Podujatie, ktoré spája svet: Šampionát v Rige stelesňuje dôvod cestovania za športom

3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Riga naposledy hostila majstrovstvá sveta v hokeji v roku 2021, ale turnaj bol bez fanúšikov a v dobe, kedy celú planétu sužovala pandémia koronavírusu. Vzhľadom na to, že MS 2023 mali pôvodne organizovať Rusi, IIHF musela reagovať. Šancu opäť dostala Riga a fínske Tampere, kde sa turnaj hral aj pred rokom. 

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

V Rige je čo obdivovať

Hlavné mesto Lotyšska je krásne. Riga ponúka historické centrum, úžasnú architektúru a množstvo pamiatok, ktoré sú lákadlom pre každého turistu. Nádherné je okolie rieky Daugava, ale aj typické uličky či pamätníky, ktoré pripomínajú pestrú, no náročnú minulosť lotyšského ľudu. Riga je moderná, má vybudovanú a prepracovanú sieť cyklotrás, pričom všade sa dostanete veľmi rýchlo, čo je veľkou devízou. 

Lotyšsko vstúpilo do Európskej únie v máji 2004, rovnako ako Slovensko. Celé Pobaltie prosperuje, čo je nielen lotyšský prípad, ale aj estónsky a litovský. Pre turistov z našej krajiny je pozitívom taktiež fakt, že sa v krajine platí eurom. K tomu dodajme nádherné slnečné počasie, teplotu na úrovni 22 stupňov Celzia a dostanete dejisko, ktoré je pre usporiadanie majstrovstiev sveta v hokeji absolútne dokonalou voľbou. 

Organizátori to zvládajú, problémom je len kvalita piva

Mesto žije šampionátom. Čím bližšie idete k Riga Aréne, kde sa hrajú zápasy aj „slovenskej“ skupiny, tým viac sa vám atmosféra dostáva “pod kožu”. Stretnete tu nielen pretlak domácich priaznivcov, ale veľa fanúšikov pricestovalo aj z Českej republiky, Nórska, Slovinska, Švajčiarska, Kanady a samozrejme zo Slovenska. 

MS šliapu ako hodinky, je dostatok suvenírov, jedla a v neposlednom rade aj piva. I keď, zaznievali názory, že keby vám predali takto načapované pivo v Česku, bolo by to hodné súdu. Nie je pena, nie je pivo, či ako sa to hovorí. 

Lotyšom s atmosférou pomáhajú aj skvelí Slováci a Česi

Z toho, čo sme mali možnosť vidieť, boli najlepšie kulisy na domácich Lotyšov (prirodzene), Slovákov a Čechov. Na tribúnach to ale aspoň v momentoch žije v každom zápase, je krásne vidieť, že sa diváci bavia a nadväzujú nové priateľstvá. Na prvý pohľad môžete vidieť česko-slovenské partie, ale napríklad aj slovinsko-švajčiarske či nórsko-lotyšské. 

Z nášho pohľadu IIHF rozhodne neurobila chybu, keď dala Rige možnosť usporiadať majstrovstvá sveta po dvoch rokoch znovu, ale tentokrát aj s divákmi. Ukrátené by totiž nebolo iba samotné mesto, ale aj priaznivci zo všetkých kútov sveta. 

Ak ste niekedy uvažovali o tom, že na MS v hokeji vycestujete, určite neváhajte. Je to jeden z najkrajších športových zážitkov, aké môžete počas svojho života absolvovať. Naplno totiž máte možnosť pochopiť, aký je svet malý a uvedomiť si, že hľadať to, čo máme spoločné a stavať na tom, je jediný prístup, ktorý má zmysel.