už prestupové okno uzavreté, predpokladáme, že Martin sa nebude ponáhľať a meniť adresu v nasledujúcich dňoch. Ak by plánoval návrat na Slovensko, je o ňom známe, že je fanúšikom Trnavy, hoci vyrastal v doraste Trenčína.

Peniaze pre neho nebudú na prvom mieste, myslieť bude hlavne na rodinu, je preto možné, že Škrťa uvidíme aj na slovenských futbalových trávnikoch.