PL Focus #34: Prognózy hlásia: bude to o bod!

Premier League Focus je pravidelnou rubrikou televízie DIGI Sport

Športoví novinári a bookmakeri stávkových spoločností v Anglicku sa zhodli v odhade, že o majstrovskom titule by mal rozhodnúť jeden bod.

51 percent tipuje Liverpool (95 bodov) a 49 verí Manchestru City (94 bodov). Faktormi zmeny sú okrem žrebu domácej súťaže aj hracie dni Ligy majstrov a predpokladaný postup oboch top kandidátov minimálne do semifinále. Ale ako vraví starý vtip: povedzte Bohu o svojich plánoch, aby sa dobre zasmial…

Boj o elitné kvarteto bude ešte napínavejší. Supermoderný štadión Spurs by mal byť katalyzátorom novej éry, ale štatistiky majú svoju pravdu. Trvá to v priemere 1,5 sezóny, pokiaľ sa klub skutočne usadí na svojom domácom štadióne.

Večného rivala už Tottenham konečne definitívne predbehol. Majú o 1802 sedadiel viac, ako Emirates otvorený v roku 2006. Nekonečná rivalita oboch klubov tak priniesla na scénu minimálne najvyšší štandard svätostánkov svetovej úrovne.

Nezabúdajme na Olympijský štadión, kde hráva West Ham United, takže je otázne či a kedy tento hendikep dobehne Chelsea. Komfortom a kvalitou je tak Londýn naozaj hlavné mesto európskeho futbalu.

Ak by mali tieto parametre vplyv aj na tabuľkové poradie, tak potom naozaj Tottenham a Arsenal vyradia z bojov Chelsea či Manchester United…

FAKTY 33. KOLA

– Liverpool dokázal uhrať až 16 bodov v zápasoch, keď prehrával, čo je najviac, a svedčí o jeho majstrovských ambíciách. (Southampton – Liverpool 1:3).

– Crystal Palace získal až 59 percent bodov na súperových trávnikoch (23 z 39) a uspel aj proti Dúbravkovi (Newcastle – Crystal Palace 0:1).

– Vo veku 36 rokov a 233 dní sa stal Phil Jagielka najstarším strelcom sezóny, keď upratal náhodne odrazenú loptu do brány Bernda Lena, vďaka čomu Everton konečne dokázal poraziť Arsenal 1:0.

– Pondelky sú na Stamford Bridge vítané. Chelsea takto zakaždým doma vyhrala alebo aspoň remizovala od decembra 1994. (Chelsea – West Ham 2:0)

Ligový pelotón sa rozbehne už v piatok zápasom Leicester – Newcastle, pokračuje cez víkend a končí až pondelkovou dohrávkou Watford – Arsenal. Zápas týždňa sa odohrá na Anfield a obom súperom ide o veľa! Remíza nestačí, ale história sa k nej prikláňa: z ostatných 6 duelov až 4 skončili deľbou bodov, najčastejšie výsledkom 1:1.

Ako sa to skončí tentokrát uvidíte v našom priamom prenose: Liverpool – Chelsea od 17:00 exkluzívne na DIGI Sport.

GÓLY KOLA

Naša gólová rubrika je po tomto víkende o čosi chudobnejšia. Za líšky strieľa dôležité góly v boji o pohárovú Európu Jamie Vardy, no v Leicestri sa udomácnil aj Youri Tielemans. Burnley sa zas môže spoľahnúť na dvojicu Barnes – Wood, vďaka čomu záchrana vyzerá opäť reálnejšie. V pondelok večer opäť exceloval Eden Hazard, ktorý si z kladivárov urobil kužely.

ZÁKROKY KOLA

Kasper Schmeichel nulu v Huddersfielde neudržal, ale jeho reflexy sú na vysokej úrovni. Kúsky Angusa Gunna naopak svätcom nakoniec na body proti Liverpoolu nestačili a rovnako „pochodil” aj Ben Hamer z Huddersfieldu.

MOMENT KOLA: SALAHOV GÓL ČÍSLO 50

Tak konečne mu to tam padlo. Mo Salah držal gólovú diétu od začiatku februára, ale keď to jeho Liverpool potreboval, tak konečne zasiahol. Prekliatie, ktoré trvalo osem súťažných zápasov, je minulosťou. A Egypťan okrem neho zlomil aj 50-gólovú hranicu vo farbách The Reds.

SUMÁR KOLA

PRIAME PRENOSY NA DIGI SPORT 4

Piatok 12.4.
20:55 Leicester – Newcastle (komentuje M. Lukáč)

Sobota 13.4.
13:25 Tottenham – Huddersfield (M. Lukáč)
15:55 Burnley – Cardiff (M. Lukáč)
18:25 Manchester United – West Ham (M. Skáčik)
20:30 Záznam Southampton – Wolverhampton(F. Mentel)
22:25 Záznam Fulham – Everton (M. Skáčik)

Nedeľa 14.4.
15:00 Crystal Palace – Manchester City (M. Lukáč)
17:00 Liverpool – Chelsea (M. Lukáč, v štúdiu privíta Marek Skáčik Andreja Perneckého)

Pondelok 15.4.
20:55 Watford – Arsenal (M. Skáčik)