PL Focus #31: Vyhrať ligu alebo byť najlepší v Európe?

Premier League Focus je pravidelnou rubrikou televízie DIGI Sport

Samozrejme, aj jedno, aj druhé. Ale pre viacerých adeptov nastáva obdobie, počas ktorého je potrebné rozumne rozložiť formu, sily i schopnosti celého mančaftu. A veriť, že šťastie bude naklonené…

Po 48 rokoch sa až 6 anglických klubov dostalo do štvrťfinále európskych pohárov (4 v Lige majstrov, 2 v Európskej lige), čo dáva reálnu nádej na minimálne finálovú účasť. Po rokoch dominancie tímov z Pyrenejského polostrova vítaná zmena. Zlé jazyky tvrdia, že napriek tomu „ušatú trofej” vyhrá Barcelona alebo Juventus…

Víkend ponúkol zmes ligových i pohárových duelov a veru, boli to nervy i prekvapenia.

Vraj najlepší stopér a najlepší brankár (Virgil van Dijk a Alisson Becker) vyrobili na Craven Cottage zmätok, čo využil Ryan Babel na vyrovnávajúci gól, ale šokujúci výsledok z toho napokon nebol. Fulham podľahol Liverpoolu 1:2, lebo veterán James Milner premenil pokutový kop.

Ten kameň, ktorý spadol zo srdca fanúšikom „The Reds” i Jürgenovi Kloppovi, sme počuli až pod Tatrami.

Na Olympijskom štadióne v Londýne to bola sedem gólová prestrelka (West Ham United – Huddersfield 4:3), v ktorej mal hlavné i víťazné slovo Chicharito. V Goodisonovom Parku zas zrejme Everton pochoval nádeje Chelsea na elitnú štvorku po prekvapujúcej výhre 2:0. Zachráni Sarriho na lavičke „The Blues” prípadný triumf vo finále Európskej ligy?

FA Cup priniesol senzačný obrat „Sky Blues” vo Walese. Swansea po polčase vyhrávala 2:0, aby nakoniec vypadla po prehre 2:3. Citizens tak zostávajú v hre o ďalšie tri trofeje, naopak ich mestský rival United vypadol!

Práve doteraz najslabší výkon tímu, ako to zhodnotil Ole Gunnar, bol veľkým prekvapením štvrťfinále, ale klobúk dolu pred výkonmi v celej sezóne, aké fanúšikom ponúka Wolverhampton.

Portugalská futbalová škola prináša body i rekordné výsledky ambiciózneho nováčika ligy. Vyradenie top favorita a semifinálová účasť vo Wembley je zaslúženou odmenou pre celý klub. Wolves vyhrali FA Cup pred 59 rokmi a manažér Nuno Espirito Santo sa pokúsi preniesť pozoruhodnú ligovú formu aj do najstaršej pohárovej súťaže sveta.

V Premier League sú postrachom, keď dokázali s tímami z Big 6 uhrať mimoriadne výsledky: 4 výhry, 4 remízy, 3 prehry. S vlkmi sa neradno zahrávať, ich forma najmä na domácom Molineux štadióne je skvelá.

Reprezentačná prestávka prinesie úvodné kvalifikačné súboje. Takže meníme klubové farby za tie národné a spoločne fandíme Slovensku!

GÓLY KOLA

Salomon Rondon patrí medzi tradičných zakončovateľov, ale proti Bournemouthu nás presvedčil o tom, že je aj fantastický exekútor priamych kopov. Straky napokon ratovali aspoň bod, o čo sa postaral nevídaným volejom Matt Ritchie.

James Maddison pomohol líškam k cennému víťazstvu proti Burnley, keď to foxes nezabalili ani napriek početnej nevýhode. Karlan Grant z Huddersfieldu dal dva parádne góly proti West Hamu, ale jeho teriéri sa aj tak z bodov netešili.

ZÁKROKY KOLA

Aj tento víkend nám priniesol top zákroky brankárov z PL. Jordan Pickford čaroval proti Chelsea a pred reprezentačnou prestávkou ukázal niekoľko skvelých momentov. Lukasz Fabianski podržal kladivárov a aj vďaka nemu to uhrali proti Huddersfieldu na víťazstvo.

Kasper Schmeichel zas vychytal Mateja Vydru a tak líšky obrali o všetky body domáce Burnley.

HRÁČ KOLA

Javier Hernandez prišiel do zápasu s Huddersfieldom až v druhom polčase, ale stálo to za to. Mexičan znova potvrdil, že v pokutovom území je skutočným predátorom. V záverečnej desaťminútovke dal dva góly a jeho kladivári rozhodli o cennom víťazstve v boji o top 10 proti utrápenému Huddersfieldu.

SUMÁR KOLA