Pôjde nórsky svojrázny futbalista Erling Haaland v šľapajach Ibrahimoviča?

Na čítanie nasledujúceho textu vám stačia 4 minúty

Na ihrisku ostrostrelci, akých je len málo. Strhávajú na seba všetku pozornosť, len málokedy o nich neviete. Mimo trávnik občas trochu svojrázne postavy svetového futbalu. Kam prídu, je ich plno. Čím sú si podobní legendárny Zlatan Ibrahimovič a budúcnosť svetového futbalu Erling Haaland?

Jeden druhému by mohli byť otcom. Zatiaľ čo tridsaťdeväťročný rodák zo švédskeho Malmö Zlatan Ibrahimovič (AC Miláno) mimo svojich výstredností, na ihrisku zreje ako víno, o devätnásť rokov mladšiemu Nórovi Erlingovi Haalandovi (BVB Dortmund) sa veštila od útleho veku veľká budúcnosť, ktorá v posledných rokoch naberá reálne obrysy.

Stále má ale všetko pred sebou. Mnohí možno neviete, že Erling je rodákom z anglického Leedsu, kde jeho otec Alf-Inge Haaland v tej dobe hral Premier League za miestny tím Leeds United FC. O tom, koho bude malý Erling reprezentovať však nebolo nikdy pochýb.

Zabijak zo Severu a spolu s ním ďalšie zázračné dieťa nórskeho futbalu Martin Ødegaard, v súčasnosti na hosťovaní z Realu Madrid v londýnskom Arsenalu, majú vytvoriť po rokoch silnú reprezentáciu krajiny zo Škandinávskeho polostrova.

Madrid looks north: Haland, Odegaard, Gudjohnsen ...

Najlepší od Lewandowskeho

„Ibra“ aj Erling sa dostali do sveta veľkého futbalu postupnými krôčikmi a stávka na istotu sa vyplatila. Zlatan išiel z Malmö do Ajaxu, kde dostal už ako mladý hráč veľa priestoru a v ďalších rokoch nasledoval svetoznámy angažmán v Juventuse, Interi Miláno, FC Barcelona, AC Miláno, Paríž St. Germain či Manchestri United. V rokoch 2018 a 2019 si odskočil do americkej MLS, kde mimochodom za LA Galaxy nastrieľal 52 gólov v 56 zápasoch, a zdalo sa, že veľká kariéra sa blíži ku koncu.

Potom sa ale vrátil do klubu svojho srdca AC Miláno a tam stále dokazuje, že ani zďaleka nepatrí do starého železa. Naopak sa ako ústredná postava tímu snaží vrátiť Rossoneri späť na taliansky trón.

Taktiež Haaland postupoval zvoľna. Vedel, aký talent v ňom drieme, nebolo sa kam ponáhľať. Z Nórska zamieril najprv do známej akadémie Red Bullu Salzburg, za ktorý okamžite zaznamenal aj svoje prvé góly v milionárskej Lige majstrov. Od začiatku roka 2020 už vyčíňa v drese nemeckého Dortmundu, kde sa ihneď zaradil medzi kľúčové postavy ofenzívy. „Takého útočníka sme nemali od odchodu Roberta Lewandowskeho,“ rozplýval sa nad ním samotný kapitán Borussie Marco Reus.

Superlatívy sa na neho hrnú zo všetkých strán, popularita strmo stúpla, počet sledujúcich na jeho instagramovom účte prekonal šesť a pol milióna a každým dňom raketovo narastá. Očakávania sú enormné. „Som len chlapec z Bryne a stále ním budem. Potrebujem zostať verný sám sebe. To sa nezmenilo. Jednoducho to musím byť stále ja, „uisťuje ale Erling Haaland.

Ibrahimovič i Haaland spoliehajú na svoju fyzickú prípravu a silovú kondíciu. Len máloktorý obranca sa im dokáže dostať pod kožu. Haaland určite oveľa viac ťaží zo svojich rýchlostných dispozícií, Ibrahimovič zase spolieha na svoje skúsenosti a výber miesta … Skrátka inštinkt zabijaka. Toto u nórskeho zázračného dieťaťa určite príde s vekom. V šestnástke ho brániť nechcete už teraz.

