Pracovali pre oba kluby a zhodujú sa: O víťazovi derby sa má rozhodovať na ihrisku

3 minúty čítania

Počas svojej trénerskej kariéry zdolal so Slovanom Trnavu, aj s Trnavou Slovan. Na najväčšie slovenské futbalové derby sa veľmi tešil. O názor k prerušenému 161. derby Spartak – Slovan sme požiadali Dušana Galisa.

„Žiaľ, oslava futbalu sa zmenila na veľkú hanbu. Som presvedčený, že pred takýmito derby zápasmi dvoch najväčších rivalov na Slovensku v prvom rade musí byť zabezpečená bezpečnosť divákov. Predpokladá sa totiž na nich aj účasť rôznych chuligánov, ktorým vôbec nejde o futbal a chcú si medzi sebou vyrovnať nejaké účty. Dá sa teda očakávať, že príde k nejakej roztržke a to nebolo prvý raz, čo sa v nedeľu podvečer v Trnave stalo.

V hľadisku bola väčšina slušných a normálnych divákov, ktorí sa tešili na toto derby, lebo sa stretol prvý s druhým. Podľa mňa organizátori zápasu nezabezpečili dostatočnú usporiadateľskú službu a preto došlo k takým nechutným výtržnostiam. Keby bolo na mne, tak by som zápas nechal opakovať, ale za tvrdých bezpečnostných podmienok. Predsa nie je možné, aby sa  v hľadisku objavilo toľko pyrotechniky, ako potom týchto ľudí pri vstupe na štadión kontrolovali? Je to veľmi smutné pre slovenský futbal, čo sa stalo, preto treba prijať také opatrenia, aby k tomu viac nedošlo“.

Sledujte nás aj na instagrame. Viac zaujímavostí zo sveta športu nájdete na @futbaltour_sk

Vladimír Ekhardt pôsobil štyri roky v Spartaku Trnava a dva roky v Slovane Bratislava, na vlastnej koži teda okúsil atmosféru tohto veľkého derby. Kde sa podľa neho stala najväčšia chyba?

„Organizátori zápasu zlyhali v prevencii, všetci sme vedeli, že je to takmer vždy rizikový súboj a žiadne poriadne opatrenia sa neurobili. Dokonca sa z internetu vedelo, že do Trnavy prídu fanúškovia z Ostravy, Rakúska a z Poľska, ktorí sa priamo na ihrisku bili. Bolo ich tam viac, ako Slovanistov a Trnavčanov. A keďže sa proti tomu nič nespravilo, neskoro už bolo hasiť oheň na streche. Takisto je nepochopiteľné, koľko pyrotechniky sa dostalo na štadión. Pritom nás normálnych ľudí kontrolovali, zobrali nám zapaľovače a ženám nejaké parfémy.

Tieto výstrelky sa mali na našich štadiónoch dávno zakázať, lebo toto už takmer s výnimkou Balkánu nikde v Európe neexistuje. Obidva fanúšikovské tábory sa od začiatku provokovali, organizátori a bezpečnostné sily neboli na derby dostatočne pripravené. Pre futbal by bolo najlepšie, keby sa zápas zopakoval a všetci vinníci, ktorí vyprovokovali bitku dostali pre výstrahu tvrdé tresty, dajme tomu päť rokov zákaz vstupu na futbalový zápas. Prečo by mali hráči a tréneri, ktorí sa celý týždeň pripravujú na zápas, pykať za chyby druhých. Nech sa rozhodne na ihrisku a nie za zeleným stolom!“   

Miroslav Bóc je už 15 rokov delegátom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a predsedom komisie delegátov Bratislavského zväzu (BFZ). V nedeľu bol delegátom tohto vyhroteného derby.

„Takúto situáciu som ešte nezažil a verím, že už ani nezažijem. Vo štvrtok bude zasadnutie disciplinárnej komisie SFZ a dovtedy vypracujem kompletnú správu o tomto zápase. Bude v nej viacero bodov, hrubé nešportové správanie divákov z jednej i z druhej strany, násilnosti na hracej ploche, prepašovanie do hľadiska celého arzenálu pyrotechniky, nezvládnuteľná usporiadateľská služba, ktorá nezasiahla, keď to bolo najviac potrebné. DK SFZ na základe mojej správy, ale tiež aj podľa vyjadrení jej niekoľkých členov, ktorí boli v Trnave a takisto obidvoch klubov, rozhodne o výške trestov. Podľa mňa to bola zorganizovaná a dohodnutá akcia nejakej skupiny, aby násilie, výtržníctvo, škandalózne scény a arogancia vyhrali nad futbalom,“ zdôraznil skúsený funkcionár.

Tento incident na slovenskej ligovej scéne v jej novodobej histórii síce nemá obdobu, no aj 17. marca 1968 sa v Trnave nedohral zápas medzi Spartakom a Slovanom. Vtedy preplnený trnavský štadión nevydržal nápor divákov. Po góle Módera v 29. min na 1:0 v prospech hostí sa bariéra na jednej z tribún za bránou prelomila a ľudia popadali na trávnik. Zranených bolo šestnásť divákov. Duel sa z bezpečnostných dôvodov nedohral. Za zeleným stolom sa potom rozhodlo o kontumačnom víťazstve Slovana. Historický prvý majstrovský titul však nakoniec získala Trnava a odvtedy medzi obidvomi klubmi sa ešte viac prehĺbila rivalita.

ODPORÚČAME: Mikulášsky darček pre malých aj veľkých fanúšikov – futbalové adventné kalendáre