PL Focus #39: Bola to nezabudnuteľná sezóna

Premier League Focus je pravidelnou rubrikou televízie DIGI Sport

Premier League ponúkla fantastickú sezónu, vybrali sme 5 naj, ktoré ju definovali.

1. MANCHESTER CITY A LIVERPOOL FC

Hrali svoju vlastnú ligu. Oba tímy nielen prekonali, ale stanovili nové rekordy klubovej i ligovej histórie. Ich dominanciu predpokladáme aj v nasledujúcej sezóne a náskok cca 30 bodov pred zvyškom „Big6“ je mimoriadny.

Pre Liverpool je kruté, že svoj jediný zápas prehral práve s aktuálnym majstrom, ale sezóna sa pre nich ešte môže skončiť „happyendom“. Vyhrajú 1. júna Ligu majstrov?

Citizens majú na dosah historické treble. Ešte nikdy v histórii žiaden klub nedokázal vyhrať všetky domáce trofeje. Po Carabao Cupe a ligovom triumfe majú na dosah aj FA Cup, ktorý uvidíte aj v našom priamom prenose už túto sobotu 18. mája vo Wembley.

2. WOLVERHAMPTON WANDERERS

Nováčik ligy? Kdeže. Klub odohral fantastickú sezónu a pôsobil v nej ako „starý vlk“. Šestnásť bodov s tímami z veľkej šestky, celkovo miesto číslo sedem a získaných 57 bodov – to nedokázal žiaden tím, ktorý ešte pred rokom pôsobil v EFL Championship.

Portugalská futbalová škola a celkový prejav tímu si právom vyslúžil rešpekt a uznanie. Že skončia v poradí ligovej tabuľky hneď za slávnym Manchestrom United, iba dokazuje paradoxy futbalu…

3. TOTTENHAM HOTSPUR ŠTADIÓN

Čakanie ako na Godota. Nie a nie ho dostavať, ale napokon to stálo za všetky tie libry a štrajky. Brexit navýšil konečnú cenu o cca 20 percent a nikto presne nepriznal o koľko sa vlastne navýšil pôvodný rozpočet 750 miliónov, ale takmer miliardový štadión sa razom stal pýchou Londýna i celej Premier League.

Ešte to chvíľu potrvá, kým sa kohúti definitívne usadia, ale trend je jasný. Multifunkčná aréna bude dvakrát za rok hostiť aj zápas NFL, ale prioritou pre Tottenham bude konečne úspech a trofeje na domácej scéne.

4. VAR

Kolíska futbalu verná tradíciám ešte najnovšie technológie neprijala. Na radosť všetkých konzervatívcov, ale na smútok každého pokrokového fanúšika. Debaty, či to má, ale nemá zmysel, končia pri každom spornom momente, ktorý zmení výsledok zápasu. Koľko gólov, faulov či ofsajdov malo alebo nemalo byť, bolo častokrát hlavnou témou po sporných momentoch, lebo rozhodcovia nemali po ruke video systém „spravodlivých“.

Iné ligy v Európe ho zaviedli a viac či menej úspešne využívajú, ak to situácia potrebuje. V sezóne padol okrem iného aj pamätný výrok: „je to najlepšia liga na svete, ale pískajú v nej najhorší rozhodcovia.” VAR by možno vyriešil aj to.

5. ANGLICKÁ DOMINANCIA V EURÓPE

Ďalší z rekordov sezóny. Ešte nikdy nebolo kvarteto z jednej krajiny vo finále Ligy majstrov a Európskej ligy. Aj to dokazuje, že celá sezóna bola výnimočná a postavenie i plusový koeficient pre Anglicko je zaslúžený.

Domáci sa od MS v Rusku vezú na pozoruhodnej vlne úspechu. A až trojica tímov z hlavného mesta Anglicka (Tottenham, Chelsea, Arsenal) dokazuje, že marketingovo je Londýn aj hlavným futbalovým mestom Európy.

Sezónu ukončíme vo Wembley. Aj za účasti kráľovskej rodiny sa odohrá tradičný súboj o najstaršiu pohárovú trofej sveta.

Vyhrá ju superfavorit alebo prekvapí outsider? Duel Manchester City – Watford sledujte v sobotu podvečer na DIGI SPORT 1. Už teraz sa tešíme, čo všetko nám prinesie nová sezóna 2019/2020.

GÓLY KOLA

Záverečné kolo sezóny ponúklo hotovú gólparádu. Jonjo Shelvey sa predviedol v plnej kráse a keby nebol tak často zranený, takýchto gólov mohlo byť oveľa viac. Jefferson Lerma sa vyhecoval proti Crystal Palace, ale Bournemouth v poslednom kole v Selhurst Parku body neuhral. Nevídané sólo predviedol kapitán West Hamu Mark Noble a aj vďaka nemu skončili kladivári napokon v top 10.

Do zostavy City sa vrátil aj Riyad Mahrez a Alžírčan posadil pekne na zadok Lewisa Dunka, jeho nemohúcny pohľad stojí fakt za to.

ZÁKROKY KOLA

Liverpoolu chcel pokaziť v domácom prostredí náladu Rui Patricio z Wolverhamptonu, ale aj tak dvakrát inkasoval. Kasper Schmeichel vychytal ofenzívne esá Chelsea a Mat Ryan v prvom polčase robil starosti ManCity. Posledné kolo sezóny si vychutnal aj Lukas Fabianski, kladivári po devätnástich rokoch vyhrali na Vicarage Road.

MOMENT KOLA

A je to tu. ManCity obhájil majstrovský titul a už teraz sa dá povedať, že futbalisti City na čele s Pepom Guardiolom patria medzi velikánov anglickej PL. O týždeň ich čaká ešte veľké finále FA Cupu a môžete si byť istí, že Citizens nachystaní budú.

SUMÁR KOLA