PL Focus #38: Ideme do finále! Škoda

Premier League Focus je pravidelnou rubrikou televízie DIGI Sport

Najlepšia liga na svete ponúkla nezabudnuteľnú sezónu. Finálnu podobu tabuľky spoznáme až v jej úplne poslednom, teda 38. kole.

Od augusta 2018 až do mája 2019 sme prežívali fantastické výkony top tímov Európy, ale aj šokujúce prekvapenia, skvelé individuálne výkony hráčov i manažérov, čo iba dokazuje, že Premier League dozrela kvalitou a sledovanosťou na špičkový globálny športový produkt.

Po pondelkovej dohrávke (Manchester City – Leicester 1:0) je Vincent Kompany právom označovaný za „Pána Kapitána“. Už roky je symbolom novej éry Citizens a jeho exportná delovka sa môže stať ikonickým gólom celej majstrovskej sezóny „Sky Blues“.

Agüero a spol. by možno gól nedali ani do zajtra, ale zodpovednosť na seba prevzal líder a svojim gólom s číslom 20, ale pravdepodobne najdôležitejším, rozhodol o osude zápasu i celej sezóny. Domáci tak ťahajú sériu 13 výhier v rade za sebou, na Etihad Stadium dali celkovo už 100 gólov v sezóne a smerujú za obhajobou majstrovského titulu.

Morálnym víťazom bude pre mnohých Liverpool FC. Je kruté, že svoj jediný zápas prehral práve s ManCity. Ale sériou remíz prišli The Reds o nádejný náskok na začiatku roka, takže na vytúžený titul sa na Anfield bude zase čakať. Dokedy?

Sezóna sa pre Manchester United skončila opätovným rozkladom kabíny, hernou i výsledkovou krízou a krutým K.O. bez miestenky v Lige majstrov. Chelsea sa naopak chytila a predbehla rivalov, ktorí senzačne postrácali body v posledných kolách.

Aubameyanga bude ešte dlho prenasledovať nepremenený pokutový kop zo súboja práve s Tottenhamom. Tie stratené dva body v konečnom účtovaní náramne chýbajú…

Spurs zradila maródka, úzky káder i stratená forma, ale pred posledným kolom majú tromfy na svojej strane.

Cardiff, Fulham a Huddersfield nahradia nové kluby a snáď nebudú iba do počtu. Norwich City, Sheffield United doplní ešte tretí do partie po napínavých play-off súbojoch aj v našich priamych prenosoch:

14.5. WBA – Aston Villa
15.5. Leeds United – Derby County

Záverečné 38. kolo ešte môže priniesť niekoľko prekvapení, ale pozornosť sústredíme na majstrovský finiš dvoch kandidátov a prinesieme celkovo až 3 priame prenosy s rovnakým časom výkopu 16:00:

Brighton – Manchester City (DS4)
Liverpool – Wolverhampton (DS1)
Leicester – Chelsea (DS2)

Fandite svojim klubom a sledujte posledné duely tejto sezóny Premier League exkluzívne na DIGI Sport.

GÓLY KOLA

Leander Dendoncker si zvykol na PL veľmi rýchlo a jeho gól proti Fulhamu napokon znamenal, že si vlci zahrajú v pohárovej Európe. Salomon Rondon po prvýkrát v živote strelil v PL 10 gólov, ale na body proti Liverpoolu to nestačilo. Zásah Bobbyho Reida z Cardiffu takisto prišiel neskoro a jeho Bluebirds tak definitívne zostupujú do Championship. Gonzalo Higuaín zas Chelsea vystrieľal Ligu majstrov.

ZÁKROKY KOLA

Kasper Schmeichel predviedol proti ManCity niekoľko skvelých zákrokov, ale jeho večer to napokon nebol. Sergio Rico privádzal do zúfalstva hráčov Wolves a je otázne, či španielsky gólman zostane v západnom Londýne aj v novej sezóne. Skvelú španielsku brankársku školu predviedol v súboji s Cardiffom aj Vicente Guaita a pochvalu si zaslúži aj Mat Ryan. Austrálčan bol jednoznačne najlepším hráčom Brightonu na Emirates Stadium.

MOMENT KOLA

Vinny nestrieľaj, prosím nestrieľaj! Kapitán City to má v Manchestri ťažké, jeho spoluhráči nechcú, aby strieľal spoza šestnástky. Aká škoda. Kompany zaznamenal svoj prvý ligový zásah v tejto sezóne a jubilejný stý pre City doma na Etihad Stadium. Skúsený Belgičan zrejme strelil svoj najcennejší gól v kariére.

SUMÁR KOLA