Pozadie futbalových stánkov: Na Tehelnom poli sa očakávajú plné tribúny

3 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Stredoeurópske derby v 2. predkole Ligy majstrov vo futbale medzi ŠK Slovan Bratislava a Ferencváros Budapešť na seba strhlo obrovský záujem širokej verejnosti.

Rivali a historicky najúspešnejšie mužstvá vo svojich krajinách sa po 30 rokoch stretli v najprestížnejšej európskej súťaži. V prvom meraní síl v Budapešti (Slovan vyhral 2:1) bolo vypredané a to isté možno čakať aj v stredajšej odvete na Tehelnom poli, ktoré by malo byť po druhý raz. Predtým sa tak stalo na ligovom zápase Slovana s Trnavou 3. marca 2019, keď obidvaja rivali pokrstili nový NFŠ. V súčasnosti teda obidva kluby hrajú na nových krásnych štadiónoch.

Veľa skvelých bitiek na medzinárodnej úrovni

V minulosti na starom Tehelnom poli sa odohralo veľa skvelých bitiek hlavne v podaní mužstiev Slovana, čs. reprezentácie a tiež aj slovenskej reprezentácie. Predstavili sa tu veľké kluby ako Real Madrid, AC Miláno, Tottenham Hotspur, Borussia Dortmund, 1. FC Kaiserslautern, Anderlecht Brusel,  Ajax Amsterdam, AC Turín, Derby County a ďalšie. Reprezentácie ČSSR a Slovenska na Tehelnom poli narazili na Brazíliu, Francúzsko, Španielsko, Nemecko, Anglicko, Portugalsko, Česko, Juhosláviu, Turecko, Rusko, Chorvátsko a mnohé iné výbery. Naposledy na starom štadióne hralo Slovensko 14. novembra 2009, keď vyhralo nad USA 1:0.

Zdroj: skslovan.com

Stavba nového štadióna bol nekonečný príbeh

Stavba Národného futbalového štadióna (NFŠ), resp. nového Tehelného poľa bola veľmi zdĺhavá. Predovšetkým priaznivci Slovana ale aj celého slovenského futbalu sa ho dočkali až po deviatich rokoch, troch mesiacoch a piatich dňoch. Dolu Dunajom teda pretieklo veľa kubíkov vody, kým sa ťahanice okolo výstavby nového štadióna skončili a mohlo sa začať stavať. Základný kameň nového štadióna poklepali až 1. septembra 2016.

Práce na ňom o však onedlho nabrali skutočný spád a štadión s kapacitou 22 500 miest sa v súčasnosti radí do kategórie 4 podľa smernice Európskej futbalovej únie (UEFA). Pôvodne plánované výdavky na výstavbu štadióna (75 miliónov eur) boli prekročené v dôsledku zdraženia stavebného materiálu a ceny práce zhruba o 25 miliónov eur. Podľa odhadov mali celkové náklady atakovať približne 100 miliónov eur.

Weiss sa spolieha na podporu divákov

Čestnou úlohou ,,odomknutia“ Tehelného poľa bol poverený Alexander Vencel st., majster Európy z ME 1976 z Belehradu, skutočná legenda belasých.

,,Slovan má teraz krásny štadión, na ktorom sa môžu hrať aj veľké zápasy v rámci UEFA. Zaslúži si, aby naň chodilo veľa divákov, aspoň 10-tisíc na každý ligový zápas. Verím, že na súboj s Ferencvárosom bude Tehelné pole vypredané. Čakám ťažký a poriadne emočný zápas. S podporou našich skvelých fanúšikov by sme však mohli vyradiť veľmi silného súpera,“

vraví tréner belasých Vladimír Weiss st.

Krst zažil počas zápasu Ferencváros – Chelsea

Ferencváros dlhé roky hrával na štadióne Floriána Alberta, jedného z najlepších futbalistov histórie a držiteľa Zlatej lopty v roku 1967. Búrať ho začali koncom marca 2013 a štvorhviezdičkový štadión svoj krst zažil 10. augusta 2014 počas zápasu Ferencváros – FC Chelsea. Postavili ho teda v rekordnom čase, o čom u nás môžeme iba snívať. Svoj podiel na tom mal aj premiér Maďarska Viktor Orbán. Tento futbalový fanatik využíva futbal na budovanie národnej identity. Najviditeľnejším krokom boli rozsiahle investície do štadiónov. Nový štadión Ferencvárosa s názvom Groupama Arena bol postavený zo štátnych zdrojov za oficiálnu sumu 63 miliónov eur.

Zdroj: Facebook / @sestakstanislav11

Zahrali si tu aj traja Slováci

V roku 2015 dostal štadión ocenenie Najlepšia nová stavba v rámci prestížnej ankety The Stadium Bussines Award. Až do dokončenia Puskásovho štadióna bol aj domovom maďarskej reprezentácie a hral sa tu aj v pekelnej atmosfére súboj kvalifikácie ME 2020 Maďarsko – Slovensko (1:2) 9. septembra 2019. V zeleno-bielom drese si na tomto štadióne zahrali aj traja Slováci. Najprv to bol bývalý reprezentant Stanislav Šesták, nasledoval Michal Škvarka a potom ešte Róbert Mak.

Šéfmi sú vysokopostavení ľudia

Zdroj: Twitter / @Toth_Peter_Szeg

Na čele Slovana je už od leta 2008 Ivan Kmotrík st., podľa magazínu Forbes jeden z najbohatších Slovákov v oblasti športu. Ferencvárosu šéfuje vysokopostavený politik Gábor Kubatov, jeden zo štyroch viceprezidentov vládnej strany Fidesz. V maďarskom futbale nejde o nič nezvyčajné, keď viaceré kluby riadia politici alebo s nimi spriatelení funkcionári.

Poďte s nami povzbudiť Slovan v odvete predkola LM:  Vstupenka na zápas Slovan Bratislava – Ferencváros od 25 eur