Voľno si užíva viac, než intenzívne

A ďalšia podobnosť s Ibrom? Haaland už tiež ukázal, ako vie byť ostrý na novinárov. Nenechá si nič páčiť. Rovnako ako jeho o poznanie skúsenejší švédsky kolega. A skrátka žije tak, ako uzná za vhodné. Málokedy si nechá poradiť a voľno po sezóne si na svoj vek vie užiť viac, než intenzívne. Potom, čo na svoj Twitter účet umiestnil fotku, na ktorej sa fanúšikom predstavil v úlohe drevorubača, viedli jeho kroky do nočného klubu. A práve tam sa niečo pokazilo. Útočníka, o ktorého služby sa usiluje napríklad Real Madrid, totiž v skorých ranných hodinách natočili pohotoví fanúšikovia.

Na videu nebol Haaland zrovna vo svojej koži. Zjavne opitý sa dostal do slovnej potýčky s niekoľkými vyhadzovačmi. Tí totiž usilovali o to, aby supertalent Dortmundu z nočného klubu odišiel. Inokedy zase, keď sa mu úplne nepáčia otázky novinárov, ukáže svoje ego a dokáže odpovedať so svojim mladistvým úsmevom pokojne jedným slovom, aby ukázal, kto je pánom situácie. Presne také momenty charakterizujú aj Ibrahimoviča.

Nenájde byt, kúpí si hotel

„To, čo John Carew vie s futbalovou loptou, ja zvládnem s pomarančom.“

„Najskôr som išiel doľava, on tiež. Potom som išiel doprava, a on tiež. Následne som išiel zase doľava, a on išiel na párok.“

„Hľadáme nejaký byt. A keď žiadny nenájdeme, proste si kúpime hotel.“

„Príď večer ku mne domov a uvidíš, či som gay. A zober so sebou aj sestru.“

„Prišiel som ako hrdina, odchádzam ako legenda.“

„Svetový šampionát bezo mňa by nebol svetovým šampionátom.“

To je len malá vzorka výrokov, ktorými Zlatan upútal celý futbalový svet. „Keď príde do vášho domu, vy ste v tej chvíli jeho hosťom,“ popisoval jeho výstredné správanie jeden z bývalých spoluhráčov. Zlatan Ibrahimovič je skrátka svetovým fenoménom nielen pre svoje schopnosti na ihrisku, ale aj pre nadľudský charakter, akým sa prezentuje. Dočkáme sa niečoho podobného aj u Haalanda?

Na začiatku novej rivality?!

Čo je dôležitejšie, v budúcnosti sa Haaland môže pokojne uchádzať o zisk Zlatej lopty. Na túto métu Zlatan v konkurencii Cristiana Ronalda a Lionela Messiho nikdy nedosiahol. Erling Haaland (20) a Kylian Mbappe (22) – zázračné dieťa francúzskeho futbalu a možný nástupca Thierryho Henryho. To majú byť hviezdy budúcnosti, talent majú mimoriadny. Je viac ako pravdepodobné, že jeden z nich v blízkej dobe zamieri do Realu Madrid. Kráľovský klub o nich usiluje ako o možnú náhradu za Karima Benzemu. Bližšie k angažmánu v Madride má momentálne asi Mbappé, ale uvidíme.

Obaja sú už dnes pod drobnohľadom a každý hľadá aj ten najmenší detail, v čom je ktorý z nich lepší. Obaja sú výnimoční. Prestížnu cenu Golden Boy, ktorá každoročne ukazuje svetu najtalentovanejšieho futbalistu, už vyhrali obaja – Mbappé v roku 2017, Haaland o tri roky neskôr. Obaja sú ešte len na začiatku svojej kariéry a my sa môžeme len tešiť a dúfať, že pomaly vzniká ďalšia legendárna „rivalita“, ktorá poženie oboch dopredu. Rovnako ako tomu bolo aj v prípade spomínaných Ronalda s Messim.

NÁŠ TIP: Nenechajte si ujsť novinky v našom FAN shope.
Potešte svoju futbalovú dušu suvenírmi a praktickými fanúšikovskými predmetmi už od 0,99 €